Obnoviti spomenike u Glini

Predstavnici Srba u Hrvatskoj i više nevladinih udruženja podsjetilo je na 71-godišnjicu ustaških zločina u Glini i okolini, prije svega na masakr u glinskoj crkvi.

– Želimo podsjetiti javnost na stanje u kojem se danas nalaze tamošnja spomen-obilježja i na neadekvatan tretman tih simbola stradanja i patnje Glinjana svih nacionalnosti, pojedinačno daleko najvećim dijelom srpske. Masovna ubojstva glinskih građana, muškaraca starijih od 15 godina u svibnju te isto tako masovni zločin počinjen u glinskoj srpsko pravoslavnoj crkvi Presvete Bogorodice koncem jula, a najvjerojatnije i početkom avgusta 1941. godine, ističu se među mnoštvom drugih počinjenih 1941. godine, ističe se u saopćenju koje su potpisali Documenta – centar za suočavanje s prošlošću, Građanski odbor za ljudska prava, Hrvatski P.E.N. Centar, Srpsko narodno vijeće i VSNM grada Gline.

Žrtva kulturocida bila je i sama crkva, koja je srušena nakon zločina u avgustu 1941. godine. Krajem 60-ih sagrađen je Spomen-dom, a kasnije su postavljena i 1.564 imena stradalih na kamenim pločama. U avgustu 1995., nakon Oluje, spomenik je demoliran, ploče su uklonjene, a Spomen-dom preimenovan u Hrvatski dom.

– Duboko smo uvjereni da se to nije smjelo dogoditi i da je obveza svih ljudi u Glini da se izjasne za vraćanje izvornog imena memorijalnom objektu i vraćanje spomen-ploča na njihova izvorna mjesta, a tek nakon toga na dnevni red treba doći pitanje kompleksnog preuređenja objekta Spomen-doma, s autentičnim memorijalnim funkcijama u suradnji sa stručnim službama u Glini, Sisačko-moslavačkoj županiji i Hrvatskoj, navodi se u saopćenju.

Podsjeća se i da je od 28. do 30. juna na inicijativu Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom, Documentom i SNV održan međunarodni naučni kolokvij “Što se uistinu dogodilo u glinskoj pravoslavnoj crkvi između 29/30. srpnja i 4/5. kolovoza 1941. godine?”, pri čemu se objavljivanje zbornika očekuje naredne godine.

– Najvažniji naredni iskorak bi morao biti učinjen u Glini. Objektu na mjestu nekadašnje crkve treba vratiti njegovo izvorno ime – Spomen-dom, a ploče s imenima žrtava treba vratiti na njihova mjesta, ističu potpisnici.