Vodič za odabir astrologa

Danas gotovo da nema novina koje na svojim stranicama ne pružaju mogućnost relaksacije uz dnevne ili tjedne horoskope. Na sve strane reklamiraju se telefonske linije koje u svojim nazivima najčešće sadrže popularnu riječ “astro”. Kao astrolozi predstavljaju se i oni koji su eventualno završili neki jednodnevni astrološki tečaj, a najčešće ni to. Jedan vlasnik vrlo posjećenog portala priznao nam je u neobaveznom razgovoru da je u sadržaj svojih stranica uključio horoskop u trenutku kada je ustanovio da je prema Googleu riječ “horoskop” među pet najtraženijih pojmova u Hrvatskoj…

Ipak, na kvalitetnim astrološkim konzultacijama svatko može doći do važnih informacija koje mu mogu pomoći pri boljem razumijevanju sebe i traženju smisla svog života.

Kako odabrati dobrog astrologa? U svakom slučaju, nemojte žuriti. Prije konačnog izbora pokušajte se dobro informirati. Preporučujemo da se za savjet obratite nekoj od astroloških udruga. Ukoliko u vašem mjestu ne postoji takva udruga, onda saslušajte preporuke vaših poznanika koji su eventualno koristili usluge nekog astrologa. Prije početka razgovora s astrologom porazgovarajte s njime o načinu na koji prakticira astrologiju i upitajte ga na koji način je stekao svoje znanje. Pohađanje neke astrološke škole svakako je plus za njegovu kompetentnost.

Što uključuje astrološka konzultacija? Ima različitih vrsta astroloških konzultacija. Najčešće se interpretira natalna karta i razgovara o vašim životnim potencijalima. Uz to se daje osnovni uvid u strukturu vaše ličnosti. Osim toga, može se analizirati vaš odnos s nekom osobom, tražiti smisao određenih razdoblja života, odgovarati na vaša konkretna pitanja i tražiti najpovoljnije mjesto boravka. Astrolog nije liječnik ni psiholog. Osim ako nije završio odgovarajuće škole, on nije osposobljen liječiti vaše zdravstvene ili psihičke probleme.

Smije li astrolog govoriti o smrti? Sve ovisi o kontekstu konzultacije. O značenju i smislu smrti može se razgovarati općenito, ali ne i odrediti vrijeme kada će ona nastupiti.

Je li dopušteno razgovarati o tuđoj astrološkoj karti? Astrološka karta se interpretira samo onoj osobi kojoj pripada. Iznimka su slučajevi kada roditelji žele doznati preporuke o odgoju svoje male djece, no te se karte interpretiraju na drugačiji način nego karte odraslih ljudi. U nekim slučajevima, kada se analizira određena veza, može se govoriti o osobi koja nije prisutna, ali samo u kontekstu te veze.

Koliko često treba koristiti usluge astrologa? Teško je davati bilo kakve recepte. Potreba za konzultacijom je vrlo individualna stvar. Jedino nije preporučljivo stalno obilaziti nove i nove astrologe. Pronađite onoga koji vam odgovara i koristite njegove usluge.

Jamči li cijena astroloških usluga kvalitetu? Cijena astroloških usluga nije jamac kvalitete. Postoje vrlo loši astrolozi koji skupo naplaćuju i vrlo dobri astrolozi koji su jako jeftini. Sama cijena usluge formira se na osnovu onoga što ona obuhvaća. Prosječna cijena interpretacije astrološke karte uglavnom se kreće između 150 i 350 kuna.

Jesu li astrolozima propisana određena pravila ponašanja? Astrolozi pri ulasku u članstvo astroloških udruga potpisuju takozvani etički kod kojim se regulira način na koji bi trebali prakticirati astrologiju. U svijetu se etički kod potpisuje i pri pohađanju svih poznatijih astroloških škola.

Može li se astrologijom baviti netko tko ima određene psihičke probleme? Bavljenje astrologijom nije nikome zabranjeno. Osoba koja ima psihičke probleme ne bi trebala profesionalno pružati svoje usluge klijentima.

Smije li se astrolog miješati u život svog klijenta? Astrolog bi trebao zadržati profesionalni odnos spram svojih klijenata. Svako uplitanje u tuđi život u suprotnosti je sa spomenutim astrološkim etičkim kodom.

Kome se klijent može obratiti ukoliko nije zadovoljan kvalitetom pruženih usluga? Uobičajeno je da astrološke udruge primaju pritužbe za svoje članove i poduzimaju potrebne sankcije. Nažalost, u Hrvatskoj većina astrologa nije učlanjena u neku profesionalnu udrugu.