Mržnja i nasilje u Podgorici

Grupa navijača fudbalskog kluba Budućnost “Varvari” u noći između 9. i 10. septembra u Podgorici divljački je pretukla reditelja spota “Mi smo dio ekipe” Danila Marunovića, glumca u spotu Todora Vujoševića i novinara Mirka Boškovića. Za sada su privedeni i pušteni Draško Mirković i Nikola Ražnatović, a kako bi drama prerasla u grotesku osumnjičeni su podnijeli krivičnu prijavu protiv pretučenog Vujoševića.

Tokom prebijanja navijači su psovali žrtve i govorili da će ubiti i njih i sve pedere. Kada su vidjeli da Bošković leži na zemlji i obilno krvari, pobjegli su trčeći prema glavnom trgu, preko obližnjeg parkinga.

Osumnjičeni Nikola Ražnatović ispričao je u policiji da je Vujošević započeo tuču i da ga je prvi udario nanijevši mu ozbiljne tjelesne povrede. Po riječima osumnjičenih, sve što se kasnije dešavalo je klasična samoodbrana jer su oni bili napadnuti. Nakon saslušanja u policiji, privedeni su pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode.

Očevidac cijele priče navodno je bila novinarka TV Vijesti Dijana Drobnjak, koja je suspendovana jer je, kako se sumnja, bila u navijačkoj grupi koja je napala Marunovića, Vujoševića i Boškovića. Ona je odmah nakon incidenta izjavila da je tuču započeo Vujošević, a njenu priču su nakon privođenja potvrdili i osumnjičeni.

Centar za građansko obrazovanje CGO i LGBT Forum Progres najoštrije su osudili brutalni napad na spomenutu trojicu te zahtijevaju od državnih organa da u konkretnom slučaju bude potvrđena zakonska svrha utvrđenih krivičnih sankcija, a LGBT zajednici i svim osobama koje kroz svoje stvaralaštvo podržavaju ravnopravnost u Crnoj Gori bude omogućen siguran i dostojanstven život. Pored brojnih nevladinih organizacija, oglasila se i crnogorska Vlada koja je takođe osudila ovaj zvjerski napad.

Navijačka grupa “Varvari” ogradila se od cijelog događaja ističući kako im je sve podmetnuto, ali nisu izostavili niz uvrjedljivih kvalifikacija na račun gay populacije u Crnoj Gori. Spot o LGBT pravima u kome se dva glumca ljube proslavljajući pogodak fudbalske ekipe odmah nakon emitovanja prošle godine izazvao je podijeljene reakcije u crnogorskom društvu. Zbog anonimnih prijetnji koje su dvojica glumaca iz spota primili neposredno nakon prikazivanja, ekipa na čelu sa režiserom nakratko je bila napustila Podgoricu.