Balkan prolaz

VLAST

Kaosu koji je u Bosni i Hercegovini nastao nakon što je Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, odlučio da iz vladajuće koalicije izbaci najjaču bošnjačku stranku SDA, ne nazire se kraj, budući da plan lidera socijaldemokrata da SDA zamijeni SBB-om neće biti tako jednostavno ostvaren. Prema posljednjim informacijama iz stranačkih sjedišta, predstavnici SDP-a i HDZ-a BiH dogovorili su novu parlamentarnu većinu na nivou Federacije koju bi, osim ove dvije stranke, trebalo da čine HDZ 1990 i Savez za bolju budućnost BiH tajkuna Fahrudina Radončića. Za smjenu predsjednika i potpredsjednika Federacije, a potom i rekonstrukciju Vlade Federacije bit će potrebna dvotrećinska većina u Parlamentu, odnosno 66 poslanika, međutim, ove stranke imaju ih 56. Predsjednici SDP-a i HDZ-a Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović bi, prema proceduri, sada trebali pozvati predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH da podnesu ostavke, nakon čega bi bile zakazane vanredne sjednice oba doma federalnog parmalenta. No, s obzirom na stavove HSP-a i NSRzB-a, koji su također u sastavu vladajuće koalicije u Federaciji, za rekonstrukciju Vlade FBiH bit će potrebna smjena predsjednika i potpredsjednika Federacije, za što je potrebna dvotrećinska većina. Nermin Nikšić, generalni sekretar SDP-a izjavio je: “Dvotrećinska većina je 66 poslanika. Ove 4 partije imaju 56 – ko će se sve pridružiti, ostavite da to bude naš problem.” Sudeći prema sadašnjem odnosu snaga, “problem” o kojem govori Nikšić mogao bi odvesti Bosnu i Hercegovinu u višemjesečnu blokadu.

ODLAGANJE

Iako je ranije najavljeno otvaranje diplomatskog predstavništva Crne Gore u Prištini, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ipak, neće imenovati ambasadora dok Crnogorci ne steknu status manjine na Kosovu, prenosi Balkanska istraživačka mreža. Crna Gora je priznala nezavisnost Kosova u oktobru 2008. godine, a dvije godine kasnije ove dvije zemlje uspostavile su diplomatske odnose. Međutim, kako navodi BIRN, Vujanović je u prošlosti uslovljavao razmjenu ambasadora priznavanjem Crnogoraca kao manjine i njihovim autentičnim predstavljanjem u Skupštini Kosova. On je u četvrtak izjavio da je od predsjednice Kosova Atifete Jahjaga dobio čvrsto obećanje da će se to dogoditi “vrlo brzo”. Slobodan Vujičić, predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, rekao je da prema posljednjem popisu stanovništva koje priznaju kosovske vlasti, iz 1981. godine, na Kosovu živjelo više od 27.000 Crnogoraca, izjavio je Vujičić. Od 120 poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova, 20 je rezervisano za manjine – zajednice Srba, Roma, Aškalija, Egipćana, Turaka, Goranaca i Bošnjaka. Početkom godine, kosovske vlasti su obećale da će Crnogorci i Hrvati steći isti status.

FATA

Ime Fate Orlović je u Bosni i Hercegovini dobro poznato: u dvorištu ove starice iz Konjević Polja, nedaleko od Srebrenice, je u ljeto 1996. bespravno je sagrađena pravoslavna crkva. Vjerski objekat koji gotovo da niko ne koristi, je tokom godina postao predmetom dugogodišnjih maratonskih sudskih sporenja. I napokon, Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je drugostepenu presudu Okružnog suda u Bijeljini u vezi s nagodbom o uklanjanju bespravno izgrađene pravoslavne crkve u avliji Fate Orlović u Konjević-Polju. Nakon ovakve odluke, otklonjene su sve prepreke za uklanjanje bespravno sagrađene crkve iz dvorišta porodične kuće Fate Orlović. Naime, Općinski sud u Srebrenici je 2010. odbio njen tužbeni zahtjev za “utvrđivanje činjenica o postojanju vansudske nagodbe o izmještanju pravoslavne crkve iz njenog dvorišta”. Termin uklanjanja crkve je i dalje nepoznat, a pravni zastupnik Fate Orlović Fahrija Karkin je izjavio da se naredni korak očekuje od prvostupanjskog suda u Srebrenici. “Sada čekamo da oni zakažu raspravu i da postupe po uputama Vrhovnog suda RS”, izjavio je Karkin.

