“Papirnati” milijuni

Poduzetnik Marko Vojković i njegov poslovni partner Juraj Mucko isplatili su sebi 2011. godine čak 38,8 milijuna kuna dobiti koju je njihova tvrtka Emporion akumulirala posljednjih godina. Ta je dobit dobrim dijelom bila ostvarena i na poslovima prikupljanja ZAMP-ovih autorskih naknada, dobivenima od Hrvatskog društva skladatelja (HDS) u vrijeme dok su na vodećim funkcijama u tom društvu bili Vojkovićeva sestra Sanda Vojković te njegov i sestrin bliski prijatelj, sadašnji predsjednik republike Ivo Josipović.

Da je dobit Emporiona lani isplaćena vlasnicima tvrtke, odnosno Vojkoviću koji drži 67 posto vlasničkog udjela, i Mucku koji drži 33 posto, vidljivo je iz financijskog izvještaja tvrtke Emporion za 2011. godinu, predanog Fini početkom srpnja. Činjenica da su si vlasnici Emporiona isplatili taj iznos važna je zato što su Vojković i Josipović nakon izbijanja afere “ZAMP” u ožujku ove godine tvrdili kako je visoka dobit koju Vojković ostvaruje na poslu s HDS-om “samo papirnata” te da je stvarna zarada njegove tvrtke znatno manja.

Da je riječ tek o “papirnatoj” dobiti izjavio je u ožujku upravo Josipović u emisiji “Nedjeljom u dva”. Međutim, “Novosti” su već tada pokazale da te tvrdnje nisu istinite te da Vojković od HDS-a izvlači živi novac, a spomenuti financijski izvještaj tvrtke Emporion sada to još jednom potvrđuje. “Novosti” su početkom ožujka pisale o ekstraprofitima koje Vojković ostvaruje na poslovima dobivenima od HDS-a, s kojim radi već 20 godina. Prema podacima koje smo tada objavili, Vojkovićeve tvrtke Emporion i Emporion usluge samo su u trogodišnjem periodu od 2008. do 2010. od HDS-a naplatile 111,5 milijuna kuna, ostvarivši 29 milijuna kuna čiste dobiti.

Osobna isplata

Od sredine 2008. godine Vojković je posao s HDS-om prebacio s matične tvrtke Emporion u novoosnovanu tvrtku-kćer Emporion usluge, kojoj je to postala jedina aktivnost, a koja je visoku dobit svake godine doista i isplaćivala svojem vlasniku, matičnoj tvrtci Emporion Vojkovića i Mucka. Sada u spomenutom financijskom izvještaju matične tvrtke Emporion vidimo kako je njena dobit, koja se između ostalog sastoji i od dobiti što je pristigla iz Emporion usluga, lani isplaćena vlasnicima osobno.

“Novosti” su Vojkovićeve profite na prikupljanju ZAMP-ova “harača” istražile nakon što je portal “Index.hr” koncem veljače otvorio priču o poslovanju Emporiona s HDS-om. Za predsjednika Josipovića, koji je bio glavni tajnik društva kada je Emporion 1990-ih dobio prve ugovore s HDS-om, i koji je kasnije, kada su ti ugovori mijenjani i produljivani, bio član predsjedništva HDS-a zajedno s Vojkovićevom sestrom Sandom, najneugodniji su bili upravo podaci o unosnosti posla dodijeljenog Vojkoviću bez natječaja.

Josipović i Vojković stoga su u svojim javnim nastupima na svaki način nastojali umanjiti brojke koje su “Novosti” iznijele iz službenih financijskih izvještaja Vojkovićevih tvrtki, a išli su toliko daleko da su čak tvrdili kako dobit iskazana u tim dokumentima, čija je forma zakonski strogo definirana, nije stvarna već samo knjigovodstveno prikazana.

Vojković je nakon naših tekstova i dalje tvrdio da na poslovima s HDS-om ima velike troškove, naročito za oko 120 ljudi koje plaća između 17 i 20 milijuna kuna. Unatoč činjenici da je njegova tvrtka Emporion usluge 2009. iskazala čistu dobit od 9,1 milijun kuna, a 2010. od 6,8 milijuna kuna, on je za “tportal.hr” izjavio da je 2009. od HDS-a zaradio samo dva milijuna kuna, 2010. oko milijun kuna, a da će u 2011. godini bilježiti minus veći od milijun kuna.

