Zovi Pavića za spas državne tiskare

Zovemo Ninoslava Pavića i pitamo ga može li nam EPH pustiti 100, 200, 300 tisuća kuna na naš račun. I Nino pušta. Trebalo nam je za struju, plin, porez. Ako ne uspijemo do 25. srpnja skupiti 3,3 milijuna kuna za početak isplate zaostalih plaća, moguć je štrajk, a onda tonemo – najnovija je poruka menadžera Vjesnikove tiskare, poduzeća u državnom vlasništvu u kojem se grčevito bore za preživljavanje i spas barem dvije trećine od sadašnjih 359 radnih mjesta.

No, to je i najnoviji, kako mnogi tvrde, dokaz sramotnog modela upravljanja državnim tvrtkama, gdje se kaos primjećuje tek kada su one pred slomom i kada se kao jedino rješenje nude spasitelji s malo kapitala, ali s velikom “misijom” privremenog jamca očuvanja radnih mjesta. Naime, prije isforsirane nedavne najave prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića o novom pokušaju privatizacije tog poduzeća – kroničnog dugogodišnjeg gubitaša koji je samo prošlu godinu završio sa 50 milijuna kuna gubitka – relativno nezapaženo prošla je prethodna gromoglasna poruka Ninoslava Pavića, najzainteresiranijeg tajkuna za poslovanje i sudbinu tog državnog poduzeća, objavljena u intervjuu “Jutarnjem listu” sredinom lipnja.

Blokade računa

Suvlasnik Europapress holdinga, izdavač “Jutarnjeg lista”, “Globusa”, “Glorije” i ostalih EPH-ovih izdanja, prilično se ražestio na pitanje gdje će se tiskati njegova izdanja ako Vjesnikova tiskara, u kojoj je, naravno, glavni klijent EPH, prestane raditi.

– Nigdje. Prestat ćemo izlaziti. Ali nisam siguran da će to ikoga osobito uzrujati. Osim one koji će ostati bez posla. No, nažalost, ne govorim o dalekim i hipotetskim mogućnostima – zagrmio je Pavić nakon što su se u Tiskari izredale blokade računa Porezne uprave, HEP-a, Plinare i Hrvatske poštanske banke zbog neplaćenih obaveza u vrijednosti od 11 milijuna kuna.

To je bio svojevrsni znak za uzbunu, u kojoj je svatko reagirao na svoj način. Radnici Tiskare, u organizaciji sindikata, raspisali su referendum na kojem su izrazili spremnost za štrajk ne isplate li im se plaće, ne promijeni li se nadzorni odbor tvrtke i ne očituje li se Vlada o sudbini poduzeća. Vlada, pak, kao vlasnik reagirala je, što se naknadno saznalo, stidljivom požurnicom iz ureda premijera Zorana Milanovića “kojom se pozivaju ministarstva financija, gospodarstva i Agencija za upravljanje državnom imovinom, da se Vjesniku pomogne u premošćivanju cijele situacije u Vjesniku d.d.” Ta se stidljiva okružnica nakon samo devet dana, 1. srpnja, pretvorila u rezolutnu Čačićevu najavu da će “Tiskara Vjesnik kao gospodarski subjekt iznajmiti prostor novoj pravnoj osobi za jednu kunu na tri godine, a strojevi će biti imovina, radnici će biti u toj novoj tvrtki”, te da su zanimanje za kupnju već pokazali “jedna domaća grupacija i jedan ugledni strani investitor”.

Uvidjevši da bi eventualnim štrajkom i zaustavljanjem rotacije i on bio gubitnik, jer bi EPH-ova izdanja prestala izlaziti, Nino Pavić podmirio je, kako tvrde u Vjesniku d.d., sve svoje račune prema tiskari i tako im omogućio plaćanje računa, ali i isplatu travanjske plaće radnicima.

