Rabljena sedmica

DRŽAVNOST

Nakon obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici i komemoracije u Jadovnom (o čemu pišemo na narednim stranicama), Hrvatska je proslavila i Dan državnosti. Dan će ostati upamćen po tome što se čitava zemlja digla na noge zbog činjenice da premijer Zoran Milanović nije došao u crkvu Svetog Marka na misu za domovinu (o tome više u tekstu Viktora Ivančića na stranici 7), i po tome da je dao intervju RTL-u, u kojemu je jasno rekao da potpredsjednika Vlade Radimira Čačića misli zadržati u Vladi, ako mu pravomoćna presuda u Mađarskoj ne bude onemogućila dolaske na posao. Čačićevu prometnu nesreću, u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi, premijer smatra “etički neutralnom”, jer nije bila proizvod voljne aktivnosti i jer se takvo što može dogoditi svakome. Takav njegov stav odmah je izazvao brojne negativne reakcije, ali do pravomoćne presude potpredsjedniku Vlade proći će još najmanje godinu dana, što je dovoljno vremena za korigiranje mišljenja u skladu s potrebama trenutka.

ČESI

Osmero čeških turista je poginulo, a četrdeset i troje ih je teže ili lakše ozlijeđeno u prometnoj nesreći koja se dogodila kod tunela Krpani, na autocesti Zagreb-Split, u noći s petka na subotu. Do zaključenja ovoga broja “Novosti” nije pouzdano ustanovljeno što je dovelo do izlijetanja autobusa turističke agencije iz Brna, ali prve indicije govore o umoru i pospanosti vozača. Ako u ovoj tragediji može biti ičeg dobrog, onda je to činjenica da je hrvatski zdravstveni sustav pokazao da funkcionira u hitnim situacijama: svi preživjeli bili su unutar jednoga sata zbrinuti u medicinskim ustanovama.

AVION

Sirijske protuzračne snage u petak su oborile nenaoružani turski borbeni avion F-4 Phantom koji je nakratko bio ušao u zračni prostor Sirije, u kojoj već mjesecima traje krvavi sukob pobunjenika i režimskih sigurnosnih snaga. Dvojica pilota proglašena su nestalima, a nabrijani sirijski PZO-ovci otvorili su vatru i prema drugom turskom avionu, onom koji je krenuo u potragu za nestalim pilotima. Taj avion nije pogođen. Američka državna tajnica Hillary Clinton u povodu rušenja turskog zrakoplova izjavila je da se radi o drskom i neprihvatljivom činu Asadova režima, Turska je pozvala na hitan sastanak i akciju šefova NATO-a u Bruxellesu, sirijski funkcionari govore da nije bilo druge nego pucati po letjelici koja je bez najave ušla u njihov zračni prostor, a Kina tradicionalno poziva na smirenost i suzdržanost, no teško da će išta biti od tih pekinških poziva. Zapadni će saveznici, po svoj prilici, rušenje turskog aviona iskoristiti za novu seriju pritisaka na Asada, to jest za nove doze nužne vojne pomoći sirijskim pobunjeničkim trupama, koje sporo ali sigurno napreduju prema Damasku.

LOVAS

Viši sud za ratne zločine u Beogradu u utorak je presudio optuženima za zločine u slavonskom mjestu Lovasu, gdje je u listopadu 1991. pobijeno sedamdeset civila. Prvooptuženi Ljuban Devetak, nekoć šef Poljoprivredne zadruge u Lovasu, osuđen je na maksimalnih dvadeset godina robije, dok su trinaestorica njegovih suoptuženika – bivših pripadnika paravojne formacije “Dušan Silni” i nižih oficira JNA – osuđena na ukupno 108 godina zatvora.

VLADA

U trenutku pisanja ovoga teksta i dalje je neizvjesno kako će i kada biti sastavljena nova srbijanska Vlada, a neizvjesnost će, vjerojatno, biti nešto manje kad ove novine budete imali u rukama. Glasine kažu da je predsjednik Tomislav Nikolić ponudio premijerski položaj šefu SPS-a Ivici Dačiću, a prihvaćanje ponude značilo bi sklapanje vladajuće koalicije između SPS-a i Nikolićeve Srpske napredne stranke. Glasine, također, kažu da je Dačić intimno skloniji koaliciji s Demokratskom strankom Borisa Tadića, ali u toj kombinaciji teško može računati na funkciju premijera, a inzistiranje na upravo toj funkciji jedan je od zadataka koje je Predsjedništvo SPS-a povjerilo Dačiću. No iskustvo uči da su sve mogućnosti i dalje otvorene.