Uklanjanje ratnog naslijeđa

Iako je službeni povod trodnevnom posjetu Hrvatskoj patrijarha SPC-a Irineja i članova Svetoga arhijerejskog sinoda episkopa sremskog Vasilija, episkopa bačkog Irineja i episkopa šumadijskog Jovana bilo otvorenje nove zgrade Duhovnog centra, Opšte pravoslavne gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” te posvećenje Kapele Sv. Save, podignute u gimnazijskom sklopu, gosti iz Beograda imali su više kontakata s hrvatskim crkvenim i državnim vlastima. S tih su susreta poslane značajne poruke oko položaja pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj i uklanjanja ratnog naslijeđa.

U razgovoru održanom 8. juna sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i Stalnim vijećem Hrvatske biskupske konferencije na čelu s predsjednikom, nadbiskupom đakovačko-osječkim Marinom Srakićem, konstatirano je da “vjernici obiju crkava još osjećaju brojne posljedice ratnih stradanja”.

– Zato obje crkve ohrabruju sve crkvene, državne i građanske institucije, na svim razinama i u obje države, na neumorno zalaganje u otklanjanju posljedica rata, kako bi se ublažila stradanja i olakšale patnje svih pogođenih. Podržavaju se sva nastojanja oko povratka izbjeglih i raseljenih osoba u svoje domove i oko ostvarivanja njihovih ljudskih i vjerničkih prava – naglasili su crkveni velikodostojnici.

Temelji za život u istini

Uputili su poziv odgovornima, ali i svakome tko nešto zna o nestalima u ratu devedesetih da pomognu u njihovu nalaženju ili informiranju o grobovima.

– To je izniman čin ljudskosti i pomoći porodicama koje ne prestaju živjeti svoju bol, neke i više od 20 godina – rečeno je.

U susretu s predsjednikom Ivom Josipovićem patrijarh je podsjetio na bliskost Hrvata i Srba, dvaju kršćanskih naroda koji se drže istih načela.

– U položaju srpskog naroda i SPC-a u Hrvatskoj ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali, kao svagde, ima i problema. Nadam se da će se ti problemi, u dobroj volji i raspoloženju, rešiti na najbolji način – poručio je patrijarh. Josipović je patrijarhov posjet ocijenio važnim ekumenskim događajem koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima, a slično je prilikom susreta s delegacijom SPC-a rekao i premijer Zoran Milanović.

Dan ranije, 7. juna, za svečanog dočeka u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg, patrijarhov domaćin mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan u pozdravnom je govoru izrazio uvjerenje da je “ova kanonska poseta ne samo od istorijskog značenja, nego i poseta mira i ljubavi”.

– Patrijarha Irineja dočekali smo u vremenima koja su bolja nego ranije, ali u kojima svi trebamo podršku i poruke koje će približiti katolike i pravoslavne te pokazati da crkve poštuju jedna drugu. Obje crkve moraju pokazati da vjernici trebaju poštivati jedni druge i živjeti zajedno, ne samo u toleranciji i međusobnom poštovanju, kao vjekovima prije stvaranja vlastitih država i svih zala koja su se dogodila, nerijetko propagirana upravo pozivima na vjeru – ocijenio je Milorad Pupovac patrijarhov dolazak.

Ponosni na gimnazijalce

Svečanom akademijom održanom 7. juna, službeno je otvorena nova gimnazijska zgrada, u kojoj se nastava odvija od početka školske godine. Obraćajući se prisutnima u punoj sportskoj dvorani, direktor Gimnazije protojerej stavrofor Slobodan Lalić izrazio je ponos zbog “vizije osnivača gimnazije, mitropolita Jovana, kao i zbog profesora koji tu školu čine boljom iz dana u dan”.

– Ali, najponosniji smo na naše gimnazijalce, koji su ponajviše bili iz povratničkih krajeva – rekao je i dodao da je obrazovna ustanova kojoj je na čelu važan dio kulture evropskog Zagreba, koji je od početka projekt prepoznao i pomogao u njegovu ostvarenju.

Na prijemu nakon akademije, mitropolit Jovan odlikovao je Dušana Bajatovića, generalnog direktora novosadskog poduzeća Srbijagas, i šefa njegova kabineta Dragana Jokića zbog pomoći u izgradnji i opremanju Gimnazije.

– S obzirom na to koliko smo vremena živeli zajedno i prve smo komšije, pozvani smo da gradimo suživot lepši i sadržajniji. Nadamo se da je svaki kontakt među crkvama koristan i da stvara raspoloženje koje uspostavlja dobre odnose između crkava, a od tog kontakta i razvoja odnosa nastaće posledice na odnose naših naroda – poručio je patrijarh pred novinarima i sa zadovoljstvom ustvrdio da međunacionalni i međudržavni odnosi ipak napreduju u pozitivnijem smjeru.

Služeći posljednjeg dana posjeta liturgiju u Kapeli Sv. Save, patrijarh Irinej je za Gimnaziju rekao da je to veliko djelo s kojim se trebaju ponositi Zagreb i cijela Hrvatska.

– Raduje nas što su u ovome delu važan udio imali naša braća rimokatolici, počevši od predstavnika Crkve do Grada, što znači da ovde računaju na naš pravoslavni narod – zaključio je poglavar SPC-a.

Posjet smanjio prostor nacionalističkim radikalima

Po riječima političkog analitičara Davora Gjenera, riječ je o izrazito važnom posjetu, s historijskim značenjem važnim za proces uspostavljanja normalnih odnosa dvaju naroda.

– Činjenica je da je patrijarh Irinej napravio veliku prijateljsku gestu, koja će biti primjereno uzvraćena – rekao je, dodavši da je to proces u kojem crkveni lideri na obje strane kreću u ekumenski dijalog.

Zadovoljan je i stavom crkvenih velikodostojnika o potrebi uklanjanja ratnog naslijeđa.

– To je nešto što je opći stav građanskog društva i svih u demokratskom miljeu. Važno je da su obje crkvene hijerarhije osnažile poziciju građanskih inicijativa, koje su na ovim polju dulje od deset godina. Velika je stvar da su obje crkvene hijerarhije stale na istu stranu, jer to smanjuje prostor nacionalističkim radikalima, koji često svoju politiku pokušavaju vezati uz klerikalizam.

Teolog Drago Pilsel očekuje da obje crkve pozovu vlasti svojih zemalja na aktivni angažman.

– Kao što je devedesetih postojala obaveza vjerskih zajednica da spriječe ratne zločine za koje su znali da se događaju, tako danas one trebaju napraviti pritisak na političke i ine institucije da se razjasni sudbina nastalih – kaže Pilsel, koji smatra da je propuštena prilika da se susret dviju crkvi, koji se na tako visokoj razini ne događa prečesto, jače medijski prezentira.