Balkan prolaz

PROMJENE

Kriza nastala tokom “rekonstrukcije vlasti” u BiH i Federaciji BiH ušla je u svoju bizarnu fazu. Paralelno sa nasrtajima na sve poluge vlasti, lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija odlučio je da baš on, kao predstavnik posljednje velike bh. stranke sa građanskim opredjeljenjem, zabije glogov kolac u građanski duh BiH. Naime, novouspostavljeni savez Lagumdžije sa šefom HDZ-a BiH Draganom Čovićem rezultirao je sporazumom o ustavnim promjenama, za koji predstavnici oba HDZ-a tvrde da imaju podršku SDP-a, prema kojem tri konstitutivna naroda postaju izborne jedinice na osnovu rezultata budućeg popisa stanovništva. U praksi bi to značilo, kako je u svom zajedničkom istupu obrazložila grupa nevladinih udruga, da stotinjak hiljada birača iz kantona sa hrvatskom većinom ima mogućnost da izabere dovoljno članova hrvatskog kluba u Domu naroda FBiH, da blokira donošenje odluka u BiH na isti način na koji to danas rade predstavnici Republike Srpske zloupotrebljavajući mehanizam entitetskog glasanja. Ovaj sporazum bi u praksi značio da bi glas u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Travniku i Bihaću vrijedio nekoliko puta manje nego glas u Širokom Brijegu, te da bi jedino hercegovački Hrvati imali svoje predstavnike u tijelima vlasti, za razliku od, recimo, Hrvata iz Tuzle, Sarajeva ili Banje Luke. Ne treba ni spominjati da građane BiH, koji ne pripadaju niti jednom od tri konstitutivna naroda, ili koji ne žele da se njihova politička i građanska prava uvjetuju etničkim opredjeljivanjem, u planu sa kojim su izašli HDZ-ovci – nema.

BOJKOT

Poljoprivrednici iz Hercegovine pozvali su na bojkot trgovačkog lanca Konzum, nezadovoljni tretmanom svojih proizvoda na Konzumovim policama. Predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka Federacije BiH Mehmed Nikšić i ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj ustvrdili su kako je poziv na bojkot razumljiv. Nikšić je optužio Ministarstvo trgovine BiH da ne radi svoj posao, odnosno ono što je dogovoreno sa stranim trgovačkim lancima, optuživši za to uvozni lobi. Neprihvatljivim smatra da na policama trgovačkih lanaca poput Konzuma – koji je, prema podacima koje je objavilo sarajevsko “Oslobođenje”, samo prošle godine u BiH ostvario gotovo 300 milijuna eura prihoda – domaći proizvodi zauzimaju svega pet do deset posto prostora, umjesto dogovorenih 40 do 50 posto.

UNEDOGLED

Međunarodna nogometna federacija FIFA još uvijek “rješava” zahtjev za članstvo Nogometnog saveza Kosova. Izvršni komitet FIFA-e prošle je sedmice ponovno odložio raspravu o mogućnosti da reprezentacija Kosova igra međunarodne utakmice. Kosovski je zahtjev FIFA u petom mjesecu ove godine prvobitno prihvatila, ali je svoju odluku preinačila nakon oštrih reakcija Fudbalskog saveza Srbije. Agencije javljaju da je novu raspravu o modalitetima eventualnog nastupa reprezentacije Kosova na međunarodnoj sceni Izvršni komitet FIFA-e predvidio za naredni sastanak, koji bi trebao biti održan 27. i 28. septembra.

PISMO

Beogradski portal E-novine integralno je objavio pismo “bivšeg obezbjeđenja haških optuženika” iz kojeg se vidi kako su ubijeni Dražen Milovanović, Dragan Jakovljević, Bojan Miljković i Dragan Kostić – “vojnici koji su imali nesreću da vide Ratka Mladića“. U pismu koje demantira izjave glavnog tužitelja Suda za ratne zločine u Srbiji Vladimira Vukčevića da “nema informacije koje bi istragu vodile u tom pravcu”, a koje je upućeno porodicama ubijenih vojnika, tvrdi se da je za likvidaciju nesretnih mladića bio zadužen Mladićev tjelohranitelj Branislav Puhalo.

U pismu, ispod kojeg je “s poštovanjem” potpisano “bivše obezbeđenje haških optuženika”, između ostalog stoji: “U vezi stradanja vaših sinova – vojnika Dražena Milovanovića i vojnika Dragana Jakovljevića dana 05.10.2004. godine, pre podne, oko 09,15 časova u kasarni Karaš u Topčideru-Beogradu. Tog kobnog dana u toj kasarni su bili haški optuženici na čelu sa Ratkom Mladićem, koje je štitilo jako obezbeđenje na čelu sa Branislavom Puhalom. Pošto su ih vojnici primetili odlazeći na stražarsko mesto, naredba je odmah doneta da ti vojnici moraju pod hitno da se likvidiraju da se ne bi priča dalje širila šta su vidjeli. Kamere koje su bile blizu skloništa su se odmah isključile, Ratko Mladić i Branislav Puhalo su izašli iz skrovišta, a nama ostalima je bilo zabranjeno da izlazimo iz skrovišta. Nepunih 10 minuta oni se vraćaju nazad i naređuju da hitno moramo da napustimo kasarnu u Topčideru, gde su se premestili u kasarnu u Valjevo, Kasarna Španac. Za ova dva ubistva ostalo obezbeđenje je saznalo iz medija, koje su prenosile radio i TV mreže širom Srbije i Crne Gore. Posle ovog slučaja telohranitelj Branislav Puhalo koji je veran Ratku Mladiću je dobio čin Kapetan I klase za uspešan ovaj događaj u Vojsci SCG. Za vreme hapšenja Slobodana Miloševića, njegovo obezbeđenje je tada 01.04.2001. god. oko 21,50 časova likvidiralo vojnika Bojana Miljkovića iz Bora, jer u vili Slobodana Miloševića su se tada krili i haški optuženici na čelu sa Ratkom Mladićem. Posle ubistva vojnika njegovo telo je preko noći bačeno na željezničku prugu u Topčideru. Isti je slučaj i sa vojnikom Draganom Kostićem koji je ubijen 27.08.2004. god. u kasarni Jablanica u Leskovcu jer i tamo su se krili haški optuženici na čelu sa Ratkom Mladićem i njegovim telohraniteljom Branislavom Puhalom…”

PROCES

Skoro tri mjeseca nakon privođenja osumnjičenih počinitelja peterostrukog ubistva kod Skoplja još nije podignuta niti jedna optužnica jer, prema tvrdnjama nadležnog istražnog suca, “još traju istražna dejstva i ekspertize, a advokati osumnjičenih čekaju da im dokazi budu prezentirani”. Porodice osumnjičenih istovremeno tvrde da ne postoji krivica uhapšenih za ono za šta se sumnjiče. Od šestorice osumnjičenih za mučno pogubljenje četvorice mladića i jednog starijeg mještanina skopskog predgrađa, četvorica su već dva i pol mjeseca u istražnom zatvoru, a dvojica u bjekstvu. Istražni sudac Vladimir Tufegdžić, međutim, za Al Jazeeru kaže da istraga ide svojim tokom: “Za istragu imamo zakonski rok od šest mjeseci, što ne znači da proces neće i ranije završiti. Ovo je prvi slučaj u Makedoniji kad imamo osumnjičene za krivično djelo terorizam. Prema krivičnom zakonu, za ovo djelo predviđena je i zatvorska kazna doživotni zatvor, tako da je pritvor osumnjičenih prema zakonu obavezan.”