Rabljena sedmica

GRIJANJE

Hrvatska elektroprivreda, odnosno njezina tvrtka Toplinarstvo, poslala je zahtjev regulatornoj agenciji i upravama šest hrvatskih gradova (Zagreb, Velika Gorica, Sisak, Zaprešić, Samobor i Osijek) da se odobri povećanje cijene grijanja za trideset i sedam posto. Građani su očajni, sindikati negoduju, gradonačelnici ne misle dati suglasnost, a premijer Milanović i potpredsjednik Vlade Čačić uvjeravaju da je poskupljenje neizbježno zbog golemih dugova u koje je HEP Toplinarstvo dospjelo zbog političke kontrole cijena grijanja, odnosno zbog politički motiviranog kupovanja socijalnog mira preko leđa spomenute državne tvrtke.

“Kad bi se, recimo, otpustili svi radnici HEP Toplinarstva – to bi iznosilo samo 5,5 posto cijene grijanja, a ovdje se radi o pomaku od 37 posto. Bezobrazna je laž govoriti da HEP treba racionalizirati sebe kako ne bi bilo poskupljenja…”, rekao je Čačić i nastavio: “Tamo gdje gradovi vode toplane, situacija je ovakva: Split ima u ovom trenutku 2,5 puta veću cijenu od svih gradova u kojima toplane vodi HEP. Varaždin ima tri puta veću cijenu, Vukovar dva puta, Virovitica također dva puta, Rijeka više od tri puta, Vinkovci tri puta, Karlovac i Požega također tri puta veću cijenu grijanja od HEP-ove. Kada HEP poveća cijenu, još uvijek će to biti u prosjeku dva puta manja cijena od lokalnih toplana.” Nije nekakva utjeha građanima, ali ne bi trebalo podcijeniti ove Čačićeve brojeve.

UGOVOR

Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak otkazala Temeljni kolektivni ugovor u javnim službama: odredbe ugovora vrijedit će još tri mjeseca, a onda javni službenici ostaju bez ovogodišnje božićnice, te regresa i božićnice u 2013. godini. Iz Banskih dvora najavljeno je da će Vlada do sredine prosinca pokušati postići sporazum sa sindikatima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru, ali šanse za to nisu naročite: sindikati javnih službi mobiliziraju članstvo, najavljuju tisuće tužbi protiv Vlade i prijete štrajkovima, a vlast je uvjerena da ima jake pravne razloge za jednostrano ukidanje dijela prava iz TKU-a.

ŠKOLA

Opet smo u Međimurju svjedočili izljevima autentičnog hrvatskog šovinizma, odnosno patološke netrpeljivosti prema Romima. Mještani Gornjeg Hrašćana organizirano su se pobunili što je u područnu školu u njihovu mjestu krenulo četrdesetak romskih predškolaca iz obližnjeg naselja Parag, pa su djeca ušla u školu, i izišla iz nje, pod paskom interventne policijske jedinice. Policajci su jedva uspjeli zaustaviti hrabre Međimurce u obračunu s romskom dječicom, ali psovke i izljeve mržnje nije bilo moguće zaustaviti. Obrazloženja za pobunu bila su tako tipična: nemamo ništa protiv Roma, ali ne želimo da “njihova” djeca u tolikom broju pohađaju “našu” školu. Situacija se smirila do neke sljedeće prilike za sličnu manifestaciju primitivnih antiromskih i anticivilizacijskih poriva.

NJEMAČKA

Premijer Zoran Milanović boravio je u službenom posjetu Njemačkoj, gdje ga je primila kancelarka Angela Merkel. Razgovarali su o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora, o kriznoj ekonomskoj i političkoj situaciji u Europskoj uniji, te o hrvatsko-njemačkoj gospodarskoj suradnji. Merkel je pohvalila mjere štednje koje provodi hrvatska Vlada, naglašavajući potrebu što veće neovisnosti države o financijskim špekulacijama na svjetskim burzama, dok je Milanović istaknuo važnost njemačkog znanja i kapitala u nužnoj reindustrijalizaciji Hrvatske. “Želimo da Hrvatska 1. srpnja 2013. postane nova, 28. članica EU”, naglasila je njemačka kancelarka, dodavši da očekuje i pozitivan jesenski izvještaj o monitoringu u pregovaračkom poglavlju koje se tiče pravosuđa i temeljnih ljudskih prava.