Našoj zajednici nije potrebno nikakvo pokroviteljstvo

U povodu pisma predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića, objavljenoga u tjedniku “Novosti” od 16. VIII. 2012. godine, mi predstavnici vodećih organizacija i izabrani predstavnici srpske zajednice u Republici Hrvatskoj izražavamo svoje duboko iznenađenje i zabrinutost osobnim napadom predsjednika Republike na Milorada Pupovca, predsjednika SNV-a, potpredsjednika SDSS-a i zastupnika u Hrvatskom saboru.

Mi predstavnici vodećih organizacija srpske zajednice i izabrani predstavnici Srba u općinama, gradovima, županijama i saboru Republike Hrvatske, smatramo da je riječ o potezu koji nije u skladu s demokratskim poimanjem ustavne uloge predsjednika Republike ni s pravilima parlamentarne demokracije. Taj potez podiže tenzije u ionako krhkim međunacionalnim odnosima u društvu, nasuprot parlamentarnoj i stvarnoj ulozi SDSS-a, SNV-a i ostalih srpskih organizacija, koje rade na povjerenju, suradnji i uzajamnoj toleranciji.

Nedopustiva retorika

Kao predstavnici vodećih organizacija i izabrani predstavnici Srba podsjećamo predsjednika Republike da je SDSS jedan od legalnih i legitimnih predstavnika izbornoga tijela Republike Hrvatske, te predsjednik ne smije diskriminirati ni njega ni njegove predstavnike. Također podsjećamo da je SNV organiziran na osnovi međunarodnog ugovora, na osnovi Ustavnog zakona i na osnovi izbora koje organizira nadležno državno ministarstvo te da su ostale organizacije srpske zajednice organizirane temeljem istih propisa i nisu ni fantomske niti su rezultat nečije privatne politike i samovolje. Stoga smatramo nedopustivim upotrijebljeni rječnik i retoriku navedenog pisma, a pogotovo insinuacije politikantske naravi usmjerene ne samo protiv Milorada Pupovca osobno, nego i protiv srpskih organizacija.

SDSS je parlamentarna stranka koja je kod biračkoga tijela osvojila i osvaja brojne mandate kako na državnoj tako i na nižim razinama, a SNV je organizacije manjinske samouprave Srba u Hrvatskoj koja ima više od 1.600 izabranih vijećnika.

Kao predstavnici vodećih srpskih organizacija i izabrani predstavnici Srba u Republici Hrvatskoj posebno smo iznenađeni da je žrtva toga grubog osobnoga napada upravo Milorad Pupovac, jedan od osnivača kako SNV-a i SDSS-a tako i većine naših organizacija te dugogodišnji predstavnik SDSS-a i saborski zastupnik, ugledan javni djelatnik i sveučilišni profesor. Njegov je doprinos u stvaranju uvjeta za uključenje manjinskih zajednica u ukupan društveni i politički život zemlje te u širenju prostora demokratskoga dijaloga prepoznat i priznat ne samo u zemlji nego i u međunarodnim krugovima. Podsjećamo predsjednika Republike da se Milorad Pupovac nije bavio i ne bavi nikakvim “businessom”, pa ni “etnobiznisom”, već jedino svojim poslom sveučilišnog profesora i poslom narodnog poslanika. Utoliko je krajnje opasno i protivno Ustavu i zakonu da se one koji se bave manjinskim poslovima i manjinskim politikama nazivati tom vrstom imena.

Izražavamo svoju punu podršku političkom radu svoga istaknutog člana i jednog od svojih prvaka. Očekujemo od predsjednika Republike da svoju dužnost obnaša u skladu sa svojim ustavnim ovlastima, zakonima i pravilima parlamentarne demokracije. Duboko smo uvjereni kako nije dužnost predsjednika Republike da osobno napada bilo kojega saborskog zastupnika ili stranačkog aktivista, ili da čak, na primjer, prebraja pripadnike nacionalnih manjina u Vladi Republike Hrvatske. Uvjereni smo da u demokratskim društvima nije posao predsjednika države da svoju moć koristi da razbija bilo koju stranku ili bilo koju organizaciju koja svoj legitimitet potvrđuje na demokratskim izborima i koja djeluje u okviru Ustava i zakona, a za račun tobožnjeg pluralizma. Posebno je zabrinjavajuće što to predsjednik države ne radi ni u slučaju bilo koje druge stranke, ni socijaldemokratske, ni liberalne, ni konzervativne, pa čak ni u slučaju ekstremnih političkih stranaka koje govore jezikom mržnje i netolerancije prema pripadnicima manjina, ali to radi upravo prema jednoj manjinskoj stranci socijalističke političke orijentacije.

Za slobodu medija

Nadalje, duboko smo uvjereni u potrebu širenja prostora slobode medija te snažno podržavamo novinarsku slobodu i njihovu neovisnost o izdavaču ili drugim oblicima pritisaka kapitala ili partikularnih društvenih, a pogotovo osobnih ili privatnih interesa. Navedeno se, dakako, odnosi i na sve manjinske medije, te tjednik “Novosti” također mora uživati – i uživa – potpunu neovisnost svoje uređivačke politike. Njegov izdavač, SNV, ponosan je što je u tjedniku “Novosti” uspio okupiti neke od najvrsnijih imena našega neovisnoga novinarstva i pruža tim vrsnim profesionalcima potpunu i neograničenu podršku da se bave, profesionalno i odgovorno, ne samo manjinskim temama, nego i temama od interesa šire javnosti, pa i onda kad se javni djelatnici, uključujući i predsjednika Republike, osjećaju pogođeni rezultatima istraživačkoga rada njihovih novinara. Sve drugo bi naime bilo cenzura, koja u demokratskom društvu ne samo da nije prihvatljiva, nego zaslužuje i svaku osudu, jer uništava društveni dijalog, dakle samu bit demokracije.

S indignacijom odbacujemo pokroviteljski ton predsjednika Republike i poručujemo da našoj zajednici nije potrebno nikakvo pokroviteljstvo niti “preslagivanje u političkom sustavu” te da ona sama zna uređivati odnose unutar sebe i prema drugima, uključujući i državu, a u skladu sa Ustavom, zakonima i demokratskom praksom.

Nemajući namjeru upuštati se u bilo kakve polemike izvan svoje zakonske, parlamentarne i društvene uloge, a pogotovo ne izvan demokratskih uzusa koje nastojimo njegovati, mi predstavnici vodećih organizacija srpske zajednice i izabrani predstavnici Srba u općinama, gradovima, županijama i parlamentu Republike Hrvatske u cijelosti odbacujemo navedeno pismo predsjednika Republike Ive Josipovića i smatramo ga opasnim presedanom, posve neprimjerenim demokratskim društvima.

– za Srpsko narodno vijeće, Saša Milošević, zamjenik predsjednika

– za SDSS, potpredsjednik Mile Horvat

– za Klub zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, zamjenik predsjednika Kluba, Jovo Vuković

– za Zajedničko vijeće općina, zamjenik predsjednika, Jovo Jelić

– za SKD Prosvjetu, zamjenik predsjednika, Svetislav Mikerević

– zamjenici župana, zamjenici gradonačelnika i načelnika, načelnici općina izabrani sa lista SDSS-a