Ludi za oružjem

Što je smiješno ili zabavno na slici na kojoj nekolicina maloljetnika s beretkama na glavama pozira u maskirnim uniformama? Ili, primjerice, u prizoru djevojke (punoljetne?) koja u klečećem položaju rastavlja i sastavlja poluautomatsku pušku, ili onom salutiranja golobradih mladića i djevojaka pred spomenikom kraj kojeg počasnu stražu s puškama u rukama također drže njihovi vršnjaci? No takvi su skupovi, sudeći prema službenim fotografijama i video-materijalima, simpatični lokalnoj vlasti u Karlovcu, pa takvu praksu blagoslivlja, recimo, monsinjor Ferdinand Vražić, župnik župe Svetog Franje Ksaverskog, a dosege “malih vojnika” prate i izaslanstvo Karlovačke policijske uprave i tamošnji Centar za socijalnu skrb.

Kao u izviđačima?!

Uniformirani mladići i djevojke članovi su Povijesne postrojbe “Karlovački počasni vod ZNG-91”, koja je osnovana 2005. godine, a od studenog 2006. registrirana je kao udruga građana. Potaknuti upozorenjima građana i napisima nekih portala, ovih su dana na zabrinjavajuću militarizaciju djece u Karlovcu javnost upozorili članovi Mreže mladih Hrvatske i Koordinacije udruga za djecu. Pridružio im se i Centar za mirovne studije (CMS), koji je uputio hitan dopis Mili Jelavić, pravobraniteljici za djecu, u kojem upozoravaju da udruga prilikom obilježavanja nekih povijesnih datuma ili državnih praznika organizira vod djece odjevene u vojne uniforme, a neka djeca – prema fotografijama – pritom imaju i oružje.

Inače, u statutu udruge piše da je jedan od njezinih ciljeva njegovanje vojne tradicije, odnosno tradicije dragovoljaca iz Domovinskog rata. Najspornije u statutu je to da članstvo čine fizičke, poslovno sposobne osobe, osobe zainteresirane za rad u PP KPV ZNG-91, prvenstveno učenici i učenice srednjih škola (!), studenti i studentice, te zaposlenici i zainteresirani sudionici Domovinskog rata koji su spremni i zainteresirani u povijesnoj odori hrvatskih vojnika, s onesposobljenim pješačkim naoružanjem savladati povijesne pouke i edukacije po predviđenom planu i programu izobrazbe, sukladno Ustavu i pozitivnim zakonskim propisima RH.

Pozivajući se na kršenje odredbe Konvencije o pravima djeteta i odredbe Ustava o zaštiti djece i mladih, pravobraniteljica Mila Jelavić osudila je navedenu praksu udruge i hitno zatražila nadležno postupanje Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. U dopisu “Novostima” pravobraniteljica kaže da ih je udruga izvijestila da, uz prikupljanje i predstavljanje povijesne građe iz Domovinskog rata, provodi niz aktivnosti s djecom, od izleta, taborovanja i orijentacije u prirodi, do upoznavanja minsko-eksplozivnih sredstava, ali i naoružanja, što uključuje rastavljanje i sastavljanje oružja te gađanje zračnim oružjem. Također, MUP je, prema izvještaju pravobraniteljice, utvrdio da udruga, koja uživa ugled u Karlovcu i cijeloj županiji i za koju je ove godine iz proračuna Karlovačke županije izdvojeno 7.500 kuna, provodi program koji je sličan radu Saveza izviđača, te da su djeca u dobi od 14 do 18 godina kao članovi udruge na svečanostima povremeno nosila isključivo staro i onesposobljeno oružje. MUP je utvrdio da program udruge sadrži neke dijelove vojnog programa te ju je upozorio da nije pribavila sva potrebna odobrenja za neke svoje aktivnosti.

Ministarstvo obrazovanja još se nije očitovalo.

Puške kao dekoracija

O radu udruge informirali smo se kod njezinog utemeljitelja i predsjednika, umirovljenog brigadira Dubravka Halovanića, koji nam je odmah, ne baš smireno, postavio protupitanje:

– Imate li vi djecu? Da li negdje u statutu piše koliko ta djeca na slikama imaju godina?

– Otkrijte nam vi – replicirali smo Halovaniću – jer ne želimo nagađati.

Podsjetili smo ga na ono što piše u statutu: da im je cilj okupiti osnovnoškolce i srednjoškolce.

– Imamo dvadesetero članova udruge, od čega svega troje maloljetne djece – kazao je konačno.

– Što je s djevojčicom koja rastavlja pušku? – pitamo.

– Ta djevojka ima 19 godina – mirno je kazao brigadir, ne vidjevši ništa sporno u radu udruge.

– Ja imam sve dozvole i naša udruga radi po principu Saveza izviđača. Boravimo u prirodi, upoznajemo se sa životom u prirodi. Točno je da je policija provela istragu i kada su rekli da nismo pribavili sva potrebna odobrenja za neke svoje aktivnosti, mislili su na odobrenje za skupljanje i kolekcioniranje oružja, no mi i tu dozvolu imamo. Maloljetni članovi se ne upoznaju s naoružanjem niti imaju doticaj s njime. Problem su i maskirne uniforme, ali njih nose jedino stariji, i to samo za prigodne aktivnosti kao što su obilježavanje obljetnica ili nekog drugog važnog događaja vezanog uz Domovinski rat – kaže Halovanić.

Pa ipak, čemu oružje, nisu to mladi koji su služili vojni rok, koji je u Hrvatskoj kao obavezan ukinut početkom 2008. godine.

– Uz obilježavanje obljetnica, trajno onesposobljene poluautomatske puške nose se samo kao dekoracija, dakle za takvo što postoji i vrijeme i mjesto. U udrugu ne primamo nikog ispod 13 godina. Djeca imaju slobodu izbora i u udruzi su uz pristanak roditelja, a riječ je o djeci branitelja kojima je interesantno da ona borave u prirodi – zaključuje Halovanić.

Halovanić je u medije dospio i u lipnju 2003. jer je, kako su tada izvijestili iz udruge Prijatelji životinja, kao strastveni lovac u prisustvu svoje maloljetne djece u šumi Kozjača upucao psa jedne svoje sugrađanke, u strahu da ga ne napadne. Pod povećalo javnosti dospio je i 2004. kada je, prema pisanju “Ferala”, umirovljen u mandatu predsjednika Stjepana Mesića. Otada prima tzv. predsjedničku mirovinu, koja časnicima predstavlja osobitu čast u statusnom pogledu.

Prijava Državnom odvjetništvu?

Iako se, kako tvrdi Dubravko Halovanić, radi o trajno onesposobljenom oružju koje članovi udruge koriste u dekorativne svrhe, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić smatra da i to spada u militaristički sadržaj. Poručuje da upoznavanje djece s oružjem može biti korisno jedino radi osvještavanja opasnosti od oružja te da doista ne vidi nikakvu dobrobit ni razvojni interes u poticanju djece da nose maskirnu uniformu i oružje, makar i bezopasno. U CMS-u idu korak dalje i kažu da će, ukoliko MUP ne pokrene odgovarajuće postupke protiv odgovornih osoba iz udruge zbog nepridržavanja odredbi Zakona o oružju, slučaj prijaviti Državnom odvjetništvu.