Politički protivnici kao komunalci

Iako je Vlada Srbije formirana prije više od mjesec dana, još se uvijek preslaguju razne općinske vlasti, kao i vlast u Novom Sadu, pa se još ne zna koliko je stranačkih kadrova iz bivših “slagalica” ostalo bez dosadašnjeg angažmana. U svakom slučaju, naprednjaci Aleksandra Vučića i socijalisti Ivice Dačića bilježe nagli rast svoga članstva, dok demokrati Borisa Tadića – prema tvrdnji medija – ove godine bilježe tek četiri tisuće novopridošlih članova, vjerojatno prije nego što su propali na izborima.

Ne zna se još tko je – osim bivših ministara i njihovih timova – otišao iz državnih i inih struktura, ali je činjenica da su najnapadaniji bivši premijer Mirko Cvetković zbog afere Agrobanka (upravo su u tijeku uhićenja i istraga) i bivši ministar okoliša Oliver Dulić, čiju je akciju “Očistimo Srbiju” upravo prekinula nova ministrica energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović, koja je ustvrdila da je novac netransparentno trošen i da je cijela ta akcija, pokrenuta u ožujku 2009, bila u funkciji PR-a jedne osobe, ministra Dulića, već ranije optuživanog da se razbacuje novcem poreznih obveznika. Plan je njenog ministarstva, rekla je ministrica Zorana Mihajlović, da “zaista, u realnosti, a ne marketinški, čiste Srbiju”.

Veliko spremanje Kuršumlije

S druge strane, jedno čišćenje u Srbiji diglo je pravu buku u javnosti proteklih dana: riječ je o Kuršumliji, mjestu na jugu Srbije (nešto manje od 13.000 stanovnika), u kojem je “brigadir” Radovan Raičević organizirao akciju, koja je počela prije 20-ak dana, u koju je uključio općinske zaposlenike. Navodno, samo članove Demokratske stranke i Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića (inače ministra financija i ekonomije) već danima tjera da “čiste površine koje komunalno poduzeće ne može očistiti”, uglavnom travu i korov pokraj rijeka i puteva, za što su “angažirani radnici koji nisu bili uopće ili su bili nedovoljno uposleni u javnim poduzećima i lokalnoj upravi”.

Najprije se u medijima podigla buka, onda je isti Raičević negirao da tjeranje administracije na čišćenje Kuršumlije ima bilo kakvu političko-partijsku pozadinu, a kamoli da je riječ o revanšizmu (“Ne zanima me tko je u kojoj partiji, demokratskoj, naprednoj, fašističkoj…”, izjavio je). Tijekom vikenda stvar se zamalo smirila, jer je priopćeno da je nakon razgovora Raičevića, “koordinatora na projektu čišćenja grada” i prvog potpredsjednika Vlade Aleksandra Vučića odlučeno da se akcija prekine i da se uputi javna isprika svima koji su bili prisiljeni u njoj sudjelovati. Nakon toga, slijedi obrat: predsjednik Općine Kuršumlija Rodoljub Vidić kaže da nikakvih razgovora i konzultacija nije bilo, da akcija nije obustavljena, da ona “nema veze s partijskim zavrzlamama, kao što se digla prašina”, te je za 15. rujan namjerio organizirati “jednu veliku akciju čišćenja grada”, u kojoj će sudjelovati – svi radnici općine.

Prisilni radnici, koji kukaju već danima da je u Kuršumliji na djelu “suvremeni Goli otok”, odlučili su zatražiti hitan prijem kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, tvrdeći da im je situacija nepodnošljiva, jer im se svakodnevno prijeti novim kaznama, pogotovo nakon što su s cijelom pričom izašli u medije. Siniša Vacev, član URS-a, inače radnik lokalnog sportskog centra, kaže: “Svaki dan imamo nove kazne zbog davanja izjava novinarima.” Dodaje da će predsjednika upoznati s problemom i zatražiti da “po hitnom postupku zaustavi ovaj politički teror i iživljavanje nad njima”.

Rasistička obrana

Kako god, dosad se iz oporbenog tabora oglasila jedino potpredsjednica DS-a Jelena Trivan; bilo bi bolje da nije. Pozivajući zaštitnika građana, inspekciju rada i lidere stranaka čiji funkcionari provode “torturu nad političkim neistomišljenicima”, ona navodi doslovno: “Članovi i simpatizeri DS-a i URS-a u Kuršumliji su ovih dana prisiljeni da čiste grad, da obavljaju poslove na kojima nisu zaposleni i bez ikakvog rješenja, sistematizacije ili pravnog akta rade poslove namijenjene ponižavanju i ugrožavanju ljudskog dostojanstva.”

Poslovi namijenjeni ponižavanju i ugrožavanju ljudskog dostojanstva? Rasna i klasna uvreda: zna se tko čisti ulice srbijanskih gradova (poniženi i ugroženi), a zna se i to da su za pripadnike stranaka, pogotovo ako su na vlasti, namijenjeni bolji poslovi. Bit će da bi i u takvom svjetonazoru Jelena Trivan i njeni partijski drugovi i drugarice mogli naći jedan od razloga što su izgubili izbore.