Može i bez Pupovca

U posljednjem broju Vašeg lista donijeli ste tekst pod naslovom „Osvetnik s Pantovčaka“ u kojemu ste ustvrdili da koristim svoju funkciju kako bih zbog negativno intoniranih tekstova o poslovanju mog prijatelja i mom navodnom sudjelovanju u njemu, ostvario pritisak na vašeg izdavača, Srpsko narodno vijeće, pa time i na samu novinu.

S obzirom da ste se u tekstu požalili kako ne šaljem demantije (ili na neki drugi način reagiram na vaše tekstove), evo šaljem svoj odgovor, pa vas molim da ga u cijelosti objavite. Isto tako, s obzirom da po Zakonu imam pravo na isti prostor i istu opremu, molim da ovaj moj tekst objavite na istom mjestu u Vašoj novini, a da u likovnu opremu teksta uvrstite fotografiju gospodina Milorada Pupovca iste veličine kakva je bila moja jer je on, zapravo, glavni akter ove priče. Isto tako, molim vas da stavite i naslov koji odgovara sadržaju: Maskenbal u režiji g. Milorada Pupovca.

Prvo bih istakao, kako niste naveli ni jedan konkretan izvor ni podatak kojim bi potkrijepili svoju tvrdnju da ostvarujem bilo kakav pritisak na vašeg izdavača i vašu novinu. Nije to učinio ni g. Đikić u kasnijim izjavama i intervjuima. Ima li kakav moj intervju, govor, intervencija, možda svjedok? Naravno da nema. Priča o „osveti“ besmislena je i služi za zamjenu teza sa ciljem da g. Milorad Pupovac koji polako gubi poziciju monopoliste na „srpstvo“ u Hrvatskoj, pokuša lažnim optužbama promijeniti ono što neminovno dolazi: pluralizaciju manjinske političke scene i kritičku valorizaciju svog rada što su neki komentatori već prepoznali.

Tekst gospodina Đikića razrađen je tekst pisma kojeg mi je nekoliko dana prije izlaska Novosti uputio g. Pupovac, predsjednik SNV-a. Čak su pojedine rečenice praktično jednake. Pisac Đikić zapravo potpisuje tekst autora Pupovca. Mislim da je to prilično dobar dokaz o „neovisnosti“ Novosti od izdavača, preciznije od g. Pupovca kao političara.

Gospodin Pupovac, koji očito koristi Novosti za provođenje i promociju svoje politike, nije zadovoljan što i kako radim. Ni ja ne odobravam ono što on čini na političkoj sceni. Jedino, ja nemam svoju novinu čiji bih bio izdavač i koja bi bezrezervno služila mojoj politici. Nemam ni svog urednika koji potpisuje moje tekstove i u svim mogućim medijima daje intervjue i izjave braneći njegove stavove. Naravno, kada je to tako, problem nije samo u novini i farsi o slobodi medija u kojoj je glavni lik g. Pupovac, nego o političaru koji zloupotrebljava novinu čiji je izdavač.

A što ne valja, gdje se g. Pupovac i ja razilazimo? Silno mi je zamjerio moje negativno stanovište o izbornom zakonodavstvu koje je izrazito preferiralo g. Pupovca i njegovu stranku na parlamentarnim izborima. Srećom, Ustavni je sud nakaradne odredbe kojima je nedostajala samo fotografija g. Pupovca kao izabranog kandidata, ukinuo. Ukinuo je odredbe koje su nastale „reketarenjem“ tadašnjeg koalicijskog partnera čija je parlamentarna većina uvelike ovisila o g. Pupovcu.

