Balkan prolaz

STATUS

Kako se približavaju izbori, situacija u Crnoj Gori postaje sve napetija. Crnogorske vlasti su zaprijetile pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da će nakon izbora zabraniti njeno djelovanje ukoliko se ne registrira kao nevladina organizacija. Prema medijskim izvještajima, zabrana djelovanja podrazumijeva da bi mitropoliji bila oduzeta imovina. Mediji podsjećaju na sporazum koji su nedavno potpisale Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) prema kojem su svi, uključujući i vjerske zajednice, u obvezi da poštuju zakone i Ustav Crne Gore. Beogradska “Politika” navodi kako je najnovija prijetnja u tom smislu i najava donošenja novog zakona kojim će DPS i SDP insistirati da se pravno uredi status crkvene imovine. Funkcioner DPS-a Miodrag Vuković potvrdio je da Vlada priprema novi zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica “jer je postojeći star i potrebno ga je uskladiti sa Ustavom”. “U Crnoj Gori imamo problem, jer je neregularno stanje kada je način ispoljavanja pravoslavne vere u pitanju. Ovde funkcioniše jedna crkva koja nije registrovana u Crnoj Gori, već u stranoj državi i samim tim ima status strane organizacije koja poseduje sve sakralne objekte koji pripadaju crnogorskom pravoslavlju”, rekao je Vuković za “Politiku”, naglašavajući da “s druge strane, postoji crnogorska pravoslavna crkva koja funkcioniše kao nevladina organizacija i postoji spor između te dve crkve i to treba regulisati”.

SKEPSA

Prema pisanju ljubljanskog “Dnevnika”, povjerenje građana Slovenije u zajedničku europsku valutu – euro – sve je manje, kao i u EU u cjelini. Dnevni list je objavio anketu prema kojoj bi danas – ako bi se odlučivalo o ulasku u EU na referendumu – tek 51 posto Slovenaca bio za EU, dok bi protiv bilo 41 posto. Prije devet godina, u aprilu 2003, rekordnih 89,64 posto slovenskih birača zaokružilo je “da” na referendumskom listiću. Prošle je godine broj zagovornika EU-a spao na 63,5 posto. “Dnevnik” navodi da je više od polovice Slovenaca sada zabrinuto za sudbinu svojih štednih uloga u domaćim bankama jer su, kako piše list, kontaminirane lošim kreditima čija se visina procjenjuje u rasponu od 3,5 do čak sedam milijardi eura. Anketa ljubljanskog lista pokazala je da na krizu osjetljivije reagiraju mladi, a posebno žene, kod kojih je stupanj nepovjerenja u europske ustanove znatno veći nego kod muške populacije. Kad bi se danas ponovio referendum o ulasku Slovenije u EU, 41 posto žena glasovalo bi za, a 48 protiv, a u euro kao zajedničku europsku valutu vjeruje samo 35 posto Slovenki, navodi “Dnevnik”.

GARDA

Nekoliko stotina aktivista više organizacija mađarske ekstremne desnice koju predvodi partija Jobik, proslavili su prošloga vikenda petu godišnjicu osnivanja paravojne Mađarske garde, zvanično raspuštene 2009. godine. Kako prenose domaće agencije, ta garda je osnovana 2007. radi “odbrane Mađarske na fizičkom, moralnom i intelektualnom planu”. Pošto je raspuštena, iz nje je nastalo nekoliko drugih, sličnih ekstremno-desničarskih militantnih organizacija. Današnji štovatelji garde u crnim su uniformama, poput onih koje su tokom Drugog svjetskog rata nosili mađarski nacisti, paradirali centrom Budimpešte, no unatoč tome mediji su javili da je “skup ipak protekao bez incidenata”. Policija je prvobitno bila zabranila skup, ali ga je sud nakon žalbe organizatora dozvolio. Na izborima 2007. Jobik je sa 17 posto osvojenih glasova postao treća najjača stranka u Mađarskoj.

MARIBOR

Istraga oko Nove kreditne banke Maribor pretvara se u pravu regionalnu aferu. Prošle sedmice su, zbog sumnje na koruptivne poslove sa Hrvatskom, već uhapšene tri osobe. Slovenska Generalna policijska uprava i Policijske uprave Maribora i Celja potvrdile su da sprovode mjere u okviru opsežne međunarodne kriminalističke istrage protiv privrednog kriminala, kojima rukovodi specijalizirano Državno tužilaštvo. Prema pisanju srbijanskih medija, provjerava se niz sumnji na počinjena krivična djela zloupotrebe službenog položaja i prava, zatim zloupotrebe povjerenja prilikom obavljanja privredne djelatnosti, ali i pranja novca. Pored istrage u sjedištu NKBM-a u Mariboru, kućne pretrage su sprovedene i u Hrvatskoj, na području Zagreba i Zadra. Agencije prenose da je tim istražitelja u pretraživao kuću donedavnog predsjednika uprave NKBM-a Matjaža Kovačiča koji je, navodno, od septembra trebao postati direktor prodaje u Gorenju u Srbiji. Prema prvim procjenama, sumnja se da je slovenska banka oštećena za 30 milijuna eura, navodi Al Jazeera Balkans.

PRIVILEGIJE

Prošloga petka se pred makedonskim Sobranjem našao sporni zakon koji regulira prava pripadnika makedonskih oružanih snaga i njihovih porodica, koji je izazvao ozbiljnu krizu u makedonskoj Vladi između vladajuće stranke VMRO-DPMNE i njenog koalicionog partnera Demokratske unije za integraciju (DUI) iz redova albanske manjine. Balkanska istraživačka reporterska mreža, BIRN, javlja da je u DUI-u zaprijećeno da će napustiti koaliciju ako se ista prava ne prošire i na albanske pobunjeničke snage koje su se borile u sukobima 2001. godine. “Ako naši amandmani ne budu prihvaćeni, a zakon o snagama bezbednosti bude usvojen, uzećemo u razmatranje sve opcije koje imamo na raspolaganju”, rekao je portparol DUI-a Bujar Osmani. BIRN podsjeća kako nacrt spomenutog zakona osigurava širok raspon privilegija za pripadnike oružanih snaga koji su se borili 2001. godine, njihove porodice, kao i borce pale u sukobima. On obuhvata period između 1. januara i 3. decembra 2001. i odnosi se na sve koji su učestvovali u odbrani zemlje. Među te povlastice spadaju besplatna zdravstvena zaštita, pravo na zaposlenje, pravo na besplatno školovanje, smještaj i porodične penzije, kao i razne druge finansijske nadoknade, počasti, odlikovanja i drugo. Zakon, međutim, posebno ističe da pripadnici paravojnih formacija nemaju prava na iste privilegije.

Kriza u albansko-makedonskim odnosima manje-više ne prestaje, a najnoviji politički incident se dogodio prije dvije sedmice, kada je ministar odbrane Fatmir Besimi, u društvu drugih ministra albanske nacionalnosti i lica u vojničkim uniformama, položio cvijeće na spomenik albanskim pobunjenicima stradalim u sukobu 2001. u Slupčanima kod Kumanova, što je razbjesnilo mnoge Makedonce. VMRO-DPMNE je najavio da će podnijeti na usvajanje nacrt zakona koji povećava prava i privilegije pripadnicima makedonske vojske.