Očišćeno do kraja

Zbog pokušaja krađe ni manje ni više nego cijele trafostanice, u petak, 29. lipnja, dio Dvora ostao je u 13 sati bez struje. Trafostanica, koja električnom energijom opskrbljuje stanovnike ovoga gradića na Uni, u vlasništvu je Hrvatske elektroprivrede, a nalazi se u krugu nekadašnje Industrije i prerade drveta Šamarica.

Priča o krađi bila bi zanimljiva vijest u nekom tabloidu, no cijeli događaj više je od puke bizarnosti. U policiji smo saznali da je 41-godišnji počinitelj kaznenog djela tog popodneva upravljao bagerom i pritom srušio aluminijska vrata trafostanice te pokidao pet električnih kablova, pa je kazneno prijavljen zbog uništenja ili oštećenja javnih naprava. Odmaknemo li se od birokratskog tona, zvuči kao da je čovjek previše potegnuo iz boce u mirno i vruće popodne, pokrenuo bager, pa u njemu vrludao od stupa do trafostanice.

Međutim, Dvorani jednoglasno tvrde da je ovaj događaj samo kulminacija višegodišnje pljačke IPD-a Šamarica: čupanja, vađenja, trganja i odnošenja svega što se može prodati, najčešće kao sekundarna sirovina.

– U trafostanicu su 2003. bili postavljeni novi kabeli, koji su sada uništeni. Počinjena je šteta i na trafostanici i na kabelima u vlasništvu Hrvatske elektroprivrede, čime su, uslijed strujnog udara, oštećeni i ostali priključci u Dvoru – kaže nam Nikola Arbutina, načelnik Općine Dvor.

DAB će sve provjeriti

U Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), koja je vlasnik svih nekretnina IPD-a Šamarica, kažu da su “prilikom sklapanja ugovora naveli sva ograničenja u postupanju suugovaratelja te njihovu suodgovornost prema trećim licima, uz pridržavanje svih relevantnih propisa”.

U konkretnom slučaju, suugovaratelj Državne agencije je sisačka Trgo-sirovina d.o.o., čiji su vlasnici, tvrtka Eko-flor braće Ilije, Stipe i Josipa Špikića, svojevremeno proglašavani regionalnim liderima u prikupljanju otpada. Kako neslužbeno saznajemo, ta tvrtka ima ugovor s Eko-Siskom, koji je unajmio navedeni buldožer i uhićenog vozača. S dosadašnjim propustima u Državnoj agenciji nisu upoznati; kažu da su o slučaju s trafostanicom obaviješteni od strane svojih suugovaratelja, koji su im objasnili da je “riječ o manjoj nezgodi te da je u tijeku rješavanje obeštećenja između Trgo-sirovine i HEP-a”.

– U svakom slučaju, svi će se navodi provjeriti izravno sa svim uključenim društvima, kao i nadležnim institucijama. Nadalje, nemamo saznanja o neprimjerenom postupanju s toksičnim materijalima, primjerice spaljivanju, te se nadamo kako će ti navodi biti ispitani od strane nadležnih institucija – objašnjava Ivan Pažin, direktor sektora pravnih poslova u Državnoj agenciji za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Želeći provjeriti glasine o pljačkanju pogona i ekološkom zbrinjavanju otpada, razgovarali smo s građanima Dvora, koji potvrđuju da u posljednje vrijeme često viđaju kamione koji ulaze i izlaze iz kruga IPD-a te da radnici koji čiste prostor negoduju ako se netko približi dok su ondje kamioni.

Iako smatra pohvalnim što se prostor Šamarice čisti, načelnik Arbutina kaže da nije dobro da se uništava imovina koja bi se mogla iskoristiti prilikom ponovnog dovođenja pogona u funkciju.

– Ovaj događaj potvrđuje ono što se može čuti ovih dana u Dvoru, a to je da se objekt detaljno čisti, posebno od onoga što se može unovčiti, iako je upravo u tijeku natječaj putem kojega ga se nastoji prodati – dodaje Arbutina.

Kako tvrde svjedoci koji su željeli ostati anonimni, prilikom čišćenja pogona spaljivane su i salonitne ploče, uslijed pucanja i razvlačenja razbacane po cijelom tvorničkom krugu, premda u sebi sadrže azbestna vlakna, čije uništavanje zahtijeva posebnu, zakonom propisanu proceduru. U Zakonu o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prema odluci Vlade i Uputama o postupanju s građevinskim otpadom koji sadrži azbest, piše da je on opasan kada se njegova vlakna nađu u zraku koji se udiše, pa se stoga sve radnje koje stvaraju azbestnu prašinu smatraju štetnima za ljudsko zdravlje.

Propalo spašavanje

U nekadašnjem IPD-u Šamarica prije rata je radilo do 650 radnika. U “Oluji” je dosta toga opljačkano, a kasnije je pogon pokušao spasiti Grga Čamber, bivši profesor u Srednjoj šumarskoj školi, koji se nakon progonstva 2000. vratio u Dvor i od Fonda za privatizaciju kupio Šamaricu. Neko je vrijeme IPD radio, ali je onda vlasnik upao u dugove i to uglavnom ne svojom krivnjom.

– Odluka o stečaju donijeta je preko noći. Imali smo 570.000 kuna dugova, ali bili smo u pogonu i imali gotove robe koja je mogla pokriti dug. Zajedno sa stečajnim upraviteljem Markom Čačićem napravio sam popis imovine, da bi mi potom stečajni sudac zabranio da dalje govorim, a vjerovnici smijenili stečajnog upravitelja. Sudski vještak je vrijednost firme procijenio na 9.700.000 kuna, a vrijednost pokretnina na svega 630 kuna. Tada je kao sekundarna sirovina prodan i kran za dovlačenje trupaca, zbog čega sam zvao inspekciju i policiju. Razmontirana je i u dijelovima odnesena i hala za sušenje, površine 750 četvornih metara; kasnije je postavljena negdje na varaždinskom području. To nije bio stečaj, to je bila likvidacija – kaže Grga Čamber.

Procjenjuje se da opljačkani i oronuli prostor nekadašnjega drvnog giganta u centru Dvora danas vrijedi oko tri milijuna kuna. Ponude za kupnju DAB prikuplja do 13. srpnja i do tada se ne želi upuštati ni u kakve spekulacije. Kada smo jednu dobro upućenu osobu upitali što se još iz pogona može odnijeti ako su i kablovi iz zemlje počupani, dobili smo ovakav odgovor: “Ma, ne brinite, ostao je još metalni dimnjak, a tu je i veliki parni kotao…”