Politika g. Pupovca se odavno pretvorila u „etnobiznis“, a ne u kvalitetnu manjinsku politiku. U vrijeme kada je njegova stranka i formalno bila u vladi, za Srbe je učinio vrlo malo, za sebe i svoje iznimno puno. To mi se, kao građaninu i predsjedniku svih građana, ne sviđa. Naravno, Srbi će birati one ljude kojima vjeruju. G. Pupovac je dobio izbore i ja to poštujem. Ali, mora biti svjestan da dobro rješenje u izbornom zakonodavstvu, koje jamči zastupljenost Srba u Saboru, ne govori o tome kako su on i njegova stranka jedini predstavnici Srba na političkoj sceni. Većina Srba ne glasa za tzv. manjinsku listu, a broj onih koji glasaju za manjinske liste na svakim izborima je sve manji. Danas u Vladi, mimo SDSS-a, ima više Srba nego u svim mandatima u kojima je SDSS bio u vladajućoj koaliciji, čak i u vladi. To pokazuje da se zastupljenost Srba u Vladi, uz dobru nacionalnu politiku kakvu imaju stranke „Kukuriku“ koalicije, ponajprije SDP, može ostvariti i bez g. Pupovca i njegovih.

G. Pupovac je sebe i svoju stranku, ne samo uvijek želio pozicionirati kao monopolista srpskog političkog korpusa u Hrvatskoj, iako za njegovu stranku SDSS glasa tek manji dio Srba u Hrvatskoj, već se želi pozicionirati kao isključivi posrednik između Beograda i Zagreba. Zato i ovaj napad Novosti na mene dolazi u trenutku kada sam pozvao i druge političare Srbe da sudjeluju u politički važnom događaju, obilježavanju Oluje, kad su priliku da se u javnosti bolje profiliraju dobili i drugi političari.

Nadalje, g. Pupovac je koristio parlamentarnu situaciju i „reketario“ svaku vladu, ostvarujući velike financijske prihode iz proračuna. Čak i da je točno kako se raspitujem o javnim sredstvima koja se daju SNV-u, što je, zaboga, tu nelegitimno!? Zašto Novosti na to tako nervozno reagiraju? Dobio sam priličan broj pritužbi u kojima mi se Srbi i neke njihove organizacije žale da se novac namijenjen manjinama troši prilično netransparentno u režiji g. Pupovca i njegovih, a ne na cijeli spektar aktivnosti srpske manjine. Pogledajte malo izjave nekih političara i javnih djelatnika Srba i vidjet ćete koliko je nezadovoljstvo tom činjenicom. Istina, moram se ograditi i reći da nemam osobna saznanja o financijskim aspektima rada SNV-a. Ali, primjedbi je u redovima Srba jako puno.

Stavili ste mi u usta pitanje o financiranju Novosti. Danas tehnologije omogućavaju da se pretraže svi mogući izvori. „Zaguglajte“! Možete li naći da sam ikada postavio takav upit? Ne možete! Riječ je o vašoj podvali. Ali, kad već vi to postavljate pitanje, zašto ne ponudite i odgovor? Kako to da u vremenima u kojima su propali mnogi mediji, ili su negdje na rubu propasti (Vjesnik, Nacional, Forum…..) jer su izloženi nemilosrdnim zakonima tržišta, kad mnogi novinari, na žalost, ostaju bez posla, baš jedino Novosti i Hrvatsko slovo uživaju državnu potporu?

Konačno, g. Pupovac ni izbliza nije veliki zagovaratelj pomirbe Hrvata i Srba kako to nekada želi pokazati. U mnogim područjima Hrvatske vodi politiku nacionalnih sukoba niskog intenziteta. Tek toliko da Srbima pokaže da trebaju zaštitnika poput njega.

Poštovani gospodine Đikiću, jeste li ikada s moje strane Vi ili netko od Vaših kolega imali pritisak da ne pišete o nekoj temi? Nazovite svoje kolege u Indexu koji me puno više i puno žešće napadaju od Vas i pitajte ih jesu li imali kakvih pritisaka s moje strane. Sigurno će Vam potvrditi da nisu.

Priča o pritisku na SNV kao izdavača Novosti zgodan je trik. Etiketira me se kao neprijatelja slobode tiska da se ne bi otvorila stvarna tema prijepora. Priča o mom pritisku na SNV kao izdavača Novosti, maskenbal je. G. Pupovac se zapravo suprotstavlja pluralizaciji manjinske političke scene i želi zadržati svoj monopol, politički i financijski. Njegova politika već je dulje vrijeme disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj te za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, tako i za odnos Hrvatske i Srbije. I to, konačno, valja jasno reći!