Vojvodina je srce Srbije…

Prvo smo na Vidovdan, taj mitomanski dan, saznali da će Ivica Dačić voditi novu Vladu Srbije, a onda je 10. jula, dan nakon godišnjice “jogurt revolucije”, Ustavni sud Srbije osporio 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, među kojima su i one da je Novi Sad glavni grad pokrajine i da Vojvodina može osnovati svoje predstavništvo u Briselu. Kao da se krug zatvara baš tamo gde je i započeo svoju krvavu putanju.

Tog 9. jula 1988. Novim Sadom se orilo “Oj Srbijo, iz tri dela, ponovo ćeš biti cela”, “Rušićemo vladu u Novome Sadu, a u sredu Kosovo na redu”… I rušio se Ustav iz 1974. Danas, 24 godine posle, Ustav je ponovo tema. Koren problema svakako je u već spomenutoj “jogurt revoluciji”, čiji je ogranak dosegnuo do 2006, kada je donet vidovdanski Ustav koji je stvorio više problema no što ih je rešio. Nije u pitanju samo preambula koja je zakucala kosovski problem, no se tim Ustavom Vojvodini posebno vežu ruke, iako je ostavljen prostor za naglašavanje autonomije. Treba podsetiti da on nije prošao dvodnevni referendum u Vojvodini, a pod sumnjivim okolnostima uspešno je sproveden na teritoriji Srbije.

Sa takvim Ustavom čak i simbolične nadležnosti koje “severnoj srpskoj pokrajini” daje Zakon koji je Ustavni sud osporio izlaze iz okvira zacrtanog. Tako se čak osporava i pravo da u Zakonu piše da teritoriju Vojvodine čine teritorijalne jedinice lokalnih samouprava u njenim geografskim oblastima, odnosno Bačka, Banat i Srem.

Ustavni sud zadao si je autogol, iako tvrdi da je sasvim slučajno što je odluka doneta baš u trenutku promene vojvođanske vlasti. Drugi će reći da nije autogol, no gol koji ide na ruku novovladajućima. Ta simbioza postoji otkad je “demokratije”.

Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, najavio je internacionalizaciju pitanja Vojvodine, a koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina smatra da je odluka Ustavnog suda još jedna uvreda za građanke i građane Vojvodine. “Ona je i uvreda za pravo i pravni sistem, ali i cinično podsmevanje instituciji nezavisnosti pravosuđa”, smatraju vojvođanske nevladine organizacije.

Odluku su, naravno, pozdravile stranke koje baštine “jogurt revoluciju” – Koštuničin DSS i Nikolićev SNS, dok se od Dačića za sada nije mogao čuti direktan odgovor, ali je dao do znanja da odluku Ustavnog suda ne treba poistovećivati sa novom vlašću.

Inače, na dan otvorenja festivala EXIT na Petrovaradinskoj tvrđavi osvanuo je transparent “Welcome to Novi Sad. Capital of Vojvodina”. Organizatori su potvrdili da on ima veze sa odlukom Ustavnog suda, pa su ih “patriotski” mediji i spomenute stranke odmah optužili da ruše Ustav i da su se otvoreno svrstali uz pokrajinske vlasti.