Puste fraze i jaka simbolika

Usprkos gromoglasnim najavama o slamanju kičme korupciji i kriminalu, ništa se nije dogodilo nakon prve sjednice Biroa za koordinaciju službama sigurnosti, koju je sazvao prvi potpredsjednik Vlade Srbije i koordinator svih službi Aleksandar Vučić. Sjednica je održana iza zatvorenih vrata, a razgovaralo se – kako je to agenciji Tanjug izjavio Vučić (nitko drugi, pa ni republička javna tužiteljica Zagorka Dolovac, niti specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević nisu dali nikakvu izjavu) – o slučaju Agrobanke, koja “ima jaku simboliku” i u čijem slučaju se “može vidjeti kako je i na koji način došlo do propadanja države”.

Nema tko da pita

Vučić je dodao da neće biti pošteđen nitko tko je bio umiješan u tu aferu – izvučeno je više od 300 milijuna eura iz te banke – a rezultati toga bit će vidljivi već narednih dana, a pogotovo u sljedećih mjesec-dva.

Ništa konkretnije javnost nije saznala ni od premijera i ministra policije Ivice Dačića, koji najavljuje uhićenja i preispitivanje “pljačkaški obavljene privatizacije 90 posto poduzeća u Srbiji”, među ostalima i onih na koje je još prije više od godinu dana upozorila Evropska komisija. On je, kaže, i ranije govorio da sporne privatizacije treba preispitati, ali ne kaže zašto se sam – jer je i u prošloj Vladi Mirka Cvetkovića bio ministar policije – nije primio posla preispitivanja.

“Ovih dana iz Evropske komisije imamo zahteve da se ispitaju 24 sporne privatizacije u Srbiji. Tražio sam da mi odmah dostave podatke o tim privatizacijama. To je bilo i pre više meseci, kada sam prvi put saznao za njih. Znate li kada su se one dogodile: 23 od 24 privatizacije desile su se u vreme Vlade Vojislava Koštunice, jedna je bila pre te Vlade i nijedna za vreme ove Vlade. Ispitaćemo svaku od tih privatizacija, ispitaćemo ko je u njima imao kakvu ulogu. Jedva čekam da saznam ko je iza toga stajao i da vidim da ti ljudi budu i osuđeni ukoliko je bilo nepravilnosti”, izjava je iz travnja ove godine. Iako bi se lako mogla staviti u usta bilo koga iz redova novo-starih vlastodržaca, izgovorio ju je bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

Ništa od datuma

Kako on tada, tako i ovi danas govore iste fraze, jer baš nijedna od spornih privatizacija (koje su se događale za svih vlada u posljednjih više od deset godina) još nije preispitana.

Jedan od uvjeta za dobivanje datuma pregovora o pridruživanju s Evropskom unijom bilo je i to preispitivanje; EU je već najavila da ništa od datuma do kraja godine, spominje se, eventualno, iduće ljeto.

Vidjet ćemo hoće li “velikom koordinatoru” i njegovoj ekipi (u kojoj sjede još neki čija se smjena najavljuje po kuloarima) poći za rukom da bar dotad nešto učine, jer u brze rezultate malo tko vjeruje. Osim toga, mnogima se nekako čini vjerojatnijim da je tu riječ o “progonu vještica” iz bivše nomenklature, a ne stvarnom traženju krivaca za kriminal u privatizaciji.