Kult ličnosti

MUHAI TANG dirigirao je Beogradskom filharmonijom koja je ovacijama ispraćena nakon koncerta održanog u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani “Lisinski”. U publici je bio gotovo čitav diplomatski kor, mnogo poznatih lica iz politike i kulture, a došao je i Tadeusz Mazowiecki, nekadašnji poljski premijer i posebni izaslanik UN-a za ljudska prava na prostorima bivše Jugoslavije. Izvođenjem djela Chopina, Rahmanjinova, Čajkovskog i Stevana Hristića, osnivača Beogradske filharmonije, na veličanstven je način završen prvi krug projekta “Pika – točka – tačka”, zamišljen kao razmjena gostovanja ljubljanske, zagrebačke i beogradske filharmonije. Direktori filharmonija, Damjan Damjanovič, Miljenko Puljić i Ivan Tasovac, dogovorili su se da se ova razmjena iduće sezone proširi na Bosnu i Hercegovinu.

MICHAEL HANEKE, austrijski redatelj, dobitnik je Zlatne palme na 65. festivalu u Cannesu za film “Ljubav”. “Reality” Mattea Garronea osvojio je Grand Prix, a britanski redatelj Ken Loach dobio je nagradu žirija za komediju “The Angel’s Share”.

Hanekeov film “Ljubav” dirljiva je priča o zaljubljenom i pažljivom mužu koji u Parizu njeguje umiruću suprugu. Stariji par glume Jean-Louis Trintignant (81) i Emmanuelle Riva (85). “Veliko, veliko hvala mojim glumcima koji su duša ovog filma”, rekao je na završnoj svečanosti u Cannesu Haneke, kojem je ovo druga Zlatna palma nakon “Bijele vrpce” iz 2009.

Cannes je također odao počast glumici Marilyn Monroe, koja je pedeset godina nakon smrti izabrana za zaštitno lice ovogodišnjeg festivala.

JASNA VINOVRŠKI, koreografkinja iz Zagreba, imala je premijeru svoje predstave “Live to Tape” na ovogodišnjem Tjednu suvremenog plesa u Zagrebu. Bilo je također hit-predstava i kultnih plesača: Russell Maliphant (“The Rodin Project”), Marie Chouinard (“Posvećenje proljeća”), Milli Bitterli, Saskia Hölbling, grupa Liquid Loft, nova europska senzacija The Loose Collective s predstavom “Here Comes the Crook” (urnebesni spoj mjuzikla, suvremenog plesa i fizičkog teatra), te mladi autor Luke Baio koji svoju predstavu “Shoot Me” gradi na temeljima nijemog filma i vještine iluzionizma. Dobra osobina Tjedna je što često predstavlja spoj glamuroznih starih majstora i novih autora koji eksperimentiraju s novim temama i drugačijim medijima.

DAMIR IMAMOVIĆ, sarajevski muzičar, bio je jedan od gostiju nedavnog festivala “Dani Sarajeva u Beogradu”. Ova manifestacija kojim se ponovno uspostavljaju kulturne veze dvaju gradova ove je godine uključivala čitav niz priredbi: panel diskusije i debate, izložbu arhitekta Nedžada Mulaomerovića “Sarajevska Vijećnica, još jednom” te najbolje sarajevske kazališne predstave. Na programu festivala bili su također izložba i film Šejle Kamerić “1.395 dana bez crvene”, koji opisuju život stanovnika Sarajeva tokom opsade, kada im je savjetovano da zbog opasnosti od snajperista ne nose odjeću upadljivih boja. Festival “Dani Sarajeva u Beogradu” svake godine u svibnju, počevši od 2007, organizira Inicijativa mladih za ljudska prava, između ostalog i kao podsjećanje na početak opsade Sarajeva i na šutnju zvaničnog Beograda o događajima u glavnom gradu BiH.

IVO ANDRIĆ i njegovo diplomatsko iskustvo prije Drugog svjetskog rata predmet su znanstvene studije pod nazivom “Ivo Andrić, Kraljevina Jugoslavija i Treći Rajh 1939-1941” povjesničara književnosti Dušana Glišovića, koja je upravo izašla u Beogradu.

Recenzent knjige Gojko Tešić ustvrdio je da će naslov djela sigurno zaintrigirati mnoge da saznaju što je Andrić radio u Berlinu u vrijeme nacizma, primijetivši da obilje dokumenata ne dovodi u pitanje moralni integritet pisca i diplomata. Petar Arbutina, direktor edicije, tvrdi da u ovoj knjizi upoznajemo drugačijeg i uzbudljivijeg nobelovca: “Upoznajemo Andrića koji nosi punoću života i veliki intenzitet odgovornosti na tragičnom zadatku.”

DALIBOR TALAJIĆ, fotograf, dobio je nagradu za sportsku fotografiju “Skok” u sklopu projekta “Hrvatska novinska fotografija” koji objedinjuje stotinu najboljih novinskih fotografija u 2011. godini. Fotografije, koje su ovih dana izložene u galeriji Principij u Rijeci, odabrao je međunarodni stručni žiri koji čine AFP-ov urednik fotografije Ben Fathers, urednik fotografije tjednika “Mladina” Borut Krajnc i urednik fotografije “Forbesa” Vjekoslav Skledar. Prema riječima predsjednika Fotokluba Rijeka Borislava Božića, ove fotografije su posveta jednom zanimanju koje je često izloženo iznimnim naporima: fotografije ne donose samo vijest, nego predstavljaju dokument koji oslikava duh jednog vremena.

SEONG-GYOU LEE, južnokorejski redatelj, autor je dokumentarnog filma “Moj bosonogi prijatelj”, koji je bio vrlo zapažen na ovogodišnjem Human Rights film festivalu, a nakon toga se nastavio prikazivati u Zagrebu. Film govori o Shallimu, jednom od 10.000 vozača rikša koji bosonogi vuku svoj živi teret kroz ulice Kalkute. Redatelj je pratio Shallima gotovo deset godina: “Moj bosonogi prijatelj” otkriva kako vozači rikša, kojima prijeti donošenje zakona koji će zabraniti njihovu profesiju, čine sve kako bi preživjeli u nemilosrdnom društvu. Dugogodišnja suradnja redatelja i protagonista rezultirala je iskrenim prijateljstvom i zabilježenim životnim situacijama koje bi teško mogli napisati najbolji scenaristi igranih filmova.