Država u državi

Počnimo s prvim povratnicima: Gossip se vraćaju u Novi Sad i to nakon četiri godine. U međuvremenu, objavili su još dva albuma, posljednji prije nepuna dva mjeseca, pa će ovo biti idealna prilika da Beth Ditto još jednom pokaže svoje “fantastične glasovne mogućnosti”. Naravno, Gossip nastupaju na glavnoj pozornici, Main Stageu, na koju će se istog dana popeti i pop-veterani Duran Duran te predstaviti svoj trinaesti album “All You Need is Now!”

Favorit za preznojavanje ipak su Velšani, Skindred, koji su možda sličniji onima koji nastupaju na Fusion Stageu, gdje će zvijezda dana svakako biti bosanski purger Edo Maajka, koji također iza sebe ima novi album, “Štrajk mozga”, a ovo je sjajno mjesto za učvršćivanje revolucionarnih stavova.

Glasovi potlačenih

Sujevjerju nema mjesta, pa tako ne obraćajte pozornost na činjenicu da je drugi dan festivala zakazan za petak, 13. Razlog za to je prvi nastup New Ordera u ovom dijelu Evrope: bend koji se dosad puno puta razilazio i ponovno okupljao dokazao je svoje umijeće nedavno u Zagrebu, pa je ovo idealna prilika da svi koji su to propustili čuju što mančesterski junaci imaju još reći. Istog će dana The Toy Dolls na Fusion Stageu predstaviti svoj najnoviji uradak pod nazivom “The Album After the Last One”.

Subote su uglavnom najposjećeniji festivalski dani, kada se obično predstavljaju i najveće zvijezde programa. Premda ovogodišnji EXIT nema zvijezda koje bi se dale izdvojiti, popularnost britanskoga hip-hopera Bena Drewa, poznatog kao Plan B, može biti mamac i za one odrasle uz MTV. Srećom, Ben se vratio miljeu iz kojeg potiče, a to je ulica, pa je nakon ultrakomercijalnog albuma “The Defamation of Strickland Banks” snimio razbijački “Ill Manors”, kojim je britanska radnička klasa dobila, odnosno povratila svog heroja.

Subota bi definitivno mogla biti posvećena potlačenima jer će na Main Stageu, osim Plana B, nastupiti i Erykah Badu, neo-soul kraljica.

Od sumraka do zore

Nakon nje, toplo preporučujemo prelazak na Fusion Stage, gdje će najmlađi od Felinih sinova, Seun Kuti, nastupiti s čuvenim očevim bendom Egypt 80, predstavljajući posljednji album “From Africa With Fury: Rise”.

Ako na najčešće spominjanim binama nema neke zvijezde za izdvojiti, to se ne može reći za Dance Arenu, na kojoj će u subotu nastupati mega-zvijezde Richie Hawtin i Miss Kittin.

Posljednji dan rezerviran je za još jedne veterane, Guns’n’Roses: Beograd je nedavno imao priliku vidjeti kako to izgleda danas, nakon svih trzavica. Valja cijeniti trud, ali kad je Axl u pitanju, onda je svaka skepsa na mjestu, pa je možda bolje sagledati što još nedjelja pruža. A tu su Goldie i vječni Partibrejkersi na istom tom Main Stageu, dok će se Fusionom oriti “Dalmacijo, Dalmacijooooo” – Dječaci na EXIT-u, ali i Eyesburn, Buraka Som Systema…

Najuporniji i najtvrdokorniji zaključiti će ovogodišnji festival s Laurentom Garnierom, pa dok ne pukne zora…