Studij za poslušništvo

U današnje vrijeme sve je manja razlika između novinarstva i PR-a. Svjedočimo opasnom stapanju tih dviju grana, u kojem je posebno pogubno kada novinari promoviraju partikularne interese pod krinkom javnih. Sve nas češće novinari iz raznih medija uvjeravaju kako sunce sja kad kiša lije kao iz kabla, kako je PR definirala Hana Arent. Većina hrvatskih novina potpuno je ovisna o oglašivačima, što dovodi do vrlo čudne pozicije – objektivnu sliku velikih kompanija i njihovih vlasnika trebali bi nam dati novinari koji su dobrim dijelom plaćeni od strane tih istih kompanija i njihovih vlasnika.

U takvoj je medijskoj džungli korak dalje odlučio otići Europapres holding, s visokom medijskom školom koja bi trebala startati ove jeseni. “Jutarnji list” piše kako će EPH osigurati četiri milijuna kuna za rad škole kroz marketinšku potporu i oglašavanje. Budući novinari više neće morati čekati svoj prvi posao da postanu ovisni o oglašivačima, nego će se već na fakultetu početi navikavati na takvu praksu. Stvorit će se tako interesni trokut studenti-novinari-oglašivači, u kojem će svatko obavljati svoj dio posla. Oglašivači će financirati novinarski studij, a kasnije i novine u kojima će neki od studenata biti zaposleni. Nakon završetka studija, studenti, tada u funkciji novinara, teško će imati slobodu pisanja i izvještavanja o onima koji su ih plaćali. Ako studenti EPH-ove medijske škole i ne razviju osjećaj dužnosti prema onima koji su im financirali studij, a kasnije i novine, bit će tu već netko da ih upozori na to tko ih plaća. U ovom bermudskom trokutu prva žrtva bit će objektivno, vjerodostojno i istinito novinarstvo, pretpostavimo li da je takvo u izdanjima EPH-a ikada i postojalo.

A javni interes?

Osnivanje ove visoke škole zanimljivo je u kontekstu novog Zakona o visokom školstvu, koji najavljuje Vlada. Premda je vlast deklarativno socijaldemokratske naravi, nacrt novog zakona ide u potpuno suprotnom smjeru – prema elitizaciji i komercijalizaciji sveučilišta. Kad ga bolje iščitamo, vidimo da su ciljevi novog zakona smanjenje autonomije sveučilišta i povećanje političke kontrole nad njima te komercijalizacija, što se predstavlja kao prilagođavanje tržištu. U priopćenju vezanom uz novi zakon iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kažu kako će on biti prvi korak u povezivanju obrazovanja i tržišta rada. Tvrde da se više neće proizvoditi kadrovi za Zavod za zapošljavanje, nego zanimanja tražena na tržištu rada.

Ako na trenutak i zaboravimo promašenost modela u kojem bi tržište trebalo biti pokretač obrazovanja, teško je pronaći racionalan ili smislen razlog za državno financiranje EPH-ove medijske škole. U razvoju tog učilišta pomoći će i Grad Koprivnica, i to s četiri milijuna kuna. Nakon što su sagledani “potencijali gusto naseljene sjeverozapadne Hrvatske, koja još ne posjeduje adekvatno sveučilište, konačna odluka je pala na Koprivnicu”, javlja “Jutarnji list”. Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak, koja je medijskoj školi bez ikakve javne rasprave dodijelila četiri milijuna proračunskih kuna, članica je iste stranke kao i ministar Željko Jovanović – vladajućeg SDP-a. Uz najbolju volju, teško je odgovoriti na pitanje zašto je, uz postojeći, tržištu ili akademskoj zajednici potreban još jedan novinarski studij. Gdje je tu javni interes Grada Koprivnice i gdje će se i kako zaposliti taj silni novinarski kadar? Za polaznike EPH-ova tečaja se ne bojimo, odličnike među njima čekat će mjesto u nekom od izdanja te medijske kuće.

EPH i njegov vlasnik Ninoslav Pavić u povezivanju tržišta i obrazovanja otišli su korak dalje nego što je ministar mogao i zamišljati. Tržište izmišlja i proizvodi fakultete – EPH će školovati, a potom i regrutirati novinare za neke od svojih tiskovina. Troškove će bratski podijeliti građani Koprivnice i zainteresirani privatnici. Gotovo da bismo mogli reći da je Jovanovićev zakon zaživio i prije stupanja na snagu. U svemu tome postoji tek jedan manji problem: kako će novinari, čije je školovanje a kasnije i zaposlenje financirao neki zainteresirani oglašivač, o njemu pisati objektivno i istinito? Osnivanje ove škole čini se kao posljednji čavao u lijesu javnih interesa u izdanjima EPH-a. Stvari su zapravo vrlo jednostavne – pisat će se onako kako želi onaj koji sve to financira.

Prljave kampanje

Unatoč najavljenoj racionalizaciji kvota, EPH je uspio osigurati proračunska sredstva za svoj tečaj novinarstva. Pred družinom iz Koranske ulice, javnosti najpoznatijoj po izdavanju jednog tabloida, samo je još jedan zadatak: privući na svoj fakultet mlade ljude voljne platiti školarinu. Boljeg načina od medijskog olajavanja konkurencije, dakako iz anonimnih izvora, nisu pronašli. Iskreno, nismo ni očekivali. Tekstovi o nepravilnostima na fakultetima na stranicama “Jutarnjeg” nalaze svoje mjesto upravo ovih dana, kad se promovira i novi EPH-ov tečaj novinarstva. Piše tako “Jutarnji list” kako na Fakultetu političkih znanosti, na kojem slučajno postoji i studij novinarstva, ispit možete proći ako kupite knjigu profesora za 40 kuna. Kod drugog profesora ispit prolazite ako ste kritični prema HDZ-u. Tu se ne staje, nego kreće i cijela kampanja “Prijavite Jutarnjem korupciju na Sveučilištu”. Dakle, ne policiji, pravosuđu ili nekome unutar samog Sveučilišta, nego upravo “Jutarnjem listu”, kako bi on senzacionalistički, dakako iz anonimnog izvora, izvijestio narod o svim tim malverzacijama.        Razna izdanja EPH-a periodično, ovisno o trenutnoj interesnoj situaciji, određene teme dovode u fokus javnosti. Korupciju, nepravilnosti i loš rad pojedinih zaposlenika zagrebačkog Sveučilišta nikako ne bi trebalo skrivati, no eventualne propuste i malverzacije pojedinaca prikazivati kao nedostatak čitavih institucija u najmanju je ruku neodgovorno. Pogotovo ako se zna da se kampanja koja Sveučilište prikazuje nestručnim i korumpiranim pojavljuje u vrijeme kad bi novi zakon trebao skresati autonomiju sveučilišta u korist politike.

Spomenutim novinskim izdanjima mora se priznati konzistentnost: lov na vještice se nastavlja, mijenjaju se samo pojedinci i institucije koji su na nišanu. Zaboravite argumente i interes javnosti, ulogu medija u demokratskom društvu, objektivno i slobodno izvještavanje. Dobrodošli u cjeloživotni tretman obrazovanja i zapošljavanja u režiji medijskih proizvođača vijesti: novac je osiguran, pa ne brinite – već ćete se vi nama nekako revanširati!