Državna pljačka banke, drugi deo

Čelnici Agrobanke su na “lepe oči”, potpomognuti kumovskim, rođačkim i partijskim vezama, napravili dug veći od 300 miliona evra. U protekle tri nedelje, otkako je afera dospela u javnost, rasla je zvanična lista dužnika banke, a raste i broj uhapšenih. Neke je možda iznenadila činjenica da su se na listi našli i fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan, kao i Fudbalski savez Srbije, ali taj neko verovatno i dalje živi u svetu meda i zeka jer sport, a posebno fudbal, odavno je sjajno mesto za ispiranje novca, kao i za ozvaničenje svih nelegalnih poslova. Za sada nema naznaka da bi neko mogao i odgovarati, ali trebalo bi dodati da je jedna od kompanija koja se spominje kao “uzimalac” kredita Zekstra, koja je u vlasništvu aktuelnog predsednika FK Partizan, Dragana Đurića.

Osim njega, zanimljivost je da su na toj listi i Vojin Lazarević, balkanski mag od struje i to sa svojom firmom Rudnap, kao i Miroslav Bogićević sa Farmakomom. Bogićević nam je poznat iz teksta “Odjeci i reagovanja” (br. 658), gde se spominjao kao skriveni novi vlasnik 50 odsto dnevnika “Politika”.

Kao dokaz da se u ovom slučaju zaista misli ići do kraja, Aleksandar Vučić, koji je kao potpredsednik Vlade zadužen za raščišćavanje korupcijskog đubreta, ističe hapšenje Radoslava Sekulića, vlasnika Habitfarma, i to najviše zato jer je Sekulić izašao ispod šinjela Socijalističke partije Srbije. Pored njega uhapšen je i njegov sin, kao i još nekolicina osoba koje se sumnjiče za zloupotrebu kredita dobivenih od Agrobanke u iznosu od 40 i 50 miliona evra. Navedene su kompanije Svisfarmacija, Svisintermedikal, Produkt trejd, Vestern stajls, Luton i Novi dani. Ono što je bitno je hapšenje procenitelja Stojana Stojanova i Zvezdana Damjanovića, koji su osumnjičeni za lažne procene izveštaja banke. Njihovo saslušanje se tek očekuje.

U međuvremenu, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za petero osumnjičenih u aferi Agrobanka, dok će petero osumnjičenih biti u kućnom pritvoru, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević. Korak dalje jeste napravljen, a ključno pitanje je koliko ih još ima. Sanaderizacija Srbije? Čak i od takve farse Srbija je još daleko.