Odjeci i reagovanja

Da su mediji propustili priliku, baš kao i društvo, da se reformišu nakon 5. oktobra, propustili su. Da je društvo propustilo priliku da lustrira odgovorne za krvavi pir i opšte urušavanje svega što čini jednu uljuđenu zajednicu, propustilo je. Nije jasno onda odakle toliko čuđenja ako jedan medij, poput “Politike”, preko noći promeni vlasnika, koji je uz sve to nepoznat.

Najstariji dnevnik na Balkanu jedne je julske noći, sa par poteza web-mastera u Agenciji za privredne registre, promenio jednog od vlasnika. Umesto nemačkog medijskog koncerna VAC, kao vlasnik 50 posto medija vodi se moskovska Ist medija grupa, iza koje imenom i prezimenom stoji izvesni Aleksandar Trbović.

Plavo-žuta “Politika”

Ne bi tu bilo ni buke ni čuđenja da nova vlast nije na pomolu, a da njena personifikacija nije Aleksandar Vučić, narodu još znan kao ministar za vreme donošenja tzv. Šešeljevog zakona o informisanju. Sa takvim teretom, a opet uz želju da se prikaže u drugačijem svetlu, Vučić se najviše isticao govoreći da će ukinuti aktuelni Zakon o informisanju, koji je osporio i Ustavni sud, a za čije donošenje zasluge nosi njegov kolega u Vladi Mlađan Dinkić. Vučić je najavio i da će mu sloboda medija biti jedan od prioriteta, no Vučić dlaku može izmeniti, ali ćud teško. Govorio je i da će po dolasku na vlast smeniti direktora RTS-a Aleksandra Tijanića, ali to se nije desilo. Taj slučaj možda najbolje oslikava kako će se nova vlast odnositi prema medijima. Tijanić je bio dobar svima, pa što ne bi i novima.

Zbog svega navedenog, logično je što je upravo Vučić javnosti obelodanio prodaju VAC-ovog udela. Informisan je Vučić, u to ne treba sumnjati, a informacije koje ima o prodaji ovih 50 posto vlasništva “Politike” govore da iza svega stoji Demokratska stranka, i to preko Miroslava Bogićevića, šabačkog šerifa, a gde je Šabac, tu je i potpredsednik DS-a Dušan Petrović. Tom analogijom došlo se do zaključka da iza svega stoji vrh DS-a. Vrednost transakcije je navodno 4,7 miliona evra, baš onoliko koliko je VAC tražio još u aprilu mesecu, kad je svoj udeo, po pravu preče kupovine, ponudio državi Srbiji, koja je većinski vlasnik drugog paketa od 50 posto, pravno predstavljenog kao Politika A.D.

Fifti-fift

Da će VAC otići, to se znalo nakon sukoba sa vlastima zbog “Večernjih novosti”, gde je takođe imao udeo, pa ta ponuda ne bi trebalo da iznenadi nikoga. Upravni odbor “Politike”, na čelu sa Sonjom Liht, omiljenom DS-ovom NGO-ličnošću, nije našao za shodno da odgovori na ponudu na vreme. Zašto? Nezvanično, već se tada znalo kome će otići VAC-ovih 50 posto “Politike”, što može objasniti nezainteresovanost UO-a Politike i državnih struktura.

Ako su to znali zaposleni u “Politici”, ako se to znalo i među novinarima, onda je pravo pitanje kako to da tada sve nije znao Aleksandar Vučić? Kako nije znao ni Ivica Dačić, prvi policajac, a uskoro i prvi čovek u Srbiji, koji ovih dana preti da će policija saznati ko je pravi kupac.

Demokratska stranka ostaje u opoziciji na republičkom nivou, ali vladajuća u Beogradu i Vojvodini, najvitalnijim i najmnogoljudnijim delovima Srbije. U tom slučaju, klasična opozicija zapravo ne postoji. Tako je i u “Politici”. Po sistemu fifti-fifti “Politikom” će rukovoditi država i novi vlasnici, što će reći da tu ne postoje ni crveni, ni žuti, ni crni. Postoje samo odjeci i reagovanja.