Balkan prolaz

PRSTEN

Direkcija za borbu protiv trgovine ljudima Kosova otkrila je organiziranu kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom ljudima i uhapsila 11 njenih pripadnika. Policija Kosova je u utorak sapoćila da su identificirane 22 žrtve, sve državljanke Moldavije, koje su držane pod kontrolom sa ciljem prostitucije. “Jedinice iz regije Prizrena i Prištine su tokom akcije ‘prsten’, uz podršku pripadnika Specijalne jedinice, ostvarile nalog Okružnog suda u Peći tokom koje su izvršili pretres 11 lokacija, pet noćnih barova i kancelarije regionalnog centra za zapošljavanje u Đakovici”, navedeno je u saopćenju policije, koja je ovim hapšenjem okončala jednogodišnju istragu o ovom slučaju. Kako prenose agencije, uhapšeni su osumnjičeni za izvršenje krivičnih djela organiziranog kriminala, trgovine ljudima, pranje novca, falsificiranje dokumenata i nezakonito posjedovanje oružja. Među uhapšenima je i jedan službenik regionalne kancelarije za zapošljavanje u Đakovici, koja djeluje u okviru Ministarstva rada i socijalnog staranja. Policija je saopćila kako su tokom pretresa pronađeni municija i oružje, računala, telefona, razna dokumenta, te nekoliko hiljada eura.

PERANOVIĆ

Sveštenik Branislav Peranović, nekadašnji upravnik Rehabilitacijskog centra Crna Reka, sada je i ubica. Regionalnoj javnosti je postao poznat prije tri godine, kada je beogradska televizija B92 objavila snimke na kojima se vidi protojerej Preradović kako lopatom “liječi”, tj. brutalno premlaćuje, štićenike. Centar je tada zatvoren, ali se pop-sadist suštinski nije suočio ni sa kakvom institucionalnom zabranom primjenjivanja svojih “metoda”. Peranović je u ponedjeljak uhapšen zbog sumnje da je ubio štićenika novog centra Sretenje kod Loznice Nebojšu Zarupca. Kako navode regionalni mediji, istraga o događajima u Crnoj Reci nikada nije dobila epilog, a presuda po optužnici za mučenje i nasilje protiv njenog upravnika do danas nije donesena, pa Peranović nije imao prepreka da nastavi sa “radom”.

Pošto je, kao upravnik novog centra kod Loznice, posumnjao je da je jedan od štićenika unio drogu, udario ga je, kako se sumnja, šipkom u glavu. Zarubac je, kako prenose agencije, preminuo u pomoćnoj kući koja je vlasništvo Branislava Peranovića. Istražni sudija Boban Velisavljević je rekao da za sada postoji osnovana sumnja da je Zarubac bio izložen određenom fizičkom kažnjavanju i da između fizičke sile i njegove smrti postoji uzročna veza. Za razliku od slučaja u Crnoj Reci, u kojem je Peranović prakticirao svoju srednjevijekovnu praksu, zvanična Srpska pravoslavna crkva je i na sebe preuzela odgovornost nakon ubistva Zarupca.

– Smatram da posredno svi snosimo odgovornost u crkvi i to moram da kažem pošteno jer nismo dovoljno ozbiljno shvatili šta sve jedan neuravnotežen čovek može da uradi, rekao je za B92 episkop bački Irinej.

MOODY’S

Američka rejting agencija Moody’s snizila je prošle sedmice kreditni rejting Slovenije za tri razine, s A2 na Baa2, na samo dvije razine iznad bezvrijednog statusa, prenijeli su u petak slovenski mediji. Tako sniženu ocjenu, uz negativne izglede, Moody’s obrazlaže teškoćama slovenskih banaka, te rizicima koji iz međunarodnog okruženja prijete gospodarstvu koje je vrlo ovisno o izvozu. “Slabljenje makroekonomskog okruženja pojačava rizike, pa postoji mogućnost da će Sloveniji biti potrebna međunarodna pomoć”, navodi Moody’s. Stručnjaci predviđaju da će Ljubljana uskoro biti primorana da zatraži finansijsku pomoć evropskih partnera. U svojem posljednjem izdanju Der Spiegel navodi da je “sa oslabljenim bankama i usporenim rastom ekonomije, Slovenija u opasnosti da postane sledeća žrtva evropske dužničke krize”. Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno finansijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno, pa je prisiljena oslanjati se na skuplje kratkoročno zaduživanje. Moody’s pak ističe i to da prijete rizici po slovenski finansijski sistem, te navodi moguće rješenje, koje se svodi na ponudu “može loše, a može i gore” – treba dokapitalizirati banke! Moody’s procjenjuje da bi dokapitalizacija triju vodećih slovenskih banaka – Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke – mogla dosegnuti i do 8 posto slovenskog bruto domaćeg proizvoda, prenosi business.hr, uz napomenu da je Moody’s sedam dana ranije dodatno snizio njihove rejtinge, NLB-a za 3 razine, a NKBM-a i Abanke za 4 razine.

