Ekologijom protiv građevinske mafije

Crnogorski parlament uspio je da se suprostavi namjeri kontroverznog biznismena, bliskog vladajućim strukturama, Veselina Barovića, da proda Ulcinjsku solanu kao građevinsko zemljište. Odlukom o izmjenama i dopunama prostornog plana Crne Gore do 2020. izglasanom od strane 41 poslanika, Solani se vraća pređašnji status zaštićene zone i ne prijeti joj opasnost da postane građevinsko zemljište, kako je Vlada bila predvidjela odlukom iz 2008. godine.

Na prostoru Solane ne može se tako graditi turističko naselje, što je bila želja biznismena Veselina Barovića koji gazduje Eurofondom, većinskim vlasnikom Solane. Ekolozi, civilni sektor, opozicija i manja članica vladajuće koalicije SDP uspjeli su da pobjede građevinsku mafiju i spasu jedan od najvrijednijih ekološko-turističkih resursa Crne Gore, ali ne mogu spriječiti tešku situaciju i lagano propadanje jedine solane u Crnoj Gori.

Ovo je najteži trenutak koji bilježi ulcinjska Solana od svog otvaranja daleke 1934. godine. Toj kompaniji je prije dva dana isključena struja. U Solanu je programirani stečaj uveden 2005. zbog duga od oko 13.000 eura, a sadašnji dug kompanije iznosi oko tri miliona eura.

To ulcinjsko preduzeće sada je u potpunoj blokadi baš kada su bazeni puni soli, uoči berbe koja bi trebalo da počne sredinom mjeseca. O potpunoj beznadežnosti situacije svjedoči i postupak direktora te kompanije Dragiše Rosandića koji je zbog problema u fabrici podnio neopozivu ostavku.

Eurofond i Veselin Barović kupili su ulcinjsku Solanu 2005. godine, ali su je u međuvremenu gurnuli pod stečaj i čak učinili sve da ona ostane bez koncesije na morsku vodu neophodnu za dobijanje soli. Solanu je Barović kupio za nevjerovatnih 800 hiljada eura, a pokušao je da je proda za skoro 260 miliona eura.

Potpuno je jasan motiv biznismena Barovića koji je želio da uveća svoj kapital za 300 puta, ali neangažovanje države da oživi tako bitno postrojenje ostaje enigma. Zato nema što da čudi što već dugo u ni jednoj prodavnici u Crnoj Gori ne možete kupiti ulcinjsku morsku so.