Kult ličnosti

MIRA FURLAN, jedna od najpoznatijih jugoslavenskih kazališnih i filmskih glumica, nedavno je stigla iz Amerike, gdje živi i radi više od dva desetljeća, da bi predsjedavala žirijem filmskog festivala na Paliću kraj Subotice. O pitanju društvenog angažmana umjetnika u razgovoru za medije glumica kaže: “Ne znam da li je to dužnost svakog umjetnika, ali početkom 90-ih ja sam osjećala da je to moja dužnost. Tada sam živjela u dva grada, u Zagrebu i Beogradu, i imala sam uvid u obje sredine koje su prestale komunicirati između sebe. Bila je to idealistička i zato dirljiva bitka u kojoj sam naprosto morala izgubiti, bitka osuđena na propast. Samuraji smatraju da su upravo takve bitke najvrednije.”

MEŠA SELIMOVIĆ (1910 – 1982), jedan od najznačajnijih književnika s ovih prostora, umro je prije 30 godina, a obljetnica njegove smrti zabilježena je u većini regionalnih medija. Selimovićev slavni roman “Derviš i smrt” dobio je mnoge književne nagrade te je, kao i “Tvrđava”, preveden na više jezika. Životnu sudbinu Meše Selimovića, koja je često bila ispunjena tragičnim sukobima sa sredinom i ljudima, dobro oslikava ulomak iz romana “Derviš i smrt” o Bosni i Hercegovini: “Čudan svijet, ogovara te a voli, ljubi te u obraz a mrzi te, ismijava plemenita djela a pamti ih kroz mnoge detalje, živi i nadom i sevapom i ne znaš što nadjača i kada. Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga. A povrh svega moji su i ja njihov, kao rijeka i kaplja, i sve ovo što govorim kao o sebi da govorim.”

MATIJA FERLIN, koreograf, ovih dana gostuje s plesnom predstavom “Sad sam lucky” na 13. Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu u Istri. Od domaćih koreografa na festivalu će nastupiti i Katarina Đurđević i Iva Horvat s predstavom “Ustav republike”, a očekuje se i mnoštvo predstava umjetnika iz Španjolske, Belgije, Portugala, Slovačke, Francuske i Austrije. Tako Daniel Abreu dolazi s predstavom “Animal”, ansambl Señor Serrano s vizualno snažnom predstavom “Katastrophe”, a belgijska grupa Wazovol s predstavom novog cirkusa “De pied ferme”. Festival u Svetvinčentu jedini je ljetni plesni festival u Hrvatskoj, a definirao se kao jedna od najzanimljivijih manifestacija u regiji i kao tradicionalno okupljalište brojnih plesnih umjetnika, pedagoga, stručnjaka i kritičara.

RADE ŠERBEDŽIJA odnedavno vodi postdiplomski studij glume, medija i kulture u Rijeci. O svojim iskustvima s novom klasom studenata i njihovom ispitnom predstavom, Aristofanovim “Pticama”, nedavno izvedenim u riječkoj luci, Šerbedžija kaže: “Ako ih dobro vodite, mladi su glumci spremni dati sve od sebe do posljednjeg daha, skočiti u vatru, u vodu i to je najčišći teatar. Naš studij je zamišljen široko – uz glumu pokriva i medije i kulturu – smatrali smo da ne moraju svi polaznici u konačnici biti glumci (iako bih rekao da svi to žele). Upravo zahvaljujući toj njihovoj strasnoj želji postigli smo iznenađujuće visoku kvalitetu glume, scenskog govora i pokreta – za svega dva semestra! Što se broja sati tiče – višestruko smo prebacili normu, a vidi se to i na rezultatu: njihov zdušni rad omogućio mi je da ih izvedem pred publiku!”

MIMA SIMIĆ, novinarka i književnica, posjetila je zajedno s članovima svoje udruge Skribonauti, a u sklopu projekta “Pisce u zatvore”, zatvorenike u Remetincu, Karlovcu i Splitu, u akciji prikupljanja knjiga za zatvorske knjižnice i u cilju napora za resocijalizacijom osuđenih osoba. Tako se u splitskom zatvoru Bilice trajno održava tribina na kojoj književnici čitaju svoja djela zatvorenicima, a akcija skupljanja knjiga provodi se kontinuirano u suradnji sa zagrebačkim Autonomnim kulturnim centrom Medika, gdje svatko može donijeti knjige kao dar zatvorenicima. Trenutno se u zatvorskim knjižnicama mogu pronaći, primjerice, djela Roberta Ludluma, Marije Jurić Zagorke i Josipa Kozarca, a Skribonauti su odlučni da povećaju knjižni fond i njegovu raznolikost.

GABRIEL GARCIA MARQUEZ, slavni kolumbijski pisac, autor romana “Sto godina samoće” i dobitnik Nobelove nagrade za književnosti, kako se čini, više neće moći pisati. Kako pišu kolumbijske i ostale latinoameričke novine, Jaime Garcia Marquez, Gabrielov mlađi brat, saopćio je nedavno studentima u Cartageni da pisac ima problema s pamćenjem i da je to posljedica višegodišnje terapije kojoj je bio izložen kako bi se suzbio rak limfnih žlijezda. Jaime se svakog dana telefonom čuje s tri godine starijim bratom, pisac ga zove iz Meksika i od njega traži da mu oživi pamćenje. “Osjećam se kao da ga gubim, ponekad plačem”, rekao je Marquezov brat studentima.

SUSAN SARANDON, poznata američka glumica, dobitnica Oscara za film “Odlazak u smrt”, nedavno je na festivalu u Karlovym Varyma dobila “Kristalni globus” za izuzetan doprinos svjetskom filmu. Tom prilikom glumica je izjavila: “Ono što sam shvatila sada, u mojoj starosti, jest to da odnos sa ljudima ili sa poslom koji radite mora biti jedan rastući organizam. To nije nešto što dosegne određenu točku razvoja, a onda počnete da se trudite da to sačuvate. Morate da ga njegujete, da ostanete i gladni i radoznali i budalasti. Kada prestanete da budete takvi, možete da budete zadovoljni, ali ćete biti zaglavljeni u tom vlastitom i samo vama važnom zadovoljenju.”