Zataškavanje “ustašijade” u Delnicama

Kup-nogometnu utakmicu, održanu 22. augusta u Delnicama između domaće ekipe NK Goranina i gostiju iz Gomirja obilježilo je proustaško divljanje dvadesetak domaćih navijača i opće zataškavanje tog incidenta od strane delegata utakmice i medija.

– Od pojedinačnih uvreda gostiju na početku, masovna upotreba baklji nakon svakoga bi gola domaćih prerasla u glasne uzvike “Ubij Srbina”, uz ruke podignute u nacistički pozdrav ponovljen nekoliko puta – ističu u Upravnom odboru NK Gomirja te dodaju da igrači nisu pridavali pažnju koreografiji na tribinama.

– Nakon utakmice, trener domaćina Darko Štimac samoinicijativno se ispričao igračima i navijačima gostujućeg tima. Rekao je da ta skupina ne dolazi redovito na utakmice NK Goranina, ali da su tada došli u znatnom broju.

Sudac/delegat u svoj zapisnik nije unio bilješku o incidentu. Prešućujući ovaj ispad u svojem izvještaju, nadležni organi pokazuju kako im je takvo ponašanje sasvim normalno, iako je po pravilima za svaki takav ispad određena mjera prekida utakmice, ističu u NK Gomirju, razočarani i novinarima koji nisu izvijestili o incidentu.

S divljanjem dijela navijača Upravni odbor NK Gomirja upoznao je hrvatske nogometne i državne institucije, gradske vlasti Vrbovskog i Delnica, SNV i VSNM Vrbovskog, pa se sada čekaju reakcije.

Događaj je za “Novosti” prokomentirao Milan Eraković, predsjednik VSNM-a Primorsko-goranske županije i regionalne organizacije SDSS-a. Pozdravio je ponašanje igrača i domaćeg trenera, ali i osudio delegata koji je sve prešutio, iako je tu bilo “štofa” za primjenu 325. članka Kaznenog zakona, vezanog uz pozivanje na javnu mržnju.

– HNS i DORH bi trebali reagirati kako bi se sankcionirali vinovnici tog događaja, posebice stoga što se slično stalno događa na hrvatskim stadionima, ali se smatra uobičajenim. Provokacija uvijek ima, ali ovo u Delnicama je ekstremna priča, pogotovo za Gorski kotar, koji je u ratu sačuvao mir i dobre međuljudske odnose. Takve skupine među navijačima jednostavno treba ukloniti sa sportskih borilišta – kaže Eraković.