Hrvatska traga za 2.322 nestala

Puni mir u regiji nastupit će tek kada se bude znala sudbina svih nestalih, izjavio je predsjednik Ivo Josipović na predstavljanju trećeg izdanja “Knjige nestalih osoba na području RH” koju su izdali Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Hrvatski crveni križ. Tom prilikom je rečeno da se u Hrvatskoj traga za još 2.322 nestala iz rata, od kojih je 1.736 hrvatskih državljana. Ističući da svaka osoba zaslužuje dostojanstven grob, Josipović je naglasio da je pitanje nestalih tema na svakom susretu hrvatskih i srpskih vlasti te da je za njega lično jedno od najvažnijih pitanja.

Od marta 2010, kada je izašlo drugo izdanje knjige, do sada riješeno je 215 slučajeva, ali su stigla i 102 nova zahtjeva, rekao je šef Uprave za nestale, pukovnik Ivan Grujić.

Ministar branitelja Predrag Matić podsjetio je da je 1991. zabilježeno 18.000 nestalih, čiji se broj smanjivao, a mnogi su nađeni živi u logorima na području Krajine, SRJ i BiH.

– Principi ministarstva i Uprave su sistematski pristup koji je u svijetu prepoznat kao “hrvatski model”, odnosno kao transparentnost i otvorenost prema svim NVO-ima i udruženjima, kao i odsutnost diskriminacije po nacionalnoj osnovi – rekao je Matić.

Naglasio je da se osim 1.868 lica o čijoj se sudbini ništa ne zna, traga i za 454 osobe čija tijela nisu nađena.

– SPC i Katolička crkva dale su podršku potrazi, kao i brojne nevladine organizacije, a u tome nas neće pokolebati pojedinci i minorna udruženja – rekao je ministar, ističući da je počela serija tribina na kojima se stanovništvo animira da pruži podatke o nestalima.

Barbara Hintermann, šefica operacija Međunarodnog komiteta Crvenog križa za Ameriku i Evropu, rekla je da se u regiji još uvijek traži preko 13.000 nestalih u ratovima 1990-ih, pri čemu na BiH otpada 8.737, na Hrvatsku 2.322, a na Kosovo 1.774 lica.

– Od 6.406 osoba koje su Crvenom križu prijavljene kao nestale u Hrvatskoj, do sada je otkriveno 4.084. To je u usporedbi s drugim sukobima dobar rezultat, ali treba nastaviti s radom – rekla je Barbara Hintermann i ukazala na to da posmrtni ostaci još 900 osoba i dalje čekaju identifikaciju, dok više stotina tijela tek treba ekshumirati iz poznatih grobnica.