Kult ličnosti

BRANKO KUKIĆ, urednik kultnog časopisa “Gradac” iz Čačka, nedavno je bio gost Seida Serdarevića na zagrebačkoj tribini “Razotkrivanje”. Na tribini, na kojoj su još sudjelovali Svetislav Basara i Vlaho Bogišić, razgovaralo se o ovom vrijednom časopisu, ali i odnosu hrvatskih i srpskih izdavača i književnika. Branko Kukić je predstavljen kao jedinstvena pojava južnoslavenske kulture, jer još od 1974. godine u malom gradu uporno uređuje časopis koji je bio i ostao vrelo znanja, orijentir ukusa i intelektualna ideja vodilja za mnoge generacije. Svaki broj časopisa u tih 40 godina, rečeno je na tribini, bio je jedinstven, jer je na seriozan i sveobuhvatan način obrađivao jednog autora ili pojavu u svjetskoj kulturi i književnosti. “Gradac” se, primjerice, bavio Borghesom, beogradskom Medialom, suvremenom svjetskom pričom, Williamom Blakeom, Danilom Kišom, Ernstom Jüngerom, sve do novijih brojeva posvećenih Vasku Popi, Davidu Albahariju i Mladoj Bosni. Ili kako bi rekao sam Kukić: “Formiranje ukusa prvi je korak prema prosvijećenom društvu.”

Odnedavno Branko Kukić surađuje u beogradskom “Službenom glasniku”, gdje uređuje ediciju neobičnih rječnika i enciklopedija svakodnevice: rječnik zaljubljenika u vino, u mačke, u sitna zadovoljstva, u Rusiju, u Grčku…, a tu je i knjiga Marija Vargasa Llose “Rečnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku”.

ALEKSANDAR POPOVSKI, kazališni redatelj iz Skopja, režirat će ovog ljeta u kazalištu Ulysses na Brijunima komad Gorana Stefanovskog “Odisej”. Kako stoji u najavi, bit će to priča “o povijesti koja je rasturila stare svjetove i razbucala ideologije te nam sada valja smišljati novi svijet, nova pravila igre, novi moralni poredak i nove odgovore na prastara pitanja o tome odakle dolazimo i kamo idemo”. Ansambl je sastavljen od respektabilnih glumaca iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, a premijera se očekuje 20. srpnja. Druga premijerna izvedba, planirana za početak kolovoza, bit će Nušićev “Pokojnik” u režiji Lenke Udovički, uz nastup također zvučnih glumačkih imena, poput Jelisavete Seke Sablić, Zijaha Sokolovića, Miodraga Krivokapića, Katarine Bistrović Darvaš i drugih.

SRETEN UGRIČIĆ, književnik iz Beograda i nedavno smijenjeni direktor Narodne biblioteke Srbije, bio je gost zagrebačkog izdanja festivala K.R.O.K.O.D.I.L (Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju), održanog 13. lipnja u Vip clubu. Uz Ugričića ulomke iz svojih djela čitali su Jörg Albrecht, Andres Barba, Zoran Ferić, Damir Avdić, Thomas Glavinic i Daniela Seel. Teme kojima se ovi književnici bave su kreativna industrija i njezin utjecaj na život, gubitak obitelji, ljubav i njeni demoni, kapitalizam i aktivizam, hodočašće u Međugorje iz perspektive ateista, politički strahovi i mračna predviđanja. Djela su predstavljena na moderan način, kroz performans, svirku i uz korištenje titlova za strane autore, kroz video i audio medije te razgovor. Festival je ove godine prvi put održan u Zagrebu, zahvaljujući suradnji s Ministarstvom kulture, mrežom međunarodnih instituta za kulturu EUNIC-om i SKD-om “Prosvjeta”, nakon čega se 14. i 15. lipnja preselio na završnicu u Beograd.

VLATKA VORKAPIĆ, filmska redateljica, sudjelovat će sa svojom debitantskom komedijom “Sonja i bik” na ovogodišnjem festivalu u Puli, koji će se održati od 21. do 28. srpnja. U glavnoj selekciji bit će prikazano još šest filmova: mafijaško-kriminalistička drama “Cvjetni trg” Krste Papića, “Djeca jeseni” Gorana Rukavine, “Halimin put” Arsena Ostojića, komedija “Zabranjeno smijanje” Davora Žmegača, “Noćni brodovi” Igora Mirkovića i “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta. U glavnu sekciju Nacionalnog programa pozvano je još pet filmova nastalih izvan javnog poziva Hrvatskog audiovizualnog centra, a njihovim producentima produžen je rok za potvrdu sudjelovanja do 29. lipnja, do kada će HAVC odlučiti o zahtjevima za sufinanciranje.

DIMITRIJE POPOVIĆ, slikar, osvojio je drugu nagradu na konkursu “Ranko Marinković” “Večernjeg lista” za priču “Orhideja”. Prvu nagradu osvojio je Roman Simić Bodrožić za priču “Na istok”, a treću Zoran Malkoč za priču “A zaštas čupav ovi makaronje”. Žirijem je predsjedavao akademik Milivoj Solar, a u obrazloženju nagrade za Popovićevu priču piše: “Vješto vođena sažeta radnja završava tragičnim obrtom, a autor se uspješno poigrava okolnostima koje utječu na ljudski život i izmiču svakoj kontroli… U ‘Orhideji’ autor se služi jednostavnim pripovijedanjem i kratkim dijalozima koji izražavaju sućut, toleranciju, razumijevanje, ali i istodobno ljudsko nerazumijevanje i neumitnost sudbine kao i elementarnu ljudsku nemoć za odgovornim odnosima.”

RAINER WERNER FASSBINDER (1945 – 1982), slavni njemački filmski redatelj, bio je spominjan ovih dana u renomiranim evropskim umjetničkim krugovima na 30. godišnjicu smrti. I dok ovaj redatelj svugdje u svijetu uživa zasluženi ugled, Nijemce kao da treba podsjećati na njegovu genijalnost.

“Možda je istina da su svi njegovi filmovi loši, ali svejedno je Fassbinder najveći redatelj Njemačke”, ocijenio je jednom prilikom redatelj Jean-Luc Godard. Zbog čega? “On je bio tu kad je Njemačka nužno trebala filmove, da bi samu sebe pronašla. Čak ni (francuski) novi val nije uspio Francusku učiniti toliko nazočnom, koliko je to poslijeratna Njemačka u Fassbinderovim filmovima.”

U svom kratkom i neobuzdanom životu Fassbinder je snimio čak 37 filmova koji su bili daleko od komercijalnosti, ali su zauvijek obilježili jednu epohu.