Mi smo ovdje samo zbog para (za Tustu)

Pjevač KUD Idijota Branko Črnac Tusta već se godinu i pol bori s karcinomom, a kako se širi njegova bolest, tako se širi i front za pomoć: nakon Uljanika u Puli, u beogradskom Gun klubu 26. i 27. septembra održat će se humanitarni koncert pod nazivom “Mi smo ovdje samo zbog para (za Tustu)”.

Sve je počelo baš po danima kad su KUD Idijoti obilježavali 30 godina postojanja. Tusta je obolio, pa su koncertni planovi pali u drugi plan i evo, ima već godinu i pol dana kako Tusta uglavnom šuti, a drugi pjevaju. A to mu baš nije lako, jer on je pjevao i onda kad su topovi grmjeli i kad je većina šutjela. Tih devedesetih stvorili su i neformalnu punk himnu “Glupost je neuništiva”. Tustin glas, zvuk Saletove gitare, Fritzovog basa i Pticinog bubnja dopirao je do fanova neformalnim kanalima. Valja se sjetiti da su KUD Idijoti bili prvi bend iz Hrvatske koji je svirao u Srbiji nakon deset godina pauze. Povratak je uslijedio 2000. godine, baš nakon Miloševićevog pada, kad su rasprodali novobeogradsku Halu sportova.

Tustino liječenje, prema njegovom priznanju, košta mjesečno oko 6.000 kuna. HZZO pokriva samo troškove kemoterapije, dok su lijekovi za podizanje imuniteta Tusti i porodici na duši. Prvo su njegovi prijatelji organizirali koncert pod nazivom “Svi za Tustu” u klubu Uljanik, gdje se okupilo oko 1.500 Puležana, a akcija prikupljanja novca nastavlja se u Beogradu. U međuvremenu, Tustino stanje se znatno pogoršalo. Motiv za organizaciju koncerta je i loš tretman koji ima u jednoj bolnici u Zagrebu gdje, bez obzira na težinu bolesti, redovno čeka na tretmane zračenjem.

Sve je poteklo od jednog fana koji je, čuvši za Tustine probleme, kontaktirao Petra Janjatovića, a on je u suradnji s kolegom Goranom Tarlaćem doradio ideju o dvodnevnom humanitarnom koncertu. Prvi dan nastupaju Dža ili Bu, Električni orgazam, Disciplin A Kitschme i Partibrejkers, a sljedeći Horkestar, Atheist Rap, Rambo Amadeus, Kanda, Kodža i Nebojša i KBO.

Cijena karte za svaki dan je po 1.000 dinara, što je nešto manje od deset eura, dok će na dan koncerta biti 1.200 dinara. Ljubitelji KUD Idijota moći će kupiti i fotografije dvoje beogradskih rock fotografa, Stanislava Milojkovića i Anamarije Vartabedijan, koji su se za ovu priliku odrekli zarade, baš kao i sami bendovi.