Početak bune protiv BusPlusa

Ulicama Beograda često su, kroz dalju i bližu povijest, tutnjili različiti nemiri. No, i najprecizniji hroničari teško da se mogu prisjetiti neke dugotrajnije i artikulisane socijalne bune ili protesta. U Beogradu posljednjih nekoliko nedjelja tinja tiha pobuna, usmjerena na gradsku upravu i organizaciju javnoga prijevoza. Prije nekoliko mjeseci, naplata gradskog prijevoza povjerena je, pod krajnje sumnjivim okolnostima, privatnoj firmi koja se zove BusPlus. Uvedeni su elektronski čitači, nove mjesečne iskaznice i karte za dužu upotrebu.

Nemile scene

Nekoliko mjeseci to se uhodavalo i taman negdje pred početak godišnjih odmora, kad se grad počeo vidljivo prazniti, firma BusPlus je krenula u veoma rigorozne kontrole, smišljajući pravila po kojima putnik može ući na zadnja i prednja vrata, a izlaziti samo na srednja. To je vidljivo označeno na svakom vozilu. Svako malo u tramvaj ili autobus, naročito u špicevima, uđe po desetak kontrolora, kojima asistira komunalna policija, a ako zatreba, i ova druga, državna, i svi zajedno ureduju.

Ako svi nemaju “validiranu” kartu (izraz koji je upotrijebio gradonačelnik Beograda Dragan Đilas), autobus ili tramvaj ne može krenuti. Stvaraju se nevjerovatne gužve u polupraznom gradu, a malo koje gradsko prometalo stiže na vrijeme. Svakodnevna je praksa da dolazi do nemilih scena, fizičkih sukoba između putnika, kontrolora, putnika i komunalnih policajaca, pa i odvođenja putnika sa lisicama u najbližu policijsku stanicu.

BusPlus je vidno iznervirao Beograđane i počeli su ulični protesti koje organizuju ad hoc grupe nezadovoljnih građana. Skupi se na tim protestima po više stotina ljudi i utisak je da će oni biti sve masovniji, jer se gradska uprava i privatna firma BusPlus ponašaju kao slon u staklarskoj radnji. Tako su prije nekoliko dana zaprijetili da će ukinuti neke linije, one gdje njihovi “validatori” ne registruju dovoljan broj putnika sa plaćenim kartama. Osim toga, za sva kašnjenja optužili su putnike, odnosno građane koji koriste javni prijevoz.

Mjesečna karta za zaposlene košta oko 25 eura, za nezaposlene i studente oko deset, a jednokratna karta oko pola eura. Ako se karta kupuje u vozilu, košta jedan euro.

Sumnja u korupciju

Dvije organizacije naročito se ističu u buni protiv BusPlusa – 99 posto i Narod protiv BusPlusa. One traže da grad Beograd raskine ugovor sa firmom Apeks koja organizuje naplatu i da se ispita, kako tvrde, štetnost tog ugovora po gradski saobraćajni prijevoz i grad Beograd. Traže i prestanak zaustavljanja autobusa zbog kontrole jer se, kako tvrde demonstranti, time sprečavaju građani da na vrijeme stignu na posao. Osim toga, zahtijeva se pojeftinjenje prijevoza za 30 posto i micanje naredbodavnog zahtjeva na koja se vrata ulazi, a na koja izlazi.

Naročito upada u oči velika ogorčenost na inače popularnog gradonačelnika Dragana Đilasa. BusPlus nije projekat koji pomaže njegovoj visokoj političkoj ambiciji, pa bi se moglo dogoditi da ga baš on ukine, iako ga je uveo.

Ima u aktualnoj buni socijalnih elemenata, ali i onih koji su više protiv reda i podrška anarhičnom stanju, što narod očito iz nekog razloga voli. A u čitavoj priči sumnje u korupciju ima najviše.