Kad reformisana koza čuva kupus

Aleksandar Vučić, novi lider Srpske napredne stranke, u Miloševićevo vreme ministar informisanja, poznat po tome što je bio predlagač Zakona o javnom informisanju sa kraja devedesetih koji je osakatio medije izlažući ih drakonskim kaznama u najrigidnijoj mogućoj proceduri, istakao je prije nekoliko dana kako su za njegovu stranku medijske slobode prioritet, baš kao i ukidanje restriktivnog Zakona o informisanju. Srbija zaista danas ima veoma nakaradan zakon o medijima, ali kad Vučić obećava najšire medijske slobode, to nekako zvuči poput tvrdnje kako je koza najbolji čuvar bašte zasađene kupusom. Međutim, pošto je Vučić lider najjače stranke u srpskom parlamentu, a lično je sklon da se bavi medijima, njegove riječi u ovom momentu imaju posebnu težinu.

Aktuelni Zakon o informisanju svakako treba mijenjati, što je predviđeno medijskom strategijom na kojoj je radila prethodna vlada. Neke odredbe tog zakona Ustavni je sud stavio van snage.

Novinarska udruženja su različito reagovala na Vučićevu izjavu. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), koje je “šurovalo” sa prethodnom vladom oko donošenja aktuelnog zakona iz 2009. godine, izražava bojazan i rezervu u odnosu na bilo kakav Vučićev angažman oko medijske regulative, podsjećajući na period kad je on “uređivao medijsku sferu”. Sa druge strane, Udruženje novinara Srbije (UNS) pozdravlja inicijativu i naziva je “velikim ohrabrenjem”, hvaleći ponašanje Vučićeve stranke i svojevremeni otpor donošenju aktuelnog zakona, ističući uvjerenje da će taj zakon biti brzo stavljen van snage.

Naravno, nije Aleksandar Vučić kazao nikakvu novost kad je istakao loše strane zakona o medijima, no pitanje svih pitanja je da li će on i njegova stranka, kao dio vlasti, raditi na poboljšanju regulative u medijskoj sferi, konsultujući novinarska udruženja kao partnere, te zaista raditi na unapređenju medijskih sloboda. Ovako, sve liči na to da je NUNS, kao ljubimac prethodne vlasti, nevoljan za bilo kakve Vučićeve inicijative, kao što je i UNS, kome je Vučić bliži, neprimjereno oduševljen njegovim opservacijama.

Generalno, prethodna iskustva govore da je medijima u Srbiji uvijek bilo gore kad je vlast bučno najavljivala povećanje sloboda i popravljanje uslova za rad novinara.