Balkan prolaz

ATENTAT

Sudsko vijeće Višeg suda u Beogradu osudilo je prošlog tjedna trojicu vodećih ljudi nekadašnje srbijanske službe državne bezbjednosti, DB, na višegodišnje zatvorske kazne zbog pomaganja u atentatu na predsjednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića u Budvi u junu 2000. Sud je bivšeg voditelja beogradskog centra DB-a Milana Radonjića osudio na osam godina zatvora, dok su čelnici dviju službi u sklopu DB-a, Stevan Basta i Ratko Romić, dobili po sedam godina. Prema pisanju srbijanske štampe, trojka je optužena da je izvršiteljima atentata, trojici pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a, pomagala savjetima i prikupljala informacije u cilju uklanjanja Draškovića, kao protivnika tadašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića. Pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a koji su izvršili atentat – Leonid Milivojević, Branko Berček i Nenad Ilić – u odvojenom sudskom postupku za to su djelo osuđeni na višedesetljetne zatvorske kazne. Vuk Drašković je napadnut 2000. u svom stanu u Budvi, a tom je prilikom samo lakše povrijeđen, kada su ga dva metka okrznula po glavi.

IZNAJMLJIVANJE

U Republici Srpskoj se za pet eura (10 KM) može iznajmiti policajac na sat vremena. To su iskusili uposlenici dnevnog lista “Fokus”, koji su ostali šokirani kada im je iz MUP-a RS-a uredno dostavljen račun sa cjenikom prema kojem s policajci obavljali svoju dužnost. Kako pišu banjalučke “Nezavisne novine”, prosvjednici su dužni uplatiti 120 KM (60 eura) na ime policijske zaštite koju su im u tom trenutku pružili djelatnici lokalne policije. “Račun je stigao na adresu ‘Pres komerca’, mi para nemamo. Nelogično je i apsurdno da mi koji tražimo naše pare moramo platiti policiji da nas obezbjeđuje od nekoga ili da štiti Vladu od nas”, rekla je za “Nezavisne novine” Bobana Kostadinović, urednica u “Fokusu”.

U policiji su potvrdili da se ova bizarna praksa itekako primjenjuje: policijski zvaničnici ne kriju da proteste naplaćuju, dok Centar javne bezbjednosti (CJB) to pravda novom odlukom MUP-a ovoga bh. entiteta. Navodno, spomenuta odluka predviđa naplatu učešća policijskih službenika na obezbjeđenju javnih skupova koju je donio MUP RS-a, organizator je obavezan uplatiti određeni iznos novca koji zavisi od broja angažiranih policijskih službenika. Pored svega toga, radnici tvrde da su čak dobili popust na proteste. “Dobili smo predračun za dva dana po tri sata i to 120 maraka. To je navodno neki popust zato što tražimo plate, nemamo para… Po kom cjeniku oni to rade, ja zaista ne znam. Platiti sigurno nećemo”, rekla je Bobana Kostadinović za “Nezavisne novine”.

HUŠKAČI

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine saopćilo je da se vodi predistražni postupak protiv NN osoba, urednika i novinara, zbog krivičnog djela pozivanja ili podsticanja na izvršenje ratnih zločina. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) sredinom 2009. podnijelo je Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv novinara, urednika i rukovodilaca u medijskim kućama koji se sumnjiče za ratnohuškačko novinarstvo iz vremena raspada SFRJ. U dopisu koji je NUNS-u uputio tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, on je potvrdio da “postoji osnovana sumnja za vođenje predistražnog postupka, na osnovu dokumentacije koju je prije tri godine dostavio NUNS”. “Medijska propaganda devedesetih na prostorima bivše Jugoslavije bila je uvod u rat. Zato smatramo da otvaranje pitanja nosilaca nedozvoljene propaganda nije u suprotnosti sa ostvarivanjem ljudskog prava na slobodu misli i opredjeljenja”, saopćeno je iz NUNS-a, a prenosi turska agencija Anadolija.

LIKVIDACIJA

Boško Raičević iz Crne Gore, u srbijanskoj javnosti poznat kao “kontroverzni biznismen”, ubijen je u eksploziji koja je totalno uništila njegov automobil, usred dana, u centru Beograda. Pretpostavlja se da je Raičević likvidiran bombom na daljinsko upravljanje postavljenom na njegov automobil kada se na Dorćolu, blizu Kalemegdanske tvrđave, zaustavio na crveno svjetlo na semaforu. Automobil u kom je Raičević bio dignut je u zrak takvom silinom da je od njega ostala samo hrpa metala, dok su, kako tvrde svjedoci sa uviđaja, dijelovi tijela ubijenog letjeli desetine metara od mjesta eksplozije. Likvidacija se desila u podne, u centru grada, u blizini obdaništa i srednje škole. Tom prilikom lakše je povrijeđen vozač automobila koji se nalazio u traci pored Raičevićevog, dok samo pukom srećom nije stradao nitko od prolaznika.

KANAL

RTV Kosovo će uskoro otvoriti kanal na srpskom jeziku, uz obrazloženje da će novi program donijeti puno više informacija o srpskoj zajednici na Kosovu. Uostalom, otvaranje kanala na srpskom jeziku na Kosovu jedna je od tačaka plana bivšeg specijalnog izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija. Iako javni servis već emitira pojedine sadržaje na srpskom jeziku, sada se priprema otvaranje posebnog kanala za srpsku zajednicu. Do sada je RTK putem kablovskih mreža stidljivo emitirao program na srpskom, što ipak nije bilo dovoljno, pa čak ni prema Anameri Repić, zamjenici direktora Televizije Kosova. “Sve je to nedovoljno za jedno sveobuhvatno informisanje srpske zajednice na Kosovu”, rekla je ona za Al Jazeeru. Prema izvještajima Al Jazeere, većina Srba u centralnom Kosovu tvrdi kako ne prati program RTK-a, ali se nadaju da će novi kanal na srpskom jeziku približiti još više obje zajednice koje dijele iste probleme. Natječaj za direktora novog kanala već je objavljen, dok se većina kosovskih Srba nada da cilj njegovog otvaranja nije samo ispunjavanje obaveza iz Ustava, nego i objektivno izvještavanje o srpskoj zajednici na Kosovu, javio je dopisnik Al Jazeere.

TABLICE

Šikaniranje građana Makedonije od strane grčkih policijskih vlasti prešlo je sve granice pristojnog. Ovoga puta grčka policija gostima iz Makedonije dijeli naljepnice sa skraćenicom “Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija”, zahtijevajući da njome pokriju oznaku MK koja stoji na novim makedonskim registarskim tablicama. Zvanično Skoplje je ovaj potez doživjelo kao novu provokaciju. “Lijepljenje oznaka sa kodom FYROM, koje postavljaju grčke vlasti, nije mjera koju primjenjujemo unilateralno. To je dio praktičnih mjera koje su Grčka i Makedonija dogovorile i potpisale prije 17 godina”, rekla je Aleksandra Papadopoulou, grčka ambasadorica u Makedoniji. Nasuprot tome, makedonsko Ministarstvo vanjskih poslova traži da Grčka prekine ovakvu praksu, jer je, ističu u Ministarstvu, ona u suprotnosti sa privremenim sporazumom. “Nećemo opstrukcije i provokacije koje su protupravne i nisu u saglasnosti sa onim šta hoćemo, a to su gestovi dobre suradnje”, rekao je Nikola Poposki, ministar vanjskih poslova Makedonije. Za to vrijeme, stotine kamiona na makedonsko-grčkoj granici ostalo je blokirano zbog tablica sa natpisom FYROM.