Ostavka sa nejasnim motivima

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen zvanično je potvrdio da nakon šest godina na toj funkciji podnosi ostavku i da se povlači iz diplomatije. Kao razloge naveo je isključivo one lične prirode, međutim političari i šira javnost ne prestaju da postavljaju pitanja o tome zašto bi neko pred same izbore podnio ostavku na tako važnu funkciju. Roćen je naglasio da su njegov šestogodišnji mandat obilježili uspjesi, posebno nakon što su otvoreni pristupni pregovori sa Evropskom unijom i zbog toga što je Crna Gora na pragu članstva u NATO-u.

– Zaista mislim da je Crna Gora napravila meteorski uspon, ali možda nije zgodno da ja o tome pričam. Čeka me dosta obaveza u naredne dvije nedjelje da završim, prije nego se to sve okonča. Biće prilike da o tome još pričamo – izjavio je Roćen.

Njegova je odluka objelodanjena na samom kraju mandata aktuelne Vlade, pa se nameće pitanje da li Roćen ima drugih političkih ambicija i da li postoje dodatni razlozi za napuštanje čelne funkcije u Ministarstvu vanjskih poslova. Roćen je saopštio da će nastaviti da radi “nešto pametno i korisno za Crnu Goru”, ali nije precizirao svoje planove.

Opozicija, međutim, ne dijeli njegov ružičast pogled na učinke crnogorske diplomatije u proteklih šest godina. Branko Radulović iz Pokreta za promjene osvrnuo se na tajming i zasluge za otvaranje pregovora sa EU-om i postavio neka logična pitanja.

– Zašto mi te pregovore nijesmo dobili mnogo ranije? Zašto je sporazum o stabilizaciji bio onako nakaradan i anticrnogorski? Zašto je gospodin Sanino na našem posljednjem sastanku rekao da to nije zasluga vlasti, nego zasluga cijele Crne Gore? – pitao je Radulović.

Osim što je otvorila pregovore sa EU-om i čeka zeleno svijetlo za ulazak u NATO, Crna Gora sa Roćenom kao ministrom vanjskih poslova postala je prepoznatljiva po tome što je sa svim susjedima u dobrim odnosima i nema otvorenih političkih pitanja ni sa jednom od zemalja bivše Jugoslavije. To što je Crna Gora u svijetu postala prepoznatljiva i kao ruska kolonija također su zasluge odlazećeg ministra: njegove jake veze sa tom zemljom rezultirale su dovođenjem Rusa na velika vrata u ekonomiju i društvo.

Jedino nepostavljeno pitanje ministru u ostavci jeste zašto zapravo odlazi ako je sve što je uradio tako dobro i korisno za Crnu Goru.