Tri najveće slovenske banke sada traže finansijsku injekciju od države. Ipak, gledano iz balkanske perspektive, Slovenija još uvijek ima najstabilniji kreditni rejting među zemljama bivše Jugoslavije, dok je najniži rejting zabilježen u Bosni i Hercegovini. Poređenja radi, agencija Fitch Ratings saopštila je u maju ove godine da kreditni rejting Srbije nije ugrožen i da je situacija u zemlji “u okviru tolerancije nivoa rejtinga BB minus sa stabilnim izgledom”.

POLICIJA

Vijest koju je objavila agencija Tanjug prenio je ogroman broj regionalnih medija, a za sada još nema nikakvih zvaničnih reakcija. Naime, državljanka Srbije sa inicijalima R.R. (32) iz Aranđelovca optužila je budvansku policiju da nije htjela da primi njenu prijavu silovanja, već su joj “savjetovali da to ne radi i da sve zaboravi”. Kako je nesretna žena ispričala za podgorički Dan, nju je, uz pretnju vatrenim oružjem, silovao ruski državljanin E.B, jedan od suvlasnika kazina u hotelu Avala. R.R. je navela da su joj inspektori, kada je došla u budvansku policiju da prijavi silovanje, sugerirali da to ne radi. Ona je rekla da je tek iz trećeg pokušaja uspjela prijaviti silovanje, jer, kako tvrdi, inspektori prethodno nisu željeli da prime prijavu i savetovali su joj da odustane. “Zbog takvog stava policije, sumnjam da će čitav slučaj biti zataškan, jer je u pitanju osoba koja je dobro poznata budvanskoj policiji i koja ima poseban tretman”, kazala je R.R, koja je radila kao recepcionerka u hotelu Avala, gdje je dobila otkaz nakon što je policiji prijavila silovanje.

BARAŽ

Iako je vrelo ljeto otjeralo političare na odmarališta, u Bosni i Hercegovini ne manjka razmjene baražne vatre. Posljednji nesporazum izbio je nakon što je Bosna i Hercegovina u Vijeću sigurnosti podržala neobavezujuću rezoluciju o Siriji, protiv koje su se opredijelili lideri bosanskih Srba, prije svih član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, istovremeno sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Najnovija nesuglasja na relaciji Banja Luka – Sarajevo postavila su scenu za novi čin u bosanskohercegovačkoj tragikomediji: Bakir Izetbegović, predsjedavajući državnog Predsjedništva i jedan od ključnih ljudi Stranke demokratske akcije, SDA, naložio je ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji, lideru Socijelemokratske partije BiH, SDP, da se postara da bh. veleposlanik u UN-u podrži predloženu rezoluciju. Izetbegović, sa svoje strane, tvrdi kako je glasanje za rezoluciju o Siriji za BiH, između ostalog, i pitanje morala: “Radi se o kršenju ljudskih i humanitarnih prava, napadu na civile. Nova rezolucija ništa bitno nije uradila po tom pitanju”, kazao je Izetbegović, dodajući da bi bilo loše da BiH da nije glasala “u odnosu na ovako bitno političko i humanitarno pitanje, kada jedan generalni sekretar [UN] poredi Srebrenicu sa Sirijom”.

Iznenadno slaganje između predstavnika SDA i SDP-a i ne bi bilo toliko čudno, da već mjesecima ne traje rovovska bitka raskidanja partnerstva između ove dvije stranke, u kojoj SDP pokušava iz vlasti izbaciti Izetbegovićevu stranku i zamijeniti je radikalno-desnom opcijom tajkuna Fahrudina Radončića. Razumljivo, za očekivati je da se rovovska bitka za fotelje i nastavi odmah nakon odmora. Samo što će bosanski rašomon dobiti i novi zaplet: Dodik je u međuvremenu pozvao Lagumdžiju da podnese ostavku, zaprijetivši da će u protivnom klubovi zastupnika iz njegovog entiteta pokrenuti proceduru za smjenu šefa bh. diplomacije. Eto novoga razloga za nove blokade!