Kult ličnosti

IGOR MIRKOVIĆ, direktor Motovun film festivala, najavio je ovogodišnji program festivala koji počinje 27. srpnja. U glavnom programu očekuju nas 22 filma, među kojima “Raj: ljubav” Ulricha Seidla, “Tajni adut” Todda Solondza, “Danak anđela” Kena Loacha, “Mlin i križ” Lecha Majewskog, jednog od najcjenjenijih poljskih filmaša, troipolsatni ruski filmski hit “Chapiteau Show” i dobitnik berlinskog Srebrnog medvjeda, film “Sestra” Ursule Meier, ujedno i gošće festivala.

Očekuju se također retrospektiva Terencea Daviesa, domaći film “Pismo ćaći” Damira Čučića i dvije koprodukcije, “Košnice” i “Posljednja ambulantna kola Sofije”, dobitnik Grand Prixa na ovogodišnjem festivalu u Karlovim Varyma. Festival će zatvoriti 3D projekcija “Huga”, posljednjeg filma Martina Scorsesea, dobitnika pet Oscara.

PETER KNAPP, kustos iz Pariza, odabrao je zajedno s Marijom Tonković iz zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt radove koji će ove jeseni predstavljati hrvatsku fotografiju u Parizu, u galeriji “Cite des Arts”. Bit će izloženi radovi Toše Dapca, Slavke i Milana Pavića, Nevene Tudor i Đure Janekovića. Od suvremenih fotografa samostalne će izložbe imati Ivan Faktor, Marko Ercegović, Jelena Blagović i Boris Cvjetanović.

O konceptu izložbe Knapp kaže: “Moja je ideja da pokažem novu generaciju digitalnom fotografijom i staru generaciju analognom. Ono što je važno reći jest da hrvatska fotografija, kao fotografija s nacionalnom odrednicom, više ne postoji. Tako je, uostalom, slučaj svugdje u svijetu. Ciklus umjetničke fotografije jedan hrvatski autor može jednako uspješno napraviti u Zagrebu kao i u Houstonu.”

AIDA BEGIĆ i njezin film “Djeca” otvorili su Sarajevo film festival, koji se osamnaesti put održava u ovom gradu. U desetak festivalskih dana bit će prikazano više od 200 filmova iz 57 zemalja, među kojima i “Danak anđela” Kena Loacha, “A gdje sada?” Nadine Labaki, “Cezar mora umrijeti” braće Taviani, “Ja Ana” s Charlotte Rampling, francuski hit “Nedodirljivi” te mnogi filmovi iz regije.

Direktor festivala Mirsad Purivatra kaže: “Sarajevo film festival razvio se do nivoa u kome je sigurno poprimio karakter sada već najvećeg regionalnog festivala, festivala koji na najbolji način otkriva i promovira mlade autore iz naših zemalja, uz dašak ovih slavnih gostiju koji dolaze iz Evrope i svijeta.”

IVAN PETROVIĆ, KAMILO NOLAS, JUTTA BENZENBERG, IVAN BLAŽEV I SAMIR KARAHODA, petoro fotografa, autori su izložbe “Priča o Balkanu” koja je nedavno otvorena u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu. Izložba obiluje fotografijama crkava, džamija, javnih kupatila, kuća i mostova izgrađenih u vrijeme otomanske vladavine na Balkanu. Namjera izložbe je da otkrije jedinstvene povijesne karakteristike tih građevina i značaj ove zajedničke povijesti danas. Izložene su fotografije mnoštva česmi i kupališta (hamama) koje ukazuju na simbolički značaj vode u islamskoj kulturi, kao i čitavog niza građevina sagrađenih u dobrotvorne svrhe (vakufa), što je očito bilo uvjetovano učenjima iz Kurana. Iako su postojale vjerska hijerarhija i ponekad odvojene četvrti za muslimane, kršćane i Židove, “oni su 600 godina živjeli zajedno, pomažući jedni drugima, susretali su se, trgovali i zabavljali na čaršijama i u kafanama”, piše u katalogu izložbe.

JELICA RELJIĆ I MIROSLAV PERIŠIĆ, povjesničari, autori su izložbe “Kultura Srba u Dubrovniku 1790 – 2010”, otvorene u Arhivu Srbije u Beogradu. Postav izložbe čini oko 250 eksponata iz fondova i zbirki muzeja, biblioteke i arhiva Srpske pravoslavne crkvene općine u Dubrovniku. Koncepcija izložbe podrazumijeva nekoliko tematskih cjelina: ikone, evanđelja, liturgijsku srebrninu, zavjetne darove, nakit, srebrne pločice, bogoslužni tekstil, značajne dokumente iz arhiva, originalne rukopise književnika, kao i stare, rijetke knjige i djela iz sredine 19. stoljeća. Uz mnoge ličnosti iz kulture i političkog života, otvorenju izložbe prisustvovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji Željko Kuprešak.

SIMON LE BON i ostali članovi skupine Duran Duran prvi su put u svojoj 30-godišnjoj karijeri gostovali u Skopju, u sklopu svjetske turneje koja uključuje i festival Exit u Novom Sadu i nastup u Ljubljani. Koncert kod skopske tvrđave Kale, na kojem su predstavili svoj novi album “All You Need Is Now”, bio je popraćen burnim aplauzom mnogobrojne publike, kojoj su na kraju odsvirali slavne hitove “Girls On Film” i “Rio”. Skopski koncert duranovaca, na kojem je kao predgrupa nastupio makedonski bend Nokaut, organizirala je Avalon produkcija, koja za jesen najavljuje koncerte Lennyja Kravitza, i to 28. rujna u Beogradu i 2. listopada u Skopju.