Pozitivna ili negativna Crna Gora?

Gotovo neprimjetne novine na političkoj sceni u Crnoj Gori dovešće građane u istu situaciju kao na izborima ranijih godina. Istraživanja javnog mjenja pokazuju naklonost građana prema istom, tako da se teško može stvoriti prostor za promjenu.

Opozicija koja je pokušala da se ujedini u Demokratski front, čiji je osnivač bivši Miloševićev ambasador u Rimu Miodrag Lekić, došla je do tačke pucanja, kada se Socijalistička narodna partija počela premišljati. Predsjednik te stranke Srđan Milić želi samostalan nastup na izborima, a tome se protive funkcioneri drugog krila koji su za zajednički nastup svih opozicionih partija. Rezultat sukoba je formiranje paralelnih odbora te stranke. Cijepanje i mimoilaženje u idejama nije novina u SNP-u, a ostaje nepoznato kome je u interesu da opozicija ostane neujedinjena. U javnost je plasirana priča da je dijeljenje u najvećoj opozicionoj partiji u Crnoj Gori zapravo uvijek postojalo i da je nastala kao otcijepljeno krilo Demokratske partije socijalista 1997. godine.

Kao već iskusna na vlasti, koalicija DPS-SDP ne uzbuđuje se mnogo oko svojih protivnika, ali samim biranjem termina za izbore jasno je objelodanila strah od već istrošenih i prevarenih birača, pa se početak oktobra učinio kao dobar trenutak. Kraj turističke sezone svakako zvuči bolje od proljeća kada će građani biti možda biti malo svjesniji nižeg standarda i praznijeg džepa.

Jedina novina na ovogodišnjim parlamentarnim izborima biće partija Pozitivna Crna Gora, koja je iskoračila sa toliko pozitivnim idejama da je mnogi smatraju DPS-vom mlađom sestrom. Njeni čelnici odbacuju te spekulacije i tvrde da su oni partija sa jasnim stavovima i da ne pripadaju vladajućim strukturama. Tvrde kako će se boriti za ravnopravnost svih, za državne simbole i za iskorjenjivanje korupcije.

Da li će izbori 2012. godine biti deja vu prethodnih ili će doći do nekih promjena, još je neizvjesno. U javnosti preovladava mišljenje da će Milo Đukanović ipak pobijediti.