Bolno iščekivanje meda

Najboljeg pčelara među političarima,Vladimira Bileka, zastupnika češke i slovačke nacionalne manjine u Saboru i dopredsjednika Hrvatskoga pčelarskog saveza, u Daruvaru će opisati kao lokal-patriota: 33-godišnji Pakračanin po rođenju, otvorio je prije nekoliko mjeseci svoj ured u Daruvaru, kako bi bio što dostupniji građanima koje zastupa, a i godišnji odmor, umjesto na Jadranu, provodi u tom kraju, u tamošnjem termalnom vodenom parku. Bilekov unajmljeni ured u prostorijama je Saveza Čeha, no u njemu prima sve građane, ne samo Čehe. Član saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u razgovoru za Novosti istaknuo je nadu da će se rejting njegova HNS-a oporaviti čim se pokrene hrvatsko gospodarstvo.

Iako je dobar dio medija nakon izbora izvještavao da ste SDP-ovac, vi ste višegodišnji član HNS-a. Kako ste se počeli baviti politikom?

U Daruvaru sam prije desetak godina, zajedno s grupom mladih ljudi, osnovao podružnicu Libre, ponajprije uslijed nezadovoljstva postupcima tadašnjega gradonačelnika, i to jednim djelom radi raspolaganja financijama, a drugim radi postupanja prema češkoj nacionalnoj manjini, poglavito u pogledu nepoštivanja stečenih prava. Nekoliko godina kasnije, Libra se spojila s HNS-om, a ja sam se izborio za mjesto predsjednika daruvarske podružnice. Zajedno s našim glasačima, udvostručili smo broj HNS-ovih vijećnika u Gradu.

Neki potezi predsjednika HNS-a Radimira Čačića uzrokovali su vidljiv pad imidža stranke u javnosti, a neke ankete pokazuju da manje od dva posto građana podržava narodnjake. Postoji li u stranci plan kako to prebroditi i kako se vi osobno s time nosite?

Gospodin Čačić je na čelu najzahtjevnijeg ministarstva, od kojeg se puno očekuje, a uz to je i prvi potpredsjednik Vlade. Naravno da se na putu do rezultata moraju napraviti nepopularni koraci i bolni rezovi, i to je razlog što Vladi dolaze teški udarci od strane građana, ali i medija. Većini se ne sviđa način na koji gospodin Čačić to interpretira, ali s druge strane, zar nije vrijeme da se ljudima prestanu mazati oči i iskrivljavati istina? Osobno, s padom popularnosti stranke nosim se kroz razgovor s građanima. Iako statistike govore o lošem rejtingu, to će se preokrenuti kad se pokrene hrvatsko gospodarstvo.

Jednakopravni i jedinstveni

U Saboru ste predstavnik Čeha: kako ocjenjujete njihov sadašnji položaj u Hrvatskoj?

Položaj Čeha je zadovoljavajući, ostvaruju sva svoja prava kao hrvatski građani i nekoliko kao autohtona nacionalna manjina. Organizirani su u 30 Čeških beseda okupljenih u centralni Savez Čeha, i to je, po meni, ključ uspješnosti bilo koje ovdašnje manjine.

Možemo li tvrditi da su Česi jednakopravni većinskom narodu?

Kao i ostali hrvatski građani, Česi, ali i pripadnici drugih nacionalnih manjina, imaju jednaka prava. Mislim da su uspješni u ostvarivanju svojih manjinskih prava, ponajprije zahvaljujući jedinstvenom nastupu u cijeloj zemlji.

Jeste li se od ulaska u Sabor stigli uputiti i u probleme slovačke manjine, koju također zastupate?

Problematiku slovačke manjine upoznavao sam polako, kroz protekle četiri godine, tako da sam u parlament ušao, možemo to reći, dobro pripremljen.

Kako funkcionira vaš daruvarski ured koji ste prije tri mjeseca otvorili s ciljem da budete dostupni građanima?

Ured funkcionira dobro, građani su ga prepoznali kao izvrsnu mogućnost komunikacije, a osobno stranke primam uglavnom ponedjeljkom, iako je moguće dogovoriti i druge termine.

I što građane muči? Radi čega vam dolaze i koliko im uistinu možete pomoći?

Građani uglavnom dolaze s nekim osobnim problemima ili problemima unutar nekih udruga. Ponekad je dovoljno da im pomognemo otvoriti vrata nekih institucija. Neki su problemi rješivi, ali, nažalost, ne i svi.

Koji su onda najveći problemi hrvatskih Čeha i Slovaka?

Njihovi najveći problemi jednaki su onima koji pogađaju i sve građane Hrvatske, a to je danas uglavnom pronalazak bilo kakvog zaposlenje. Većina češkog i slovačkog stanovništva živi u krajevima u kojima je velika nezaposlenost, pa im je najvažnija egzistencija obitelji. Te probleme slijede funkcioniranje udruga te očuvanje jezika, pisma i kulture. Tu nam ponajviše, po prijavljenim projektima, financijski pomažu država, preko Savjeta za nacionalne manjine, regionalne i lokalne samouprave, ali i matične zemlje.

Primarni ciljevi

Svojedobno ste ustvrdili da Hrvatska ima dobre zakone o nacionalnim manjinama, ali da njihovo provođenje nije dobro. Ostajete li i danas pri toj tvrdnji i, ako je odgovor potvrdan, što to nije dobro?

Na nacionalnoj se razini zakoni uglavnom provode, ali na lokalnima je to ponekad malo teže. Kao primjer možemo navesti nepriznavanje vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Međutim, možemo ustvrditi da se taj problem ipak polako rješava.

Biračima ste obećali da ćete se zalagati za dvostruko pravo glasa, no stječe se dojam da vladajuća koalicija, čiji ste dio, o tome uopće ne želi raspravljati?

Dopunsko pravo glasa ili pozitivna diskriminacija i dalje je jedan od osnovnih ciljeva u ovom mandatu, ali uskoro nam predstoje lokalni izbori, pa moramo najprije uskladiti taj dio zakonodavstva.

Uz taj, koji su vam još primarni ciljevi u ovom mandatu?

Osim onoga koji ste dotaknuli u prethodnom pitanju, dopunskog prava glasa, primarni ciljevi vezani uz nacionalne manjine su i uspostavljanje bolje komunikacije između saveza, koordinacije vijeća i saborskih zastupnika, dosljedna provedba Ustava i drugih zakona koji se tiču nacionalnih manjina. Naravno, potrebno je i osigurati financiranje naših projekata, ali ne samo kroz državni proračun nego i kroz europske fondove.

Slabo je poznata činjenica da ste strastveni pčelar te potpredsjednik Hrvatskoga pčelarskoga saveza. Hoće li zbog saborskih obaveza biti manje meda?

Prije saborskog mandata bio sam profesionalni pčelar i uzgajivač pčelinjih matica, pa mi je, uz ostalo, dužnost brinuti se o tom sektoru, kao i o ostatku poljoprivredne politike. Jedna od prvih stvari u ovom mandatu bila mi je osigurati 18 milijuna kuna za potpore u pčelarstvu. Meda je ove godine manje, ali ne radi moga manjeg angažmana oko pčela, nego radi nepovoljne godine za tu granu poljoprivredne proizvodnje. Mislim da pčelarstvo kod nas neće osjetiti moju odsutnost, jer su u taj segment uskočili drugi članovi moje obitelji.