Na pitanja koja su mu postavljale “Novosti” nije htio odgovoriti, no u drugim je medijima tvrdio kako i nije bitno to što su “Novosti” pokazale da se cjelokupna dobit iz Emporion usluga svake godine isplaćuje matičnoj tvrtci Emporion, jer novac na taj način još ne završava u njegovom džepu. Međutim, sada vidimo kako mu je novac lani isplaćen posredstvom matične tvrtke Emporion.

Iz financijskih izvještaja tvrtke Emporion za 2011. može se zaključiti i što su Vojković i Mucko napravili s tim novcem. Isplaćeno je 38,8 milijuna kuna dobiti, a istovremeno su vlasnici Emporiona svojoj tvrtci beskamatno posudili 37,5 milijuna kuna. U izvještaju stoji da ta kratkoročna posudba dospijeva na naplatu 1. prosinca 2012. Nije poznato koji je bio smisao te operacije, ali je činjenica da su si na taj način vlasnici isplatili profit prije nego što je nova vlada povećala poreznu stopu na izvlačenje dobiti iz tvrtki.

Što se tiče tvrtke-kćeri Emporion usluge, preko koje Vojković posluje s HDS-om, podaci za 2011. pokazuju da je mu je taj posao i lani nastavio donositi ozbiljan profit, unatoč tome što je u medijima tvrdio kako je pitanje je li mu poslovanje s HDS-om uopće isplativo i što je, kako smo naveli, izjavio da će u 2011. imati minus veći od milijun kuna.

Ubiranje harača

Prema najnovijem izvještaju Emporion usluga, prihodi od HDS-a zadržali su se na razini većoj od 34 milijuna kuna, dok je lanjska dobit iznosila 7,2 milijuna kuna bruto, odnosno 5,7 milijuna kuna neto. Kao i ranijih godina, lanjska dobit također je određena za isplatu. Tu je vidljivo i da Emporion usluge nisu imale 120 zaposlenih, već ih je.bilo 86. Njihove ukupne plaće ne iznose 20 milijuna kuna godišnje, koliko je govorio Vojković, već 7,5 milijuna kuna bruto, odnosno 4,5 milijuna kuna neto, što je manje od profita koje on godinama ubire od poslova s HDS-om.

Iako neke druge tvrtke iz sastava Emporion grupe, a ima ih desetak, bilježe određene rashode i gubitke na nekim drugim Vojkovićevim poduhvatima, to se ne reflektira na posao ubiranja ZAMP-ova harača, koji se odvija preko Emporion usluga. Štoviše, nakon što su mu neki drugi poslovi posustali ili propali, posao s HDS-om ostao je zlatna koka koja njegovu matičnu tvrtku Emporion održava na životu: ona je 2010. od tvrtke-kćeri Emporion usluge ostvarila 11,9 milijuna kuna prihoda, a 2011. godine 9,8 milijuna kuna prihoda, većinom na osnovu povlačenja dobiti.

Svi navedeni podaci, iako Vojković ide toliko daleko da tvrdi kako njegovi vlastiti financijski izvještaji ne odgovaraju stvarnosti, potvrđeni su mišljenjem neovisnog revizora BDO Croatia, u kojem stoji kako izvještaji Emporiona i Emporion usluga istinito prikazuju rezultate njihova poslovanja.

Vojković je prve poslove s HDS-om dobio 1992., upoznavši preko svoje sestre tadašnjeg glavnog tajnika HDS-a Ivu Josipovića, a u narednim godina između njih dvojice također se razvilo prijateljstvo. Tijekom 90-ih, dok je Josipović bio glavni tajnik, ugovor s Vojkovićem je produživan a Vojkovićeve tvrtke od HDS-a su dobivale i kredite koje je on plasirao u svoje druge poslovne poduhvate.

Nakon što je Josipović 2000. prestao biti glavni tajnik, bio je sve do izbora za predsjednika države 2009. član predsjedništva HDS-a, a zajedno s njime jedno je vrijeme u predsjedništvu bila i Vojkovićeva sestra. Tada su također sklapani ugovori s Vojkovićem, pri čemu je posljednji petogodišnji ugovor, prema kojem ostvaruje opisane profite, sklopljen sredinom 2008. godine.