Balkan prolaz

HUMANIST

Nakon što je Internacionalna liga humanista dodijelila nagradu načelniku Prijedora Marku Paviću za “postignute rezultate u radu i razvoju lokalne samouprave u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”, reagirali su Pavićevi sugrađani, predstavnici bošnjačkih žrtava rata i članovi njihovih porodica, zaprepašteni odlukom da se nagradi gradonačelnik Prijedora. Naime, predstavnici žrtava tvrde da upravo Pavić pokušava onemogućiti svaki pokušaj obnove suživota u Prijedoru, podsjećajući kako je baš na njegovu inicijativu Skupština opštine Prijedor ovog ljeta donijela odluku kojom je uskraćeno finansiranje svim bošnjačkim i hrvatskim nevladinim organizacijama koje su bile uključene u obilježavanje 20 godina od zločina počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u tom gradu. Zinaida Hošić, zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću naroda Republike Srpske, kazala je kako joj nije jasno na osnovu čega je Pavić odlikovan. “Činjenice na terenu oslikavaju jednu drugačiju sliku Prijedora u kojem se drastično krše odredbe Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi na štetu bošnjačkog i hrvatskog naroda, a kojim je predviđeno da nacionalna struktura zaposlenih u organima lokalne uprave i javnim preduzećima i ustanovama odgovara popisu stanovništva iz 1991. godine. U Prijedoru je po tom popisu živjelo 47 posto Bošnjaka, a danas ih u tom gradu živi preko 18.000, a manje od pet posto zaposleno je u opštini, školama, bolnicama i ostalim preduzećima koja se finansiraju iz opštinskog budžeta”, kaže Zinaida Hošić.

DOBROVOLJCI

Al Jazeera Balkans podsjeća da ni sedam godina nakon pokretanja istrage, još uvijek nema informacija o učešću Grčke dobrovoljačke garde koja se borila na strani Vojske Republike Srpske u ratu u BiH. Naime, tokom rata u Bosni i Hercegovini jedinica poznata kao Grčka dobrovoljačka garda borila na strani Vojske Republike Srpske, a davno su obznanjeni dokazi da su pripadnici te jedinice bili prisutni u Srebrenici na dan okupiranja tog grada, 11. jula 1995. “Bili su tretirani kao heroji. Bili su cijenjeni i niko ih, ni u jednom trenutku, nije pokušao spriječiti. Ni u jednom trenutku grčko pravosuđe se nije sjetilo da pokrene istragu protiv njih. Ne nužno protiv njihovog ličnog učešća i zločina, već zbog njihovog znanja o potencijalnim zločinima, tako da bi Grčka mogla pomoći Haškom sudu u istragama”, kaže Takis Michas, grčki novinar, koji godinama istrajava na ovoj priči. S druge strane, bivši grčki dobrovoljac, označen imenom Kiriakos, koji danas živi u Kavali, tvrdi da Grčki dobrovoljci, iako jesu bili u Srebrenici, nisu učestvovali u borbama. “Dok su se odvijale borbe, jedna mala grupa Grka ušla je u grad i postavila grčke zastave. Nazvali su me i sve mi ispričali. Bilo je značajno za Srbe da okupiraju Srebrenicu. Ali, Grci nisu učestvovali u samim borbama”, tvrdi ovaj bivši dobrovoljac. Grčki ambasador u Sarajevu Karolos Gadis, upitan o izostanku rezultata istrage o dobrovoljcima koji su iz njegove zemlje dolazili na bosansko ratište, odgovorio je kako je “dobro poznato da je Helenska država u više navrata nedvosmisleno osudila strašan masakr počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici”. “To je gnusan čin u historiji čovječanstva, nešto što se nikada nije trebalo dogoditi i što se ne smije ponoviti. U skladu s tim, Grčka svake godine odaje počast i sjeti se svih nevinih žrtava te tragedije. Na komemoraciji 15-godišnjice tog masakra grčki ministar vanjskih poslova osudio je taj gnusan zločin i položio vijenac. Grčka je uvijek bila i nastavit će biti istinski prijatelj Bosne i Hercegovine”, rekao je Gadis.

KRVARENJE

Od ove sedmice u Srbiji će porez na dodanu vrijednost iznositi 20 umjesto dosadašnjih 18 posto, objavila je Vlada Srbije. Viši PDV počet će se zvanično obračunavati od oktobra, a srbijanska vlada se nada da će tako pokriti zjapeću rupu u proračunskom deficitu, za šta će ove godine biti potrebno rekordnih 4,4 milijarde eura. Regionalne agencije su prenijele izjavu srbijanskog ministra finansija i ekonomije Mlađana Dinkića da bi “svako odgađanje fiskalne konsolidacije Srbiju za godinu do dvije dovelo u situaciju sličnu Grčkoj” te da će usvojeni paket mjera omogućiti smanjenje proračunskog deficita sa 7,1 posto BDP-a na 6,7 posto do kraja ove godine. Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je da će parlament paket mjera usvojiti već sljedeće sedmice, čime će se, prema njegovim riječima, zaustaviti krvarenje. Dačić je izjavio i da se Srbija mora zaduživati jer treba potaknuti proizvodnju i zato je potrebno razgovarati s MMF-om, čiji predstavnici ove sedmice stižu u Beograd, te s drugim svjetskim finansijskim institucijama, kao i s Rusijom i Kinom.

STATUS

Albanija je ostvarila napredak u ispunjavanju potrebnih uslova i dobivanje statusa kandidata za članstvo u EU je dostižan korak, izjavio je nedavno predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso. On je u Bruxellesu, nakon sastanka sa albanskim predsjednikom Bujarom Nišanijem, rekao kako je uvjeren u evropsku perspektivu Albanije i dodao da je ohrabren dosadašnjim koracima te zemlje. “Albanija je zaista napredovala i vjerujem da su dobri izgledi da se nastavi napredak u 2012. godini, a status kandidata je dostižan. Sada je na vama da uradite ono što je neophodno, uz našu pomoć, kako bi Albanije dalje napredovala u procesu eurointegracija”, rekao je Barroso. Uz to, naglasio je da Tirana na tom putu može računati na podršku Europske komisije kao svog partnera. Barroso je naveo i da je za albanske vlasti ključno ispunjavanje 12 prioriteta, koje je Evropska komisija navela u svom izvještaju iz 2010. godine, a posebno onih koje se tiču vladavine prava, reforme javne administracije i poštivanja osnovnih ljudskih prava.