Bez komentara o Nikoliću

Po mom sudu, položaj srpske nacionalne manjine i svih drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj je dobar, što ne znači da je savršen i da nemamo šta zajedno raditi na njegovom unapređenju. Posebno je osetljiv položaj srpske nacionalne manjine u odnosu na druge nacionalne manjine s obzirom na “repove iz rata”, ali bez obzira na probleme koje još uvek susrećemo, mislim da se možemo složiti da je položaj srpske nacionalne manjine sve bolji. Nadam se da ćemo u punoj meri implementirati sve propise koji postoje, od Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do načela koja su započeta i ustanovljena prilikom mirne reintegracije – rekao je predsednikIvo Josipović nakon dvočasovnog razgovora s predstavnicima Zajedničkog veća opština u Vukovaru.

Teme razgovora s čelnim ljudima ove institucije srpske zajednice na istoku Hrvatske bile su zastupljenost predstavnika srpske nacionalne manjine u Vladi RH na nivou pomoćnika ministara, otkup stanova koji je problem svih stanovnika u Podunavlju, registracija škola na maternjem jeziku, neisplaćene penzije od 1991. do 1997., participacija u telima lokalne samouprave te saradnja s državnim telima.

Na novinarsko pitanje da li je bilo reči o nedavnoj izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da je Vukovar bio srpski grad, Josipović je odgovorio da o tome nije bilo potrebe raspravljati jer se razgovaralo samo o problemima koji se tiču srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Predsednik ZVO-a Dragan Crnogorac izrazio je nadu da će buduće izjave sa srpske i hrvatske strane ići u smeru boljeg međusobnog razumevanja te u cilju rešavanja problema pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji.

– Želja nam je da odnosi između Hrvatske i Srbije budu što bolji i da se vratimo na put koji su prilikom posete Vukovaru pokazali predsednici JosipovićTadić – rekao je predsednik ZVO-a. Crnogorac je dodao da su neki problemi srpske zajednice uspešno rešeni, ali da je još dosta otvorenih pitanja u čijem bi rešavanju predsednik Josipović mogao pomoći.