Rohatinskom kuća, Todoriću stečaj

Nakon što je “Poslovni dnevnik” krajem prošlog ljeta otkrio kako je koncern Agrokor Ivice Todorića u ožujku 2011. godine za 2,1 milijun kuna kupio gubitašku tvrtku Romah od Marije Rohatinski, supruge donedavnog guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, “Novosti” su analizom poslovnih podataka pokazale kako je tom transakcijom Todorić supružnicima Rohatinski zapravo poklonio 2,1 milijun kuna, budući da je tvrtka Romah u tom trenutku bila potpuno bezvrijedna.

Prije desetak dana, baš u vrijeme kada je Rohatinskom istekao drugi mandat i kada je Sabor za njegovog nasljednika imenovao Borisa Vujčića, mala špediterska tvrtka Romah predala je državnoj agenciji Fini financijski izvještaj za 2011. godinu koji nedvosmisleno potvrđuje naš tadašnji zaključak. Iz tog financijskog izvještaja već je na prvi pogled jasno da je Todorić za spomenuti iznos od Marije Rohatinski kupio propalu tvrtku koja je toliko prezadužena da bi nad njom trebalo otvoriti stečaj.

Odnijela kuću, ostavila dugove

Kada je otkriveno da je Todoriću prodala tvrtku Romah koja je godinama poslovala s gubicima, Marija Rohatinski medijima je objasnila da je ta tvrtka s četiri zaposlena vrijedila 2,1 milijun kuna zato što je u njenom vlasništvu bila i kuća na Gornjem Bukovcu, u kojoj supružnici Rohatinski žive. Rekla je da je kuću od svoje bivše tvrtke odmah otkupila za isti iznos koji je dobila od Agrokora, a sam Rohatinski izjavio je da je taj iznos od 2,1 milijuna kuna bio “normalna tržišna cijena za tvrtku”.

“Novosti” su svojom analizom pokazale da to nije istina jer je tvrtka Romah osim kuće imala i šest milijuna kuna dugova, koji su znatno prelazili vrijednost kuće i ostale tvrtkine imovine. Kuća je također bila stečena zaduživanjem tvrtke pa čak ni s kućom u imovini Romah nije vrijedio ništa, a kamoli 2,1 milijun kuna.

Gotovo nitko na toj činjenici nije inzistirao jer je ta afera u medijima ugašena prije nego što se pošteno rasplamsala, što zbog utjecaja najvećeg poduzetnika u zemlji Ivice Todorića, što zbog medijskog spina kojem je pribjegao Rohatinski, najavivši svoju kandidaturu na parlamentarnim izborima. Rohatinskom je uspjelo do te mjere zamagliti ključnu činjenicu ove afere da je sve do danas zadržao rejting drugog najpopularnijeg “političara” u državi, odmah iza predsjednika Ive Josipovića.

No u najnovijem financijskom izvještaju tvrtke Romah za prošlu godinu, tijekom koje je ona bila u vlasništvu Agrokora, stvari su sada još jasnije nego prije, jer više nema kuće koja je unosila zabunu. Kuću je, dakle, odnijela gospođa Rohatinski, a Romahu su ostale samo nepodmirene obaveze. Po tom je izvještaju Romah završio 2011. godinu s dugom od 3,6 milijuna kuna, dok je s druge strane imao samo milijun kuna potraživanja. Stoga je na koncu prošle godine kapital tvrtke bio negativan za čak 2,56 milijuna kuna.

Da skratimo priču, kako je prezaduženost stečajni razlog, a kako Romahova imovina ne pokriva niti trećinu postojećih dugova, nad tom je tvrtkom zakonski trebalo otvoriti stečaj. Dakle, Ivica Todorić platio je Mariji Rohatinski 2,1 milijun kuna za tvrtku koja ne vrijedi ništa i kojoj je prema Stečajnom zakonu odmah nakon preuzimanja mogao staviti ključ u bravu, s obzirom da je uprava dužna najkasnije 21 dan po nastanku prezaduženosti predložiti otvaranje stečajnog postupka.

Kod prezaduženosti stečaj se ne mora otvoriti jedino ako se može osnovano pretpostaviti da će nastavkom poslovanja tvrtka ipak uredno ispunjavati svoje obaveze po dospijeću, što bi u ovom slučaju značilo da vlasnik u nju stalno mora ubacivati dodatan novac iz drugih izvora, jer ga Romah, koji je i prošlu godinu poslovao s gubitkom od čak 1,4 milijuna kuna, sam nije u stanju zaraditi.

“Novosti” su od Fine preuzele i bonitetnu analizu tvrtke, u kojoj stoji da Romah ima koeficijent opće likvidnosti 0,29, dok se u pojašnjenima navodi kako je likvidnost upitna kada je taj koeficijent manji od 2,00, a u slučaju da je manji od 1,00 “veoma je izvjesna nesposobnost plaćanja”.

Svi pokazatelji poslovanja Romaha u tom bonitetnom izvješću zapravo su smiješni. Stopa vlastitog kapitala iznosi nula posto, a već udio manji od 10 posto smatra se lošim. Ekonomičnost poslovanja je 0,26, a trebala bi biti veća od jedan. Koeficijent obrta imovine trebao bi također biti veći od jedan, a Romahov je 0,47. No najsmješniji je pokazatelj rentabilnosti ulaganja koji je loš ako je manji od osam posto, a rentabilnost Todorićeva ulaganja u Romah iznosi – minus 131,65 posto.

Tako, dakle, izgleda tvrtka za preuzimanje koje je Todorić supružnicima Rohatinski platio 2,1 milijuna kuna ili, ako im je to draže, otplatio kuću u kojoj žive.

Što je dobio Todorić

Kada je koncem prošlog ljeta izbila ova afera, iz koncerna su poručili da su špeditersku tvrtku Romah kupili uslijed okretanja Agrokora tržištima Dalekog istoka i pripreme ulaska Hrvatske u EU, te da u budućnosti očekuju njen ozbiljan razvoj. No promet Romaha nakon Agrokorova preuzimanja nije rastao, već su se poslovni prihodi s ionako skromnih 550 tisuća kuna iz 2010. godine prepolovili lani na samo 280 tisuća kuna, a umjesto ozbiljnog razvoja u bilanci tvrtke nalazimo, kao što smo vidjeli, samo zakonske uvjete za njeno gašenje.

“Novosti” su i ovom prilikom poslale Agrokoru upit o tome koji je bio interes koncerna da plati 2,1 milijun kuna za bezvrijednu tvrtku te o tome zašto nad Romahom nije pokrenut stečaj, no odgovor nismo dobili. Očigledno je jedini smisao te transakcije bio da supružnici Rohatinski iz propale tvrtke izvuku kuću na Gornjem Bukovcu, koju im je svojim novcem iskupio i poklonio Todorić.

Nakon izbijanja afere koncem prošlog ljeta za očekivati je bilo da će Agrokor do kraja godine nekako pokušati preliti određene poslove u Romah kako bi poboljšanjem bilance barem prikrio stvarno stanje, odnosno činjenicu da je skupo platio tvrtku koja ne vrijedi ništa. No umjesto toga tvrtka je godinu završila s bilancom koja sasvim razotkriva prirodu transakcije između Todorića i Rohatinskijevih, pa bi u normalnoj državi trebalo očekivati da konačno reagira Državno odvjetništvo.

Najmanji je, naravno, problem u tome što Rohatinski kao dužnosnik ne bi smio primiti ni poklon vredniji od 500 kuna, a ovdje je njegovoj supruzi poklonjena kuća vrijedna 2,1 milijun kuna. Problem je čime je to Rohatinski, koji je 12 godina bio na čelu monetarne vlasti, taj poklon zaslužio od najvećeg hrvatskog poduzetnika, odnosno što je to Todorić od njega dobio.

U normalnoj državi ova priča ne bi mogla biti ugušena. Zbog nje bi guverner morao smjesta podnijeti ostavku, no u Hrvatskoj su je mediji odveć brzo napustili ne istraživši je do kraja, Državno odvjetništvo za nju se uopće nije zanimalo, a sam Rohatinski imao je dovoljno obraza da traži i treći mandat te da se javno vrijeđa zato što ga nije dobio.