Kult ličnosti

PABLO PICASSO bit će predstavljen svojim radovima ove jeseni u Zagrebu, najavljuju iz Galerije Klovićevi dvori. U istoj galeriji vidjet ćemo još izložbu video-portreta Roberta Wilsona, koncepcijsku izložbu “Refleksije vremena 1945 – 1955” i radove Julija Klovića. U Galeriji PM za prosinac je najavljeno predstavljanje monografije Jagode Kaloper, ispred zgrade Doma HDLU-a članovi britanskog umjetničkog kolektiva Giant Robots izložit će gigantsku skulpturu od recikliranog materijala, a u galeriji Prsten krajem godine održat će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Marijana Crtalića. Od 4. do 23. rujna Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u Meštrovićevom paviljonu u Zagrebu organizira tradicionalnu manifestaciju 31. Salon mladih, dok Muzej suvremene umjetnosti sezonu započinje 2. rujna skupnom izložbom u NO galeriji pod nazivom “Umjetnik na odmoru”.

ZORAN FERIĆ I IVICA ĐIKIĆ ušli su među petoricu finalista nagrade “Meša Selimović” koja se tradicionalno u rujnu dodjeljuje u Tuzli. Riječ je o uglednoj regionalnoj nagradi za roman koja se dodjeljuje u sklopu susreta “Cum grano salis”. Ferić je finale izborio nagrađivanim romanom “Kalendar Maja”, dok je Đikić u uži izbor ušao zahvaljujući romanu “Sanjao sam slonove”, koji je osvojio nagradu T-portala. U finalu su i romani “Mein Kampf” Svetislava Basare, “Bernardijeva soba” Slobodana Tišme i “Knjiga o Uni” Faruka Šehića. Članovi žirija koji će odlučiti o pobjedniku su Zdenko Lešić (predsjednik), Predrag Matvejević, Mirjana Đurđević, Irfan Horozović i Andrej Nikolaidis.

BILJANA SRBLJANOVIĆ, najpoznatija i najizvođenija suvremena dramska spisateljica s ex-jugoslavenskih prostora, autorica je drame “Beogradska trilogija” koja će 7. rujna biti premijerno izvedena na sceni 4th Street Theatrea u New Yorku. Taj je komad bio njezin diplomski rad, govori o posljedicama neprestane devastacije kulture i društva u poslijeratnoj Srbiji, a prvi je put u Beogradu odigran 1997., u režiji Gorana Markovića. U SAD-u je prvi put bio postavljen 2004. u Washingtonu, u režiji Roberta McNamare. Novu verziju “Beogradske trilogije” režira Joanna Nastassja Kastratovic, a u predstavi igra i Sawyer Avery, sin poznatog redatelja Stevena Spielberga.

SEAD ĐULIĆ, direktor Mostarskog teatra mladih 1974, organizator je Mostarskog teatarskog festivala koji se ovih dana održava u ovom gradu. Pod sloganom “Mostaru treba eMTeeM”, festival želi pokazati da Mostar nije mrtav grad te da različite autorske poetike mogu izraziti snagu pobune protiv lošeg stanja kulture u Bosni i Hercegovini. Festivalski program obuhvaća predstave MTM-a “Rekvijem za ljubav”, “Srebrenice nije bilo” i “Oda radosti”, zatim “Pismo iz 1920.” kazališta iz Zenice u režiji Olivera Frljića, “Mostove” Akademskog pozorišta iz Niša i “S ljubavlju iz Beča” u produkciji kulturnog centra iz Kumanova. U završnici će biti izvedena i interaktivna forum-predstava o diskriminaciji Roma “Ali ja je volim” mostarskog Centra za dramski odgoj.

NEVILLE TRANTER, jedan od najvećih svjetskih lutkara, sudionik je 45. Međunarodnog festivala kazališta lutaka PIF, koji se u Zagrebu održava od 4. do 9. rujna, s predstavom “Punch i Judy u Afganistanu”. Dolaze i bjeloruska lutkarska zvijezda Oleg Žjugžda, španjolski lutkarski virtuoz Jordi Bertran, potom jedno od najboljih kazališta crnog teatra na svijetu, Black Light Theatre Srnec iz Praga, zatim kazališta iz Varne i Sofije, te Rusi s lutkarski vrlo promišljenom predstavom “Susjedi” kazališta iz Krasnojarska. Za ulični program ove su godine zaduženi Zli bubnjari, Triko cirkus teatar, Konrad Fredericks i Opera na Mala iz Sao Paola. Skromnu hrvatsku produkciju predstavljat će naša prva diplomirana lutkarska redateljica Tamara Kučinović s dvije predstave, dok treću potpisuje Rene Medvešek.

TERRENCE MALICK sudionik je tekućeg filmskog festivala u Veneciji, čiji novi film “To the Wonder” mnogi smatraju jednim od ozbiljnih kandidata za glavnu nagradu Zlatni lav. Tu su i filmovi “Master” Paula Thomasa Andersona, “Django Unchained” Quentina Tarantina, “Passion” Briana de Palme… Indijska redateljica Mira Nair, dobitnica Zlatnog lava 2001. za film “Monsoon Wedding”, ove je godine došla s ostvarenjem “The Reluctant Fundamentalist”, dok je prva saudijska redateljica Haifa al-Mansur sa svojim filmom “Wadjda” u Veneciji doživjela prave ovacije. Direktor Festivala Alberto Barbera najavio je kako će ove godine broj filmova biti daleko manji nego posljednjih godina. “Nikako mi se ne sviđa ideja da naš festival postaje iz godine u godinu sve veći i veći, kao u Cannesu i Berlinu. Mislim da na taj način ne činimo dobro za razvoj kvalitetnog filma”, rekao je Barbera.

PAUL AUSTER, jedan od najznačajnijih suvremenih američkih pisaca, autor je novog romana “Sunset Park” koji je nedavno u hrvatskom prijevodu izdao zagrebački Profil. U novom romanu Auster dublje zalazi u unutrašnjost “nevidljive Amerike”, u srce tame neoliberalnog poretka, prikazujući zemlju u recesiji i općoj osiromašenosti, poharanu raznim ekonomskim, bankovnim i državnim politikama; zemlju u rasapu zbog nezaposlenosti, ovrha i ogorčenosti ljudi; Ameriku kakva u oficijelnim područjima politike, medija, pa ni književnosti još nije jasno reprezentirana. To literarno moćno skeniranje američke društvene panorame s njezinim psihosocijalnim anomalijama razlog je zašto je ovaj roman u američkoj kritici nazvan “literarnom prekretnicom” i prvim “postrecesijskim romanom”.