Na sjeveru nešto novo

Odmah nakon objave definitivnih rezultata srbijanskih izbora, međunarodni faktori na Kosovu, NATO i EU, počeli su zahtijevati da se postignuti dogovori provode i da se nastavi sa rješavanjem neriješenih pitanja. Vojne snage KFOR-a vrlo su energično na sjeveru počele uklanjati barikade, a domaći su lideri postali nekako mekaniji i pomirljiviji u izjavama. Čak i lokalna, mješovita policija, interveniše na sjeveru, tražeći od vozača da skidaju stare registarske oznake, odnosno da svoje automobile registruju prema kosovskim propisima.

Samo jedna barikada

U Sjevernoj Mitrovici pred završetkom je nova zgrada Vlade Kosova, u koju će biti useljene institucije koje su pod kontrolom Prištine. Na raspisani konkurs za popunjavanje radnih mjesta u tim institucijama odazvao se velik broj ljudi, među kojima i značajan broj kosovskih Srba sa sjevera.

Skoro se oglasio i Robert Kuper, međunarodni predstavnik i posrednik u pregovorima između Beograda i Prištine, koji je rekao da srpska strana krivo tumači sporazum o međunarodnom predstavljanju Kosova u regionalnim inicijativama, te da na tabli “Kosovo” osim pahuljice ne mora biti ispisana fusnota, sa kojom su pred izbore mahali srpski pregovarači, predstavljajući to kao uspjeh.

Sve se češće, kao tvrd stav, naročito američkih faktora, ističe zahtjev Srbiji da na “sjeveru raspusti paralelne institucije, a naročito bezbjednosne strukture”.

Danas na sjeveru egzistira samo jedna barikada, i to na mostu koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na južni i sjeverni dio grada. Ostale prepreke i alternativne prelaze prema Srbiji KFOR je sklonio i onesposobio, kanališući saobraćaj na dva regularna granična prijelaza, na kojima stoje carinici i policajci postavljeni od strane Vlade u Prištini. Premda se promjene na terenu mogu zapaziti golim okom, ne treba imati iluzija da će to i dalje glatko ići i da će integracija sjevernog Kosova u kosovske ustavne okvire biti brz proces i stvar tehnike.

Ubrzavanje procesa

Cijeneći tokove politike iz Beograda, ma ko sastavio Vladu, oko sjevera Kosova biće još pogađanja, natezanja, demagoških obećanja i paradiranja, pa i incidenata. Ključni trenutak će se dogoditi kada neko bitan iz vlasti u Beogradu jasno poruči kako podjela Kosova nije moguća. Tada neće preostati ništa drugo nego da se traži precizno i puno provođenje Ahtisarijevog plana iz 2007. godine.

Koliko će vremena do tada proći, teško je kazati. Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić obznanio je prije nešto više od pola godine da za sjever ima plan u četiri tačke, a taj je plan zapravo ono što inače sadrži Ahtisarijev dokument. Ono što je potpuno izvjesno jeste najava međunarodnih faktora da će sa svoje strane ubrzati rješavanje kosovskog pitanja.

Za novu Vladu Srbije biće to vruć kesten. To je na neki način najavio i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na povratku iz Brisela, kada je saopštio da će “pregovore voditi Vlada i da ih sa tehničkog nivoa treba podići na politički”.