“Protiv zaborava” kod Josipovića

Delegacija Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih, nasilno odvedenih i invalidnih osoba “Protiv zaborava” razgovarala je s predsjednikom Ivom Josipovićem i pukovnikom Ivanom Grujićem, pomoćnikom ministra branitelja i šefom Uprave za zatočene i nestale. U ime delegacije, predsjednica Marica Šeatović upoznala je predsjednika Josipovića s najvažnijim problemima i zahtjevima.

– Osnovani smo 2010. u cilju uspostavljanja boljih odnosa s predstavnicima državnih vlasti, ali nemamo sredstava za rad niti smo dovoljno kadrovski jaki da bismo se nosili s postavljenim ciljevima – rekla je Marica Šeatović.

Osim što traže da se imenuje osoba za vezu iz redova srpske zajednice koja će u ime

ministarstva i Uprave koordinirati rad s legitimnim predstavnicima Srba i udruženjem, traže i jednak tretman kao ostala udruženja koja se bave istom problematikom. Realno bi bilo osigurati sredstva za hladni pogon i primanja jednog zaposlenog.

Smatraju da treba nastaviti suradnju na prikupljanju podataka o nestalima i poginulima, pri tome uključiti u rad Udruženje, kao i druga registrirana u Hrvatskoj i regiji. Također traže formiranje komisije za obilježavanje mjesta stradanja civilnih žrtava rata. Ona bi trebala biti sastavljena od predstavnika ministarstva i predstavnika udruženja porodica stradalih.

– Tražimo da Hrvatska, shodno preuzetim obvezama pred međunarodnom zajednicom,

nastavi efikasno pronalaženje i procesuiranje počinilaca ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, kao i što brže uspostavljanje sistema pravičnog obeštećenja članovima porodica civilnih žrtava srpske narodnosti. Tu mislimo na izmjene odgovarajućih zakona, ali i otpis dugovanja troškova sudskih postupaka osobama koje su tužile Hrvatsku, pri čemu su tužbe odbijene – rekla je Marica Šeatović.

Pukovnik Grujić je obavijestio delegaciju da se u ministarstvu osniva Savjet nevladinih udruga koji se bavi pitanjem nestalih osoba bez obzira na nacionalnost.

Predsjednik Josipović istaknuo je kako svi ratni zločini trebaju biti procesuirani i kako potraga za osobama nestalima u ratu neće prestati sve dok i zadnja osoba na tom popisu ne bude pronađena, odnosno identificirana.