Neimari, koridori i bankrot

Javnost u Srbiji ovih vrućih ljetnih dana zabavljaju Dačićevi ministri Velimir Ilić (građevina i urbanizam) i Milutin Mrkonjić (promet), stari znanci i bivši infrastrukturni ministri: prvi u vrijeme Vlade Vojislava Koštunice, drugi za vrijeme vladavine ljubavi demokrata i socijalista. Ilić, koji prema vlastitoj izjavi “sanja Koridor 11” od Beograda do Crne Gore (a ni Koridor 10 mu nije samo na javi), optužio je Mrkonjića da baš ništa nije napravio u svom mandatu, da nema projektne dokumentacije, da nije obavljena eksproprijacija potrebnog zemljišta te najavio da će on osobno smijeniti one koji ne rade dobro u Vladinom poduzeću Koridori Srbije. Tu se uzjogunio Mrkonjić, vrativši lopticu Iliću, koji u svom mandatu (od 2004. do 2008.) nije napravio bogznašto, i rekavši kako neće dopustiti Iliću da mu se miješa u posao. Na sve je to iz Londona reagirao premijer Ivica Dačić, koji je zaprijetio da će smijeniti ministre koji se svađaju u javnosti te najavio da će na ovotjednoj sjednici Vlade, predviđenoj za četvrtak, o tome biti riječi.

Koridor po ministru

Javnost nije iznenađena svađom, jer su dvojica ministara – zarad mira u kući – u podjeli resora u Vladi, praktično, dobili priliku da svaki rukovodi gradnjom po jednoga koridora. Osim toga, godinama su u politici i odlično su poznati i onima koji ne prate medije. Mrkonjić je bio ministar i u vrijeme Slobodana Miloševića i koloritan je lik: nakon NATO-intervencije, obećavao je da će sve biti popravljeno prije roka, a takve je izjave davao i tijekom mandata u prošloj Vladi, pa je u jednom istraživanju ispao najveći lažov kad je riječ o rokovima završetka izgradnje bilo čega; nijedan rok koji je zadao nije ostao neprobijen.

Velimir Ilić, predsjednik Nove Srbije, u Miloševićevo je vrijeme bio gradonačelnik Čačka (i donedavno je imao tu funkciju, ali kad je imenovan za ministra, fotelju je prepustio svome mlađem bratu!), onda je zajedno s DOS-om sudjelovao u promjenama 2000. godine, da bi se kasnije priklonio Koštunici, pa potom i Tomislavu Nikoliću i Dačićevim socijalistima. Poznat je po izjavi, danoj prilikom jednog posjeta radnicima, da “ne kradu, nego kraduckaju”, po vrijeđanju novinara (pa i jednom fizičkom napadu, pred TV-kamerama, kao i uvredama upućenima novinaru za kojeg je tvrdio da mu je “silovao ovce”), po tome da je u svojoj kući sagradio bazen u kojem je snimljen kako vesla – u kajaku.

Deset kilometara godišnje

A činjenice su sljedeće: od Koridora 10, koji su gradila obojica, za vrijeme Velimira Ilića, od 2004. do 2008., izgrađeno je 36,5 kilometara autoputa u punom profilu i 52,2 kilometra poluautoputa. Mrkonjić je, pak, izgradio 45,25 kilometara autoputa punog profila i 114,7 kilometara poluautoputa te započeo radove na preostalim dionicama. Dakle, njih se dvojica mogu pohvaliti s manje od sto kilometara autoputa izgrađenih u Srbiji za gotovo deset godina, što u daljnjoj računici kaže da se godišnje u Srbiji izgradi svega deset kilometara!

U međuvremenu, dok se dvojica “neimara” javno svađaju, Srbiji je kreditni rejting smanjen (BB), a sam ministar financija i ekonomije Mlađan Dinkić objavio je prilično zabrinjavajuće podatke. Prvo, da je Srbija ušla u recesiju, jer je pad BDP-a u prvom kvartalu bio 1,3 posto, a u drugom 0,6 posto; Vladimir Gligorov iz bečkog Instituta za međunarodne studije jasno kaže da se u Srbiji već može govoriti o početku bankrota. Dinkić predviđa da će pad privredne aktivnosti biti gotovo jedan posto, da državi u ovoj godini treba 4,4 milijarde eura, a u proračunu nedostaje 2,2 milijarde eura, te da Srbija ove i 2013. mora vratiti sedam milijardi eura kredita, usput najavljujući da će se zadužiti dvije do 2,5 milijardi eura, kako bi se osigurala redovita isplata plaća i mirovina.

Po svemu sudeći, sve i da se Dačićevi ministri prestanu svađati oko koridora, koji su i jedan od uvjeta za evropske integracija, teško da će ove godine biti izgrađeno i tih prosječnih deset kilometara autoputa.