Grčka boginja u nama

U svojoj sada već klasičnoj knjizi “Boginja u svakoj ženi” američka psihologinja Jean Shinoda Bolen pokazala je kolika je važnost osvješćivanja ženskih arhetipskih energija. Ona je žensku božansku tipologiju zasnovala na sedam grčkih boginja, od kojih svaka predstavlja jedan specifičan model življenja.

Atena

Žene koje manifestiraju Atenu vrlo su neovisne i ekstrovertirane. Ambiciozne su i usmjerene na posao kojim se bave. Imaju vrlo razvijen um i u društvu su poznate po svojoj racionalnosti. Zanimaju ih edukacija, kultura, društvena pitanja i politika. U nastojanjima da napreduju na društvenoj ljestvici prihvaćaju muška pravila igre. One ne iskazuju pretjerane emocije i svemu pristupaju na vrlo pragmatičan način. Odnos s ocem izuzetno im je važan i u mnogo čemu utječe na kasniju izgradnju svih ostalih odnosa.

Artemida

Artemida je polarna suprotnost Atene. Žene koje žive njezinu priču vrlo su introvertirane i samostalne. Zanimaju se za sve što je vezano uz prirodu i zalažu se za kreiranje ženskih zajednica. Najčešće imaju snažno tijelo, što im omogućava uspješno bavljenje sportom. One simboliziraju regenerativnu snagu prirode koja pomaže svim živim bićima. Za normalno funkcioniranje potrebno im je povremeno osamljivanje kako bi u miru došle u kontakt sa samima sobom. Važan im je odnos s djecom i preko njega ostvaruju duševnu zrelost.

Hera

Žene koje utjelovljuju arhetip boginje Here ekstrovertirane su i usmjerene na teme kontrole i moći. Vrlo su im važni odnosi u kojim traže potvrdu svoje vrijednost. U braku nastoje ostvariti ravnopravnost, no pritom pretjerano kontroliraju svoje partnere. One stalno sumnjaju u korektnost muževa, što na kraju uistinu i dovodi do njihove nevjere. Brak se pretvara u stalno poprište sukoba, no teško se prekida. Žene koje su pod utjecajem Herinog arhetipa trebale bi osvijestiti svoja unutrašnja nezadovoljstva.

Perzefona

Perzefonin arhetip je polarna suprotnost onog Herinog. Žene koje ga manifestiraju introvertirane su i okrenute postizanju unutrašnje moći i kontrole. Pošto je njihova boginja vladala podzemnim svijetom, njih jako zanima sve što u sebi nosi dozu tajnovitosti. Često se bave i nekim oblikom ezoterije. Te žene posjeduju razvijenu intuiciju i ukoliko žele mogu vrlo lako uspostavljati kontakte s nematerijalnim dimenzijama stvarnosti. Imaju vrlo blizak i kompleksan odnos s majkom i distanciraju se od muškaraca.

Afrodita

Afrodita je bila poznata kao boginja ljubavi i ljepote, što se direktno odražava u životima žena koje slave njezin arhetip. Te su žene okrenute ovom svijetu koji doživljavaju kao mjesto za postizanje što više užitaka. Uvijek nastoje biti što privlačnije i pritom veliku pažnju poklanjaju odjeći i kozmetici. Tijekom života imaju brojne ljubavne odnose u kojima slobodno izražavaju svoju seksualnost. Ove žene karakterizira izražen osjećaj za ljepotu, a ponekad su i umjetnički talentirane. Svojim partnerima rijetko kada ostaju vjerne.

Demetra

Žene koje odražavaju Demetrin arhetip potpuna su suprotnost sljedbenica Afrodite. One su izuzetno introvertirane, nježne i zahvalne. Najveće životno ispunjenje doživljavaju kroz brigu o svojoj porodici i djeci. Vrlo teško izražavaju bilo kakav drugi oblik ljubavi osim one majčinske. Njihova pažnja je prilično rastepena i teško se zalažu za ostvarivanje svojih ciljeva. Često se dovode u situaciju da im drugi komandiraju. Imaju vrlo blizak odnos sa svojom djecom i pritom su pretjerano zaštitnički nastrojene.

Hestija

Hestijin arhetip donosi veliku introvertiranost. Žene koje ga izražavaju stalno su usmjerene na svoj unutrašnji svijet. Pritom su vrlo ljubazne prema svima s kojima dolaze u kontakt i lako se pronalaze u ulozi zaštitnica. Njima je nezamislivo da uđu u bilo koji sukob i sve konflikte rješavaju bijegom. Žene koje žive Hestijin arhetip ne zanimaju previše aktualna svjetska događanja. Njima je draže baviti se svojim privatnim životom. U odnosima s muškarcima su rezervirane i nikada ne ostvaruju potpunu bliskost.