Zalutao na Kosovo

Nova Vlada Srbije ovoga puta nema ministarstvo za Kosovo. To je detalj koji se sam po sebi može politički tumačiti na razne načine, pa i kao znak da će Srbija mijenjati dosadašnju kosovsku politiku. Umjesto ministarstva, osnovana je kancelarija za Kosovo.

Srpska napredna stranka kao kandidata za šefa kancelarije istakla je Aleksandra Vulina, vrlo živopisnu političku ličnost.

Odmah nakon izglasavanja zakona o vladi, Vulin je, da bi valjda smanjio sumnju kosovskih Srba da će izgubiti značaj u političkim odnosima u Srbiji, požurio kazati da je kancelarija zapravo isto što je i ministarstvo, samo što se tako ne zove. Posebno je naglasio da niko od zaposlenih u bivšem ministarstvu, a to su uglavnom kosovski Srbi, neće ostati bez posla.

Aleksandar Vulin je četrdesetogodišnjak koji je političku karijeru počeo u Savezu komunista – Pokretu za Jugoslaviju, gdje je došao do mjesta generalnog sekretara. Jedan je od osnivača Jugoslovenske levice, gde je bio portparol, kao i zamjenik predsjednice Direkcije JUL-a, Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića. Imao je uvijek ekscentrično ponašanje, a srpska javnost ga pamti sa Miloševićeva beogradskog mitinga, krajem 1996. godine, na koji je došao vidljivo naoružan. Pokret socijalista, čiji je predsjednik, osnovao je 2008. godine. Na proteklim izborima nalazio se na listi SNS-a, kao njihov koalicijski partner.

Odgovorni je urednik nedjeljnika “Pečat” koji je vlasništvo Milorada Vučelića, važnog čovjeka iz Miloševićeve ere i njegovog političkog gurua.

Nikada do sada nije bilo primjetno da je pokazivao, osim načelno, ikakav interes za Kosovo, ako se interesom ne zove tvrd, nacionalni stav. U detalje vrlo kompleksnih odnosa među različitim zajednicama na Kosovu, pa i među kosovskim Srbima, teško da je upućen.

Reakcije sa terena

Srbi južno od Ibra su veoma zabrinuti, najprije zato što se ukida ministarstvo, a potom ih jako smeta što na čelu kosovske kancelarije nije neko sa Kosova. Čak je iz kosovske organizacije SPS-a poslat ogorčen protest u vezi Vulinovog postavljenja, pa se traži da to bude Zvonimir Stević, doskora državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i provjereni SPS kadar sa juga Kosova. Neka udruženja građana iz srpske zajednice na jugu Kosova čak poručuju da će doći u Beograd da protestuju.

Potpuno drugačije reakcije imaju Srbi na sjeveru Kosova. Oni nemaju ništa protiv Vulina i poručuju “da nije važno ko je odakle, nego koliko je sposoban”. Iz tih potpuno različitih reakcija može se čitati da Srbi sa sjevera procjenjuju da će Vulin raditi na podjeli Kosova, a ovi na jugu se baš toga boje.

Kakva će biti politika novog predsjednika i nove Vlade spram Kosova, teško je zaključiti. Do sada se oko toga ne vidi neki jasan plan i koncept. Iz izjava predsjednika Tomislava Nikolića moglo bi se zaključiti da će insistirati na podjeli. I sam premijer Ivica Dačić je to više puta kazao. Nikolić namjerava tražiti koncenzus političkih stranaka oko Kosova, ali još nije ponudio nikakav sadržaj. Spoljne okolnosti su takve da je podjela malo ili gotovo nikako vjerovatna, a dogovor sa Albancima oko toga nemoguć.

Međunarodni faktori traže ubrzavanje dogovora i potpunu normalizaciju odnosa, a iz Beograda se čuju proturječni odgovori. No, za naredna dva do tri mjeseca, stvari će biti mnogo jasnije. Moći će se zaključiti ide li se ka rješenju ili se nastavlja politika tapkanja u mjestu, ustanovljena za Tadićeve ere.