– EPH grupacija redovito ispunjava sve svoje financijske obaveze. Svi računi isporučeni za poslove s EPH grupacijom u posljednjem obračunskom razdoblju, a u vrijednosti od oko 7,5 milijuna kuna, plaćaju se po rokovima dospijeća. Njihov dug nikada nije bio manji. Ukupno dospjeli dug Pavićeve grupacije je oko 500.000 kuna, ali i dogovoreno je plaćanje tog duga ovog tjedna. “Sportske novosti” izdvojene su kao posebni subjekt unutar EPH grupacije, a one nam čak izlaze u susret, pa nam ponekad i unaprijed plate račun, kao što se dogodilo ovog tjedna. Mi na svakodnevnoj bazi svog najvećeg kupca kontaktiramo i pitamo može li nešto podmiriti. Nemamo više od koga tražiti – poručio je Zlatko Šoštarić, predsjednik Uprave Vjesnika d.d., u kojem od 120 milijuna godišnjih prihoda EPH donosi čak 80 posto, dodajući da je i Paviću u interesu da u Vjesniku d.d. bude sve u redu.

– Recimo, u slučaju problema u tiskari, EPH bi mogao organizirati dva do tri dana tiskanje u “Delu” ili riječkom “Novom listu”. Ali što poslije? – zaključuje Šoštarić.

Neuredno plaćanje

EPH je u posljednjih nekoliko mjeseci prilično neuredno plaćao račune, a počeo ih je na vrijeme plaćati tek kada je najavljena mogućnost zaustavljanja rotacije u “njegovoj” tiskari. Tako je, primjerice, prema dokumentima dostupnima našoj redakciji, a čiju su istinitost potvrdili i upućeni u Tiskari, na kraju prošle godine EPH-grupacija – Arena d.d., EPH Media, EPH Magazini i Gloria grupa (bez “Sportskih novosti”) – imala oko 9,2 milijuna kuna ostvarenog posla s Tiskarom, ali s dospjelim potraživanjima, to jest dugom prema tiskari, to je iznosilo oko 3,1 milijun kuna. U to vrijeme krenule su i opomene dužnicima, no EPH nije bio na tom popisu.

U ožujku je, pak, Pavićeva grupacija, u trenutku gotovo istog ostvarenog posla od 9,2 milijuna kuna, imala skoro isti dug – zaokružen na 3,1 milijun kuna, a na kraju svibnja, prema fakturama, opet na 9,2 milijuna ostvarenih, dug je bio smanjen na oko tri milijuna kuna. Gotovo dovoljno za isplatu jedne plaće radnicima. U lipnju, kada se zakuhalo u Tiskari, Pavić je očigledno našao novca da se barem privremeno smiri situacija. No, iako se u kuloarima spominje da su u doba rekordnih novinskih tiraža dugovi EPH-a prema tiskari bili i veći, sada u toj medijskoj kući demantiraju ikakve dugove prema Vjesniku d.d., ali i medijske napise da žele preuzeti Tiskaru.

– Nismo zainteresirani za kupnju Tiskare Vjesnik, no itekako smo zainteresirani za njezino nesmetano poslovanje. Jednako tako ponavljamo kako ne samo da nismo dužni Tiskari, već su uredno podmirena sva potraživanja s njihove strane – odgovara Sven Semenčić, direktor korporativnih i marketinških komunikacija EPH-a.

Ako ne žele oni, možda tiskaru želi strani investitor. Naime, nedavno ju je posjetio Serhat Ilicak, šef moćne grupacije Ter Druckerei, koja je vlasnik povezanih velikih tiskara u Europi. Prema riječima upućenih, interes stranog investitora je preuzimanje ne samo jedne, već više tiskara u Hrvatskoj i stvaranje megatiskare kakve nema u ovom dijelu Europe.

Za to je potrebna odluka vlasnika – Vlade. No unatoč najavama, Upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom nije se sastalo i donijelo odluku o sudbini Vjesnika, a prema nekim informacijama, o Tiskari njezin vlasnik kani odlučivati tek na jesen.