BUJAR

S teškom mukom je parlament Albanije u ponedjeljak, nakon tri kruga glasanja, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Bujara Nišanija izabrao za novog predsjednika države, iako su opozicijski zastupnici bojkotirali glasanje. Vladajuća koalicija nominirala je Nišanija nakon što se prethodni kandidat Artan Hodža povukao iz neobjašnjenih razloga, javila je agencija AP. Pripadnici oporbe su negodovali jer nisu konsultirani o kandidatima za funkciju koja je uglavnom ceremonijalne prirode. Proces izbora predsjednika bio je svojevrsni test na putu Albanije ka integraciji u EU. Međunarodna zajednica vršila je snažan pritisak da za predsjednika bude izabrana ličnost koja ima podršku više stranaka, a ambasadori zapadnih zemalja svakodnevno su se tokom tog procesa sastajali sa albanskim političkim liderima. Albanija je podnijela prijavu za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU. Bruxelles ju je do sada dva puta odbio, ali se zvanična Tirana nada da će novi izvještaj ove jeseni biti pozitivan.

JEREMIĆ

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izabran je za predsjedavajućeg Generalne skupštine UN-a. On će tu funkciju obavljati od septembra 2012. do septembra 2013. godine. “Dobili smo poverenje sveta da predvodimo ovaj najvažniji organ međunarodne organizacije i u narednih godinu dana imaćemo priliku da na jednom izuzetno vidljivom mestu dokažemo da smo u stanju da opravdamo poverenje sveta”, izjavio je Jeremić nakon glasanja u UN-u u New Yorku, tokom kojeg je dobio glasove 99 članica UN-a. Njegov protukandidat, ambasador Litvanije pri UN-u Dalijus Čekuolis, dobio je 85 glasova. Funkcija predsjednika Generalne skupštine UN najveća je funkcija Srbije u nekom od svjetskih institucija. Predsjedavajući u radu odgovara Generalnoj skupštini UN. Njegova ovlaštenja su da otvara i zatvara plenarna zasjedanja, usmjerava diskusiju, vodi računa o poštovanju procedure i saopštava odluke.

OBRAZ

Ustavni sud Srbije je, nakon tri godine vijećanja, napokon donio odluku o zabrani ultra-desničarske organizacije Obraz, javio je Radio Slobodna Evropa. Ovo je druga organizacija nakon Nacionalnog stroja koja je zabranjena u Srbiji, a u septembru 2009. godine zatražena je i zabrana pokreta “1389”, kao i nekolicine navijačkih grupa. Srbijansko državno tužiteljstvo je zatražilo zabranu Obraza jer, kako je navedeno, “svojim djelovanjem ugrožava temeljne principe demokratije i zato je zabrana te organizacije opravdana i u skladu je sa Konvencijom UN-a o ukidanju diskriminacije”. E-novine prenose kako su u zahtjevu za zabranu Obraza navedene brojne nasilne akcije te organizacije i krivični postupci i presude protiv vođe Obraza Mladena Obradovića i njegovih saradnika. Sam Obradović je u toj raspravi izjavio da se Obraz zalaže za “državnu i strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja i da srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam, te da nije isključiv”. Obradović je naveo da se Obraz zalaže za zdravo društvo, te da je Obraz pokret “legalista i legitimista”. Ovaj “legalist” je prošle godine prvostupanjski osuđen pred Višim sudom u Beogradu na dvije godine zatvora zbog organiziranja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, 10. oktobra 2010.