Rabljena sedmica

SVJEDOČENJE

Jadranka Kosor, bivša predsjednica Vlade i HDZ-a, svjedočila je u postupku koji se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi protiv Ive Sanadera i drugih, a zbog optužbe da su, preko agencije Fimi Media, isisavali novac iz državnih tvrtki za potrebe financiranja HDZ-a i svojih privatnih prohtjeva. Nije otkrila ništa o ilegalnim HDZ-ovim financijskim tokovima, jer tvrdi da o tome ništa nije znala. Mislila je da novac u njezinu stranku pritječe legalnim donacijama i nije imala razloga da posumnja u kriminalne radnje svog prethodnika i njegovih pobočnika. Za crni novac, svjedočila je, saznala je tek nakon Sanaderove abdikacije i potom je o svemu dala obavijestiti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Sanader je izrazio zadovoljstvo sudskim nastupom gospođe Kosor.

IMIGRANTI

U međunarodne vode u okolici Mljeta doplutala je jedrilica sa šezdeset i šest imigranata iz Egipta, Afganistana, Somalije i Sirije: maloj jedrilici, na koju bi se smjelo ukrcati najviše dvanaestero ljudi, otkazao je jedini motor, pa je tri-četiri dana plutala morem, a imigranti su bili bez vode i hrane. Unatoč tome, njihovo zdravstveno stanje uglavnom je dobro. Riječ je o mlađim ljudima čiji je cilj bila Italija, a trenutačno su smješteni u skladištu Caritasa Dubrovačke biskupije gdje čekaju rasplet svog opasnog putovanja. Hrvatska još ne zna što će s tim očajnicima kojima bi najgora solucija bio povratak u pakao svojih zemalja, ali urednika Dnevnika 3 HTV-a Damira Smrtića ne zanimaju njihove sudbine, nego ga najviše zanima tko će platiti boravak ilegalnih imigranata u Dubrovniku. Ne pita se, naravno, zašto netko plaća njegovo bavljenje kvazinovinarstvom na javnoj televiziji, jer on je uvjeren da – za razliku od nesretnih Egipćana, Somalaca, Sirijaca i Afganistanaca – zaslužuje da njegovo egzistiranje financiraju porezni obveznici i prisilni televizijski pretplatnici, premda potpisani obveznik i pretplatnik smatra da bi ova zemlja bila malo bolje mjesto kad bi se novac namijenjen žurnalističkim smrtićima s Prisavlja preusmjerio očajnicima iz Caritasova dubrovačkog skladišta.

SARKOZY

Dva tjedna nakon što mu je istekao predsjednički imunitet, dojučerašnji francuski šef države Nicolas Sarkozy našao se na udaru istražitelja koji sumnjaju da je svoju predsjedničku kampanju 2007. godine financirao nelegalnim donacijama. Dok se Sarkozy sa suprugom odmara u Kanadi, policajci pretražuju njegovu vilu i urede kojima se koristio: traga se, naime, za dokazima da je Sarkozyjevu kampanju, s osamsto tisuća eura, ilegalno sponzorirala Liliane Bettencourt, nasljednica kozmetičkog carstva L’Oreal. Ova afera nije novost francuskoj javnosti, jer se o njoj piše više godina, ali čekalo se da bivši predsjednik izgubi imunitet, pa da se započne s istragom. Slučajno ili ne, bračni par Sarkozy u Kanadu je otputovao samo dan prije policijsko-tužiteljske akcije. I pitanje je kad će se vratiti u Francusku.

ČAČIĆ

Nije se smirila ni prethodna afera, a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić za vratom već ima novu. Davor Škrlec, donedavni pomoćnik donedavne ministrice okoliša Mirele Holy, u Globusu je progovorio o Čačićevu pritisku da se za zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša imenuje Josipa Jambrača, HNS-ova čelnog čovjeka u Zagrebačkoj županiji. Prema Škrlecu, Čačić je zahtijevao da se promijeni statut rečenog fonda kako bi se moglo postaviti njegova čovjeka, a kad je Škrlec odbio zahtjev, prvi potpredsjednik navodno je na njega počeo urlati: “Jel ti znaš tko sam ja? Znaš li ti tko sam ja? Ja sam prvi potpredsjednik Vlade i tvoje nije da misliš, nego da izvršavaš moje naredbe!” Sad se opet čeka da progovori premijer Milanović.