U slavu podignut, zbog sujete srušen

Beograd bi svoj jubilej – sedam decenija od oslobađanja – mogao dočekati kao grad bez antifašističkog identiteta ili sa duboko skrivenim identitetom. Eksperiment je oproban sa imenima ulica, a nakon što je uspešno obavljen, red je da se pređe i na monumentalnija zdanja. Tako je, baš pred ovogodišnje obeležavanje nekadašnjeg Dana borca (4. jula), u Surčinu, predgrađu Beograda, uklonjen čitav spomenik borcima iz Srema u Narodnooslobodilačkom ratu. Nakon 55 godina ponosnog držanja na platou ispred zgrade opštine, spomenik je premešten u Bojčinsku šumu gde će, kako to lepo piše na sajtu opštine, biti revitaliziran, dok će se na staroj lokaciji “širiti kulturni i turistički sadržaji”.

Spomenik i jeste “revitaliziran” i na Dan borca se u šumi pored njega jeo pasulj, podsećalo se na dane početka pobune protiv nacizma, ali nije sve to baš prošlo bez negodovanja. A negodovali su uglavnom oni najstariji, ali i podmladak raznih partija proizašlih iz Saveza komunista.

“Spomenik nije srušio bager, nego bagra”, “U slavu podignut, zbog sujete srušen”, samo su neki od transparenata koji su se nosili na dan protesta protiv rušenja i izmeštanja spomenika. Te su prozivke upućene aktuelnom predsedniku opštine Vojislavu Janoševiću, kojeg su okupljeni optužili da je po Surčinu već izmenio sva imena ulica koje su nosile imena boraca NOR-a, zamenivši ih četničkim imenima, aludirajući čak na činjenicu da mu je deda bio među četnicima i da se 1943. nalazio sa Dražom Mihailovićem.

Sam je Janošević te aluzije negirao, a opravdanje za rušenje spomenika našao je u suludoj konstrukciji da je bolje da ga izmeste u šumu, nego da završi u nekom podrumu. Zašto bi uopšte završio u nekom podrumu, na to nije odgovorio.

Uglavnom, spomenik je sada na nevidljivijem mestu, pa se može reći da je na taj način izbrisano još jedno slovo u istoriji antifašističke borbe u Sremu, ali i Beogradu i Srbiji. Janošević nije uradio ništa drugo nego se povinovao politici Demokratske stranke, čiji je član i ispred koje je i obavljao dužnost šefa opštine. Ta politika demokrata u potpunosti je obesmislila borbu antifašista, utrpavajući kosti Draže Mihailovića u isti džak, iako iste još nisu pronađene.