Gola volja za moći

Prvo: nakon što su Vladu formirale Srpska napredna stranka potpredsjednika Vlade i ministra obrane Aleksandra Vučića i Socijalistička partija Srbije premijera i ministra policije Ivice Dačića, uz Ujedinjene regione Srbije Mlađana Dinkića, najavljuje se da će se slika s vrha države preslikati i na lokalne sredine.

Tako Dačić već nekoliko dana najavljuje da će se mijenjati već formirana vlast u Novom Sadu. Beograd, kaže, i gradonačelnika Dragana Đilasa neće dirati – tamo je, kao i u Vojvodini u cjelini, na izborima najbolje prošla danas oporbena Demokratska stranka bivšeg presjednika Srbije Borisa Tadića.

Prvo, pa sporno

Ukoliko se realizira takav scenarij, to će biti grubo kršenje izborne volje građana Novog Sada, kaže aktualna predsjednica Skupštine Novog Sada i funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov.

– Bilo kakva promjena vlasti u Novom Sadu, sa ciljem da liči na republičku, podrazumijeva kupovinu odbornika, ucjene, prijetnje i ja vjerujem da SPS neće ulaziti u takve angažmane. Ukoliko SPS u Novom Sadu, usprkos njihovim izjavama da je vlast stabilna, bude sudjelovao u takvim aktivnostima, poslat će lošu poruku da na vlasti u republici opet imamo crveno-crnu koaliciju u kojoj su i ranije Novi Sad i Vojvodina bili trn u oku, kaže ona.

Drugo, i prije no što su novi ministri izabrani i položili zakletvu u Skupštini Srbije, parlament je izglasao nekoliko spornih stvari: praktično je ukinuo dosadašnje zakonske odredbe o državnim službenicima i novim ministrima dao mogućnost da otpuštaju kako im se hoće sve one koji im nisu po volji – samim time, omogućivši da zapošljavaju svoje stranačke kadrove, bez obzira na njihovu osposobljenost. Parlament je također ustanovio novu poziciju koordinatora svih službi sigurnosti. Tu će funkciju, kako je najavljeno, obavljati Aleksandar Vučić, ministar obrane i prvi potpredsjednik Vlade, koji već najavljuje i smjenu na vrhu Sigurnosno-informativne agencije (BIA), iako je njen sadašnji šef Saša Vukadinović izabran na petogodišnji mandat, upravo zato da bi se spriječila manipulacija politike nad, ionako opterećenoj teškim nasljeđem, tom službom.

Nedemokratska praksa

U svojoj kritici uvodnog ekspozea novog premijera Dačića tu čudnovatu “podjelu vlasti” komentira Vladimir Gligorov: “Prvo, nije uobičajeno da predsednik vlade bude istovremeno i ministar unutrašnjih poslova. Možda postoje primeri, ali ih se nije lako setiti, bar kada se govori o demokratskim zemljama. U ne baš čestim slučajevima kada je predsednik vlade istovremeno i na čelu nekog resora, najčešće spoljnih poslova, to je privremeno rešenje. Ovde je ono trajno. Nema obrazloženja zašto je tako. Drugo, nije uobičajeno da prvi potpredsednik vlade bude i ministar odbrane i da nadgleda sve službe bezbednosti. Kao i u prethodnom slučaju, razlog da su sve te funkcije razdvojene jeste u tome da se obezbedi valjan odnos između političkih i administrativnih poslova. Ovakvo spajanje funkcija vodi politizaciji pre svega službi bezbednosti, što nikako ne može da bude dobro”.

Po Gligorovu, koji iznosi još neke nelogičnosti u sastavu Vlade, poanta je u tome da bi podjela odgovornosti u njoj trebala biti usklađena s podrškom dobijenom na izborima, kako bi ona bila stabilna.

– To sa ovom vladom nije slučaj. Imajući u vidu probleme sa kojima se zemlja, pa dakle i vlasti, suočavaju, to je dosta rizično. Ako vlada bude nestabilna, što po tome kako je sastavljena i kako su podeljene odgovornosti, nije neverovatno, to će dosta koštati zemlju i privredu, nezavisno od toga ko će od koalicionih partnera i članova vlade proći bolje, a ko gore, kaže Vladimir Gligorov.

Politika zaduživanja

Već na prvoj sjednici Vlade odlučeno je da se iz parlamentarne procedure povuče više od 70 prijedloga zakona koje je predložila bivša Vlada Mirka Cvetkovića, a najavljuje se i promjena Zakona o narodnoj banci, kako bi se mogla provesti smjena njenog čelnika Dejana Šoškića; iako ga struka brani, naprednjaci i socijalisti – Vučić i Dačić – namjerili su da ga pošto-poto smijene i na njegovo mjesto postave dobru vojnikinju naprednjačke partije Jorgovanku Tabaković. Badava nezadovoljstvo MMF-a i Svjetske banke i upozorenja da nije uputno dirati nezavisnost Narodne banke i njenog guvernera. Dvojac na vlasti ne odustaje od svoje nakane.

U svemu tome, dok se još grabi vlast na svim razinama, u kolikoj je država Srbija “banani” najbolje govori činjenica da je ministar financija i privrede Mlađan Dinkić već u ponedjeljak dogovorio sa Svjetskom bankom 400 milijuna dolara za krpanje rupe u budžetu. Bez toga, tvrde neki, u pitanje bi došla i isplata mirovina i socijalnih davanja i plaća u brojnim državnim službama, a da bi se to izbjeglo – kako tvrdi Dinkić – dogovoreni su “izrazito povoljni” krediti s rokom otplate od 18 godina, nekoliko godina “počeka” i kamatom od jedan posto. Nova Vlada, dakle, nastavlja kontinuitet bar u smislu zaduživanja, jedina je razlika u tome što prošla to nije stavljala na velika zvona, a konačni račun će se ionako olupati u glavu građanima koji plaćaju da država ne propadne već ovih dana.