Bilo jednom u BiH

Nakon dvadeset mjeseci od posljednjih općih izbora u BiH, “crveno-zelena” koalicija, savez pobjednika među najbrojnijim bosanskohercegovačkim narodom, više ne postoji. Stranka demokratske akcije kao, nazovimo je, drugoplasirana u neuspjelom braku iz uglavnom prizemnih interesa, ostala je dosljedna i, kako je nekoliko puta najavljeno iz njene centrale, nije podržala nacrt budžeta BiH za 2012, jer predviđeni iznos dovodi u pitanje funkcioniranje državnih institucija i proračunskih korisnika te slabi poziciju države u odnosu na entitete.

Socijaldemokratska partija BiH odgovorila je žestoko: Zlatko Lagumdžija, predsjednik socijalista i aktuelni ministar vanjskih poslova, zatražio je od premijera Vjekoslava Bevande da raspusti ministre iz SDA-a u onim kantonima u kojima su dvije pomenute stranke dijelile vlast, predstavnici Stranke demokratske akcije su ekspresno degažirani u opoziciju, a nađena im je i zamjena, pa su nekakve principe saradnje potpisali SDP i Savez za bolju budućnost, stranka u vlasništvu medijskog magnata Fahrudina Radončića, budućeg ministra sigurnosti u Vijeću ministara.

Razlika jedino u odjeći

U Bosni i Hercegovini, kao u sjajnoj američkoj seriji “Žica”, obični se gangsteri od političara razlikuju po načinu odijevanja. Jednom od onih što ne preferiraju skupa odijela i umjesto sile argumenata koriste argument sile, mjesecima se već sudi pred Sudom BiH za niz krivičnih dijela: od pljačke preko trgovine drogom na veliko do ubojstava. Zijad Zika Turković nakon rata u BiH nije spadao, zapravo nije ga se takvim doživljavalo, u “elitu” podzemlja. Njegovo se ime prvi put u javnosti pominje tokom istrage o ubistvu Taiba Torlakovića, raznesenog bombom postavljenom pod luksuzni terenac kojim se vraćao sa nekog od mafijaških derneka. Nekoliko godina kasnije, nakon niza brutalnih likvidacija u krim-miljeu, Turković se pokazao puno ozbiljnijim nego se činilo u početku. Danas je optužen za, pored ostaloga, organiziranje pljačke kargo centra na sarajevskom aerodromu, koju su izveli njegovi saradnici maskirani u pripadnike elitne policije SIPA; niz ubistava, među kojima i ono trudne kolumbijske državljanke, seriju priprema atentata i ozbiljan uvoz narkotika.

Na jednom od ročišta na kojima se, inače, svjedoci protiv Turkovića i njegovih saradnika, poput profesionalnog ubice iz Srbije Milenka Lakića Lakija, smjenjuju kao na traci, svjedočio je i Naser Keljmendi, misteriozni sarajevski hotelijer albanskog porijekla i najmanje dvojnog, crnogorskog i bh. državljanstva, sumnjičen za sve i svašta, ali još uvijek neprocesuiran. E taj Naser Keljmendi je raskošnu sinovljevu svadbu organizirao u Hotelu “Radon Plaza” u vlasništvu Fahrudina Radončića. On, Radončić, vozi se, pak, u blindiranom automobilu koji mu je poklonio – Naser Keljmendi. SIPA, ona policijska agencija u čijim uniformama su Turkovićevi vojnici odnijeli dva i pol miliona maraka u spektakularnoj pljački, istraživala je poslovne veze dvojca Keljmendi – Radončić i otkrila, pored ostaloga, da su u više navrata mijenjali nekretnine.

“Eksplozija se desila u stanu zgrade preko puta moje. Poznato mi je da je Turković tu pravio nadogradnju i ta eksplozija je bila namijenjena meni”, izjavio je na Sudu BiH Naser Keljmendi koji, a prema izvještaju Stejt departmenta, predstavlja opasnost za SAD i sva imovina u Americi mu je blokirana!

“Za to je kriv Fahrudin Radončić. Žao mi je što sam prihvatio od Radončića da vam radim o glavi. Radončić je naručio i platio vašu likvidaciju zajedno sa vašim prijateljem Kalenderom i još nekima”, uzvratio mu je Turković!

Bog u Sarajevu

Fahrudin Radončić je, da sada ponovimo još jednom, ali naglas, novi partner Zlatka Lagumdžije i budući ministar sigurnosti BiH. Sve da mu je ostatak biografije kao kod Dalaj-lame, Radončić nigdje na ovom svijetu ne bi, bez ozbiljnog suočavanja sa optužbama i njihovog pobijanja, mogao dobiti priliku da upravlja ministarstvom pod kojim je, recimo, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA – ista ona SIPA koja je istraživala veze novog ministra sa različitim gengovima. No, sve što vrijedi u civilizaciji u BiH ne važi, pa će, eto, i Lagumdžija poziciju prvog policajca dati onome koga je sam prije dvije godine nazivao mafijašem. I još će profitirati: kako SBB ima znatno manje zastupničkih mjesta od SDA-a, tako će u novoj koaliciji i SDP dobiti više ministara nego prije. Pitanje je samo na koji način: ostavkom vlada, one federalne i državne, koje će, zatim, sa istim mandatarima, ali novim ministrima biti nanovo sastavljane ili kroz suviše kompliciranu rekonstrukciju preko različitih parlamenata i drugih institucija vlasti. Šta god bilo, Lagumdžiji, pored već dobivene Dodikove, sada treba i podrška dva HDZ-a, što će, naravno, platiti uvođenjem tih stranaka u federalnu vlast, ali i nizom drugih ustupaka, među kojima je i formiranje treće (hrvatske) izborne jedinice na teritoriju na kojem Hrvati imaju značajnu većinu.

Fahrudin Radončić, nekadašnji novinar zagrebačkog tjednika “Danas” i izvršni sekretar Gradskog komiteta Saveza komunista Titograda, u Sarajevu se pojavio početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, prodajući “Sandžačke ćehaje”, zbirku narodnih priča iz bošnjačke regije u pograničnom području Crne Gore i Srbije. Dvije decenije kasnije, malo mu, jako malo, nedostaje da zbilja postane ono za šta se odavno izdaje, opisujući samog sebe kao “boga u Sarajevu”. Njegov ulazak u vlast kao i rekonstrukcija svih osim Vlade Republike Srpske – koja ne radi ništa drugo nego ispunjava naloge direktora RS-a Milorada Dodika – konačno će potvrditi kako je bolno istinita otrcana tvrdnja da svaka država ima mafiju, a samo u BiH mafija ima državu. Ili, riječima Radončićevog prethodnika u Ministarstvu sigurnosti, Sadika Ahmetovića: “Ovo što se danas dešava je po definiciji posljednji stadij organiziranog kriminala kada mafija preuzima državu. Predsjednik SAD-a Barak Obama je potpisao ‘crnu listu’ na kojoj je Naser Keljmendi, a ta struktura ima svoju strukturu u BiH.”

I to, čime se krug zatvara, zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, na čije ubistvo su prije desetak godina skoro otvoreno pozivale novine u vlasništvu – Fahrudina